Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DRs lyttertal: ”siveblødning stoppet”
Fredag 14. juni 2002
Af Stig Hartvig Nielsen
 
I intern DR-jargon er DRs vigende lyttertal igennem de seneste år fra 1997-2001 blevet kaldt ”siveblødning”. Tilbagegangen i lyttertallene kvartal for kvartal har hverken været præget af dramatik eller ’styrtblødning’ – men i stedet har der været tale om en ”langsom forblødning”. Men nu er billedet vendt. For 3. kvartal i træk er der tale om fremgang for DR. Det handler ikke så meget om, at DR har fået en større del af markedet, men snarere om at lytterne bruger længere tid i selskab med DR. Den ændrede udvikling forklares bl.a. med formateringen af P3 og P4.
Siveblødningen stod på fra 1997 til 2001. I denne periode har samtlige nøgletal for aflytningen af DR bevæget sig nedad. Den ugentlige dækning faldt fra 90 til 84 %. Den daglige dækning faldt fra 76 til 69 %. Samtidigt steg mankodækningen (altså hvor stor en del af befolkningen som i løbet af en uge slet IKKE lyttede til DR på et tidspunkt) fra 8 til 13 %. Endeligt faldt DRs share (markedsandel) fra 70 til 66 %.

Men nu er udviklingen ændret, og analysechef i DR, Thomas Sande Pedersen, siger til DRåben, at der ikke er nogen tvivl om at der er sket et skift. Han peger på – at der ganske vist er tale om én procents tilbagegang i dækningen (reach), men mankoen er for første gang ikke steget og sharen (markedsandelen) er steget markant fra 65 til 68 %.

De lyttere DR i forvejen har – lytter i længere tid til DR, og det tager man som et tegn på, at tilfredsheden med DRs radioprogrammer er øget.

En af grundene til det ændrede billede skal findes søndag formiddag. Forsøget med at flytte sporten over på P4 blev droppet – og i stedet kom sporten tilbage på P3, hvor den mere naturligt hørte hjemme med mere liv og dynamik, forklarer Thomas Sande. Samtidigt fik Jørgen de Mylius og Hans Otto Bisgaard sendetid søndag eftermiddag på P4. Disse ændringer har alene medført at omkring 100.000 flere lytter til P3 og P4 søndag eftermiddag nu end for et år siden.

Thomas Sande peger også på musikken som et vigtigt element i DRs succes. ”Sortimentet er ikke lige så bredt på P3, som det var tidligere. Der bliver spillet musik for de 20-40 årige med fokus på dem midt i tyverne”, forklarer han, og tilføjer: ”Nye hits bliver spillet først på P3, hvor lytterne er mere ’modtagelige’ overfor ny musik, men meget bliver så siden spillet på P4 også”.

Udviklingen har tidligere været præget af at DR har fået færre og færre lyttere blandt unge og yngre mennesker. Den udvikling er nu bremset, men blandt de 12-24 årige er det alligevel kun godt 30 % af radiolytningen der finder sted hos DR. Helt op til sidst i 20’erne har DR ikke over 50 % af radiolytningen. Dette billede ændrer sig mere og mere markant jo ældre lytterne er. Fra omkring 55 års alderen er DR oppe på en share (markedsandel) på omkring 80 %.

Det er især P4 der i plus+40 gruppen er meget stærk – og i vækst overalt i Danmark. DRåben konstaterer, at ”dominansen er enorm”.

Men det er måske kun en stakket frist. Når en landsdækkende 5. og måske 6. FM kanal formodentlig snart går i luften, så skal man ikke regne med, at ”siveblødningen” vil holde sig væk, som Thomas Sande udtrykker det. Han konstaterer at lyttertallene helt sikkert vil falde for både P3 og P4, men understreger at DR står langt bedre rustet til den kommende konkurrence i kraft af ”de rene snit” der er gennemført på P3 og P4: ”Hvad laver P3, hvad laver P4 – det har lytterne taget godt imod, de kan bedre finde ud af det”, slutter den erfarne analysechef.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -