Nomineringer til DRs Krygerpris
Onsdag 24. november 2010
Af Stig Hartvig Nielsen

DRs Krygerpris uddeles om en uge – og i dag onsdag er tre kandidater blevet nomineret - nemlig P1s naturvært Jens Olesen, udenrigsreporter Thomas Ubbesen og endelig DR-regionerne Trekanten, Esbjerg og Syd.

DRs medarbejdere har i løbet af de seneste uger haft mulighed for at indstille de af deres kolleger, som gennem deres arbejde har vist nye veje inden for moderne radioformidling.

I alt 11 er blevet indstillet, og af disse er tre nu blevet nomineret til prisen. Det er priskomiteen med mediedirektør Mikael Kamber, redaktionschef Judith Skriver, journalist Susanna Sommer, redaktør Jesper Dein og kanalchef Anders Kinch-Jensen, som har udvalgt de nominerede.

Prisen er på 25.000 kroner og det er den 1. december, at det bliver afsløret hvem prismodtageren bliver. Ved en højtidelighed den 17. decemberer bliver prisen så overrakt af mediedirektør Mikael Kamber.

Om de tre nominerede heddder det:

Jens Olesen, vært, Natursyn på P1
"Hvad enten Olesen sidder i en kold villahave i Århus og hvisker med en biolog om rævehvalpene tæt på, kravler rundt på Stevns Klint i strid modvind, fanger sommerfugle eller forsøger at beskrive urbløddyret Gubbengobben - så udstråler han en sjælden fortælleglæde og generøs inviterende viden. Olesens reportager, interviews og fortællinger får det moderne bymenneske til at åbne sanserne for den omgivende natur, og selvom Jens Olesen i snart 30 år har produceret naturudsendelser til både DR TV og Radio - så formår han stadig at søsætte hver udsendelse med entusiasme, markant nærvær og en indlevelse der smitter af på både unge som gamle lyttere."

Thomas Ubbesen, udenrigsreporter på DR-Nyheder.
"I det skartskårne nyhedsunivers, hvor ét minut er længe formår Thomas Ubbesen at fremkalde steder, skæbner og sammenhænge så præcist, at de står og dirrer i æteren. Med et både hvast og følsomt blik for de små altsigende detaljer og et sprog, der spiller betagende mellem nøgtern registrering og medlevende sanselighed har han udfoldet jordskælvets gru, krigen på Balkan eller minearbejdernes redning. Hans fortællinger er altid mere end farverige postkort fra de fremmede lande, for de skarpe nærbilleder af mennesker fanget midt krig eller katastrofe, bliver sat i sammenhæng af de store overordnede historiske, politiske eller globale linier og får på den måde dybde, betydning og perspektiv. Thomas Ubbesen lader sig berøre, forarge og bevæge over det han ser og derfor udkommer hans historier med stor personlig kraft, intensitet og et engagement, der tvinger os hjemme i sofaen til at forholde os og tænke med og videre."

9. april - 70 år efter. DR Trekanten, DR Esbjerg og DR Syd.
"Ideen er original, nyskabende og dejlig enkel: Man tager en historisk kendsgerning, som alle tror, de kender og omsætter den til et fremadskridende dramatisk forløb. 9. April 2010 sendte DR Trekanten, Esbjerg og Syd 6 timers morgenradio, som det ville have lydt 70 år før, da tyskerne invaderede Danmark. Fra de tyske soldater overskrider grænsen om natten til regeringen overgiver sig først på formiddagen. Et væld af reportere indrapporterer 'direkte' fra træfninger mellem danske og tyske soldater, fortæller hvad der sker på Middelfart Havn eller orienterer om troppebevægelser i Korsør og i studiet forsøger værten og en ekspert at samle trådene – hvad viser det, at tyskerne benytter det nye våben; faldskærme og hvad skal vi udlede af rygterne om, at udenrigsministeren nu er på vej til Amalienborg? Det er nytænkende og kreativ radio, der udnytter mediets magiske mulighed for at skabe og genskabe verdner og vise, hvordan det er er eller var, i stedet for bare at fortælle om det. Vi troede vi vidste det. Det er en historisk kendsgerning: Tyskerne invaderede Danmark den 9. april 1940. Men når P4 genskaber begivenheden i realtime bliver den til noget helt nyt. Man forstår pludselig hvordan det må have været dengang og opdager samtidig, hvor lidt man egentlig ved. Nye perspektiver og sammenhænge vokser frem for ørerne af lytteren, mens man går og bider negle og åndeløst følger morgenens dramatiske forløb. Det er en helt ny måde at forstå og opleve historien på, og det er en radiofonisk bedrift af dimensioner."