Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Digital udvikling i Kina kan give billigere og bedre digitale radioer i Danmark
Mandag 24. april 2006
Af Stig Hartvig Nielsen
 
De kinesiske myndigheder har iflg. en pressemeddelelse fra DR fredag præsenteret deres udviklingsplaner for digital radio og tv. Selv om kineserne har valgt at satse på forsøg med en nyere udvikling af Eureka 147, der hedder DMB og som er velegnet til at sende digitalt-tv til håndholdte tv-modtagere (hvilket DAB IKKE kan), så vurderes det at udviklingen i Kina, vil kunne medføre billigere digitale radioer i bl.a. Danmark - og Danmark får måske mulighed for at satse på den mere moderne digitale teknologi DAB-2.
DR henviser i sin pressemeddelese til en kinesisk pressemeddelese, der skulle være udsendt fredag på baggrund af to dages drøftelser på en konference i Beijing. Pressemeddelelsen er dog identisk med den pressemeddelse lobbyorganisationen World DAB Forum udsendte allerede onsdag i sidste uge, og hvor der omtales, hvad der VIL ske på konferencen. Eneste forskel er, at World DAB Forums logo ikke optræder på, hvad DR siger er den kinesiske pressemeddelelse (i engelsk oversættelse).

Radionyt.com omtalte sagen allerede onsdag - http://www.radionyt.com/artikel/default.asp?id=12426) . Selv om pressemeddelelsen er lidt uklar, tyder alt på, at kineserne vil satse på DMB - og dermed ikke på DAB. Det er hvert fald sikkert, at kineserne har bestilt 500.000 DMB-apparater og at to kommercielle DMB tjenester lanceres om kort tid i Beijing og Guangdong.

DR, World DAB Forum og DAB Danmark anvender (undertiden) betegnelsen DAB om både DAB, DAB-2 og DMB, hvilket er både forkert og vildledende. Selv om de tre digitale systemer alle er baseret på Eureka 147, så er de meget forskellige.

Om forskellene på Eureka 147 systemerne kan man læse her:
http://www.digitalradiotech.co.uk/DAB_DAB+_DMB_DAB-IP.htm

Selv om alt altså tyder på, at kinserne satser på DMB i stedet for DAB, kan det godt betyde, at vi i Danmark får billigere digitale modtagere, der vil kunne bruges til at modtage BÅDE det gamle DAB og det nye DAB-2.

Steve Green, redaktør af hjemmesiden http://www.digitalradiotech.co.uk/ vurderer overfor radionyt.com, at - HVIS kineserne (indtil videre er der angiveligt kun tale om forsøg) vælger at bruge DMB eller DAB-IP, så vil hele verdensmarkedet få gavn af dette - og vi vil kunne imødese billigere digitale modtagere.

"Der er ingen idé at putte video codecs og LCD display i en digital radio, så det er bedre at producere dem hver for sig", siger Steve Green om muligheden for at producere DAB og DMB modtagere "samtidigt". Men der vil være en stor fordel, hvis man kan producere den samme DAB radio chip til hele verdensmarkedet - i stedet for at skulle prodcere DAB radioer til bare det britiske og danske marked - og så andre moduler til andre lande, hvor man bruger DAB-2.

Sagt på en anden måde: Fremtidens digitale radiomodtager vil sikkert være DAB-2 radioer - eventuelt kombinerede DAB-2/DRM modtagere. En DAB-2 modtager vil sagtens kunne modtage de DAB-programmer, der sendes i Storbritannien og Danmark. Mens det modsatte ikke er tilfældet. En DAB-2 radio kan modtage signaler, der er kodet i såvel det gamle MP2 som de nye AAC og AAC+, mens en DAB radio kun kan modtage programmer i MP2.

Storbritannien og Danmark får dermed muligvis chancen for at skifte fra 80'er teknologien i DAB til det mere moderne DAB-2 system i løbet af få år. Det har bl.a. britiske Ofcom anbefalet sker i Storbritannien.

Sker det ikke, kan det ende med at Storbritannien og Danmark - som de to eneste lande i verden fastholder DAB, mens resten af verden vil kunne vælge DAB-2 - og dermed vil Storbritannien og Danmark være de to lande i verden, der sender digital radio i den dårligste tekniske kvalitet i hele verden.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -