DR bøjede sig for islamister
Tirsdag 11. marts 2008
Af Stig Hartvig Nielsen

Da DR i 2002 lavede en radiodokumentar om Hizb-ut-Tahrir, stillede man som krav til DR for at medvirke, at kun muslimer måtte medvirke i udsendelsen. Det krav valgte DR at acceptere. Usædvanligt, siger DR 's lytter- og seerredaktør. Kritisabel tilgang, mener bestyrelsesmedlem i DR.

I en netop genudsendt radiodokumentar fra DR P1 accepterer DR et krav fra Hizb-ut-Tahrir om, at kun muslimer må medvirke i udsendelsen, skriver Kristeligt Dagblad i dag.

Det var i Dokumentartimen på P1, at udsendelsen 'Jihad.dk' om Hizb-ut-Tahrir blev sendt. Første gang i 2002, men dokumentaren er blevet genudsendt et par gange, senest i lørdags.

I indledningen af udsendelsen siges det klart og tydeligt, at en af betingelserne for at DR kunne få lov til at følge Hizb-ut-Tahrir i både Danmark, England og i Pakistan i mere end 1½ år var, at der i udsendelsen kun medvirker muslimer, og at det har DR accepteret.

Men nu retter Dansk Folkepartis medlem af DR 's bestyrelse, Ole Hyltoft, kritik af sagen. Han siger til Kristeligt Dagblad, at der er tale om en begrænsning af ytringsfriheden og i dette tilfælde også en begrænsing af "den dokumentaristiske sandhed, når kun organisationens medlemmer eller andre muslimer må medvirke. Udtaler kun én gruppe sig, får man ikke hele virkeligheden."

DR 's lytter- og seerredaktør, Jacob Mollerup, kalder den journalistiske fremgangsmåde på 'Jihad.dk' for "usædvanlig".

"Helt principielt vil jeg sige, at det lyder usædvanligt, at man vælger at acceptere kravene på den måde. Ved sådanne sjældne undtagelser skal præmissen stå helt klar for lytterne, men i DR 's programetik er det dog ikke forbudt at lave denne slags aftaler," siger Jacob Mollerup.