Tine Bryld er død
Torsdag 21. april 2011
Af Stig Hartvig Nielsen

Forfatter, socialrådgiver og tidligere radiovært Tine Bryld er død efter længere tids sygdom. Hun var i 36 år vært på radioprogrammet 'Tværs', der i mange år var en del af P1-programmet 'P4 i P1' søndag aften. Tine Bryld stoppede med at lave radio i efteråret 2008. Tine Bryld blev 71 år.

Lars Rønnow Torp, redaktionschef for Tværs frem til 2008, skriver i et mindeord om Tine Bryld:

Det er en sorgens dag for mange af os, at Tine Bryld her i påsken har forladt os efter lang tids sygdom. Tine har betydet meget for mange. For alle de Tværs-lyttere, der har modtaget hjælp fra Tine. Og for alle os, der har kendt og arbejdet sammen med Tine. Jeg havde det privilegium at være chef for Tine i årene op til 2008, hvor Tine stoppede i radioen.

Tine Bryld var radiovært, forfatter, debattør, rådgiver og ofte talskvinde for de unge. Nogle vil kalde for Tine en institution. Men for os i DR var og vil hun være en legende. En legende, som vi er meget stolte af at have haft og arbejdet sammen med.

Tine startede selv foran mikrofonen i 1972 med at rådgive unge i æteren. Gennem 36 år har Tværs med Tine Bryld præget DRs radioflade hver eneste søndag aften. Først på P4 i P1, senere på P3. Og siden Tine i 2008 trak sig fra æteren, har den nye Tværs-redaktion på web, web-tv og radio gjort alt, hvad muligt var, for at føre arven videre.

Og arven fra Tine er at ”lytte, hjælpe og sende videre”. At gribe fat i teenagelivets problemer og udfordringer på de unges præmisser. At være skarp i sit modspil men altid med forståelse og respekt for de unge, der henvendte sig. Og at give hjælp til selvhjælp. Tines berømte ”skub” var, når hun til sidst sendte hovedpersonen af sted, tilbage til problemerne, rustet til at handle og komme videre på egen hånd.

Tværs har på trods af det tunge og problemfyldte emneområde altid emmet af håb og løsninger. Det har været en glæde at høre Tine hjælpe, og en glæde at vide at tusinder hørte med, at kimen til at forstå andre og drage omsorg for andre spredtes. Tine har født og dyrket en genre i dansk radio, vi ikke ville have haft uden hende.

Tine har gennem sit liv og sit arbejde gjort en stor forskel for andre mennesker. Både de mennesker hun rådgav i telefonen, de mennesker der lyttede i æteren, de mennesker der læste hendes bøger og de kolleger hun inspirerede i det daglige. Vi vil savne Tine. Tine Bryld er ganske enkelt den standard, vi i DR skal forsøge at leve op til.


P3 sender en mindeudsendelse om Tine Bryld tirsdag den 26. april kl. 18-21. Derudover genudsender P1 langfredag klokken 20.03 programmet 'Besøgstid' med Tine Bryld som gæst.