Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Pirat Radio 69 er på kulturel mission
Fredag 26. januar 2007
Af Stig Hartvig Nielsen
 
For første gang i mere end 20 år kan danskerne høre piratradio. Pirat Radio 69 har siden 14. december sendt piratradio fra Ungdomshuset på Jagtvej 69 i København. Radiofolkene mener selv, at de har en kulturel mission, og de bliver ved, til de får et "undskyld" - eller til huset bliver ryddet. Berlingske Tidende har besøgt den illegale radiostation og gennemgår derudover den - korte - liste over tidligere danske piratradioer.
Pirat Radio 69 sender fra en afkrog af Ungdomshuset på Nørrebro - fra et trangt radiostudie på omkring 20 m2 - med snuskede vægge med graffiti overalt, skriver Berlingske Tidende. Vinduerne er dækket til, og der hænger tre gasmasker på væggen. Alle med friske filtre, hvis nu gaspatronerne alligevel skulle finde vej ind gennem vinduesrammerne.

To DJ's fra Pirat Radio 69 fortæller bl.a. at "radioen er et vindue ind til de ting, som det rigtig drejer sig om"

Radioen sender mange forskellige ting - fra punk musik, indslag om den græske frihedskamp og oplæsning af Cirkeline for børn - samt selvfølgelig nyt fra Ungdomshuset, men der er én ting som radiogruppen ikke vil acceptere. Der må ikke sendes nedgørelse af bestemte personer eller grupper. "No Death Threats!" står der på sedler i radiostudiet. Selv ikke mod Faderhusets leder, Ruth Evensen.

DJ-Mig-i-røven siger: "Nu er det kørt så meget op i en spids herinde, at det er blevet sådan et sted, hvor politiet ikke kan komme før den der rydning. Så kan man lige så godt bare helt åbenlyst sende herfra. Hvis vi havde gjort det på et hvilket som helst andet tidspunkt, så havde det udløst en ransagning, som måske havde udløst en rydning."

Han fortsætter: "Et mål kan være at gøre opmærksom på det hul, der er i det medietilbud, der er nu. Der er jo ikke noget undergrundsradio. Men der er folk, der godt gider at lytte til det her, og folk der godt gider at lave det. Og der er overhovedet ikke noget, der ligner det. Der er slet ikke noget reggae og punk og drum'n'bass og gamle funkplader og al den slags."

De unge i ungdomshuset har ingen moralske problemer med at sende illegal radio. Man hæfter sig ved, at man sender på en frekvens, der ellers var tom. Nu er der til gengæld "noget fed kultur" på frekvensen, som radiofolkene udtrykker det.

Pirat Radio 69 har ikke tænkt sig at stoppe før de unge får huset tilbage og får en undskyldning for al den ballade, der har været. I så fald vil man prøve at få radioen lovliggjort.

Det er højst usædvanligt at der sendes illegal radio i Danmark. Berlingske Tidende har kigget på nogle af de kendte danske piratradioer.

Fra februar til oktober 1974 endte Radio Mercur fra Thisted for at vise DR, politikerne og resten af verden, at det godt kunne lade sig gøre at drive kommerciel lokalradio i Danmark. Det var Poul Foged - nu programchef for Radio Alfa - der stod bag udsendelserne hver lørdag fra 9 -14. Udsendelserne - der indeholdt enkelte reklamer - blev afviklet fra en Philips kassettebåndoptager. ­­

Grill Radio, som tre unge mænd stod bag, sendte tre tirsdage i september 1982 fra taget af to forskellige højhuse på Frederiksberg i København. Programmerne - hvoraf de to sidste kun var på 6 minutter - indeholdt musik og hjemmelavede sketches.

Radio Rutana sendte i april 1983 fra en 49 meter høj, barrikaderet silo på den nedlagte Rutana-brødfabrik tæt på Nørrebro Station. Det var BZernes der stod bag radioen og stationen sendte i et halvt døgn inden politiet stormede.

Radio Mayfair sendte i marts-august 1984. Det var den senere The Voice-radiovært Philip Lundsgaard og to venner, der konstaterede, at P3 bestod af gamle mænd, og derfor gerne ville levere et alternativ. De byggede deres egen sender og sendte et par timer om dagen - både fra en bil og fra Sorø Akademi. Men da de får base i en lejlighed i Hørsholm, omringer politiet bygningen og tager udstyret. Lundsgaard får en bøde på 1.000 kr. - og som bekendt: en radiokarriere.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -