Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Uganda: De lokale radiostationer er nerven i samfundet
Tirsdag 9. februar 2010
 
FM-radioen er det vigtigste og mest benyttede medie i Uganda. Befolkningen har dårlige økonomiske resurser. Det betyder en manglende konkurrence med medier som iPod, internet, tv og aviser. Til gengæld stiller det store udfordringer til programindholdet og radioens funktion i samfundet. Journalist Kenneth Lemvig Sørensen har besøgt den lokale radiostation Signal FM for at høre om dagligdagen på en ugandisk radio.
Antallet af private radiostationer i Uganda er i eksplosiv vækst. I løbet af det seneste år er der åbnet 31 nye stationer. Det er ganske vist også i et land, der er fem gange større end Danmark og har estimeret næsten 31 millioner indbyggere.

Langt de fleste radiostationer i Uganda er små lokale radiostationer, som er med til at binde folk sammen. Når man lige ser bort fra beboerne i hovedstaden Kampala og andre af landets bymidter, så lever størstedel af befolkningen uden strøm. Det betyder også, at der hverken er adgang til tv eller internet i langt de fleste af landsbyerne. Radioen bliver dermed et yderst vigtigt medie for lokalbefolkningens oplysningsniveau.

Den batteridrevne transistorradio er derfor langt fra et særsyn i Ugandas landsbyer. Radioen bliver brugt af såvel voksne som børn til at få informationer om samfundet. Men radioen er også underholdning og leg for især børnene.

På en rejse igennem flere af landsbyerne lægger jeg mærke til, at flere af børnene bærer rundt på en transistorradio. En af drengene forklarer mig, at han godt kan lide musikken. Han bærer stolt sin lille radio og spejder ud over bjergsiden.

Det lokale signal

Speakeren på radioen fortæller, at stationens navn er Signal FM 88,1 Mbale. Radiostationen regnes for at være en af de populæreste på markedet og fik sin licens i år 2005. Radioen har 26 ansatte, der udover de redaktionelle medarbejdere i Mbale, tæller en salgsafdeling i hovedstaden Kampala.

Senderen har en effekt på 1 kiloWatt og dækker et cirkulært område med en radius på 70 kilometer. Hvor mange der præcist bor i det område er svært at sige, da Uganda ikke har noget personnummersystem. Men programchefen Eluh Wakka gætter på, at der er tre millioner potentielle lyttere i området.

”Vi ved ikke, hvor mange der reelt lytter til os. Det er ikke så nemt at lave lytterundersøgelser, når man ikke kender det potentielle udgangspunkt. Hvor mange respondenter skal vi spørge?

Desuden har vi en udfordring i at få kontakt til respondenterne”, siger Eluh Wakka. Radioen er netop nu ved at finde ud af, hvordan de kan gennemføre en troværdig lytterundersøgelse.

Varierede programmer

Signal FM har en meget varieret programplan. Der laves udsendelser på tre forskellige sprog. Udover engelsk og det brede ugandiske sprog luganda, laves der udsendelser på et lokalt ugandisk sprog. Den daglige sendetid er fra 6 til 24. Udover de ni daglige nyhedsudsendelser er der børneprogrammer, radiokirke, debatprogrammer, sport og flere forskellige musikprogrammer.

”Noget af det, vi gør meget ud af, er at lade befolkningen og forskellige meningsdannere komme til orde. Vi har et program hver aften, hvor vi inviterer en ny gæst ind for at debattere et emne. Ligesom vi tager lyttere igennem på telefonen, for både at debattere og finde løsninger på lytternes problemer”, siger Eluh Wakka.

I Uganda er der et meget veludbygget mobilnet og stort set alle har en mobiltelefon lige fra direktøren til den fattige bonde. Det giver god mulighed for lytterinteraktion.

Børneprogrammerne er præget af debat og snak om, hvordan det er at vokse op og blive voksen. Imens sportsprogrammer mest af alt er resultatoplæsning og kommentering af live kampe.

”I hovedstaden Kampala er der et stort moderne fodboldstadion, men vi er nu aldrig dernede. Vi følger kampene på tv herfra studiet. Der er kun meget få af vores lyttere, der har tv, så for dem er det interessant at få informationer om disse fodboldkampe”, siger Eluh Wakka.

Musikken er mest ugandisk, men der bliver også spillet vestligt musik. Til daglig bygger størstedelen af rotationen på moderne popmusik, men Signal FM har også et flashback program med ældre musik. I mens de fleste danske radiostationer har en begrænsning på nogle få minutters tale ad gangen, taler værterne på Signal FM så længe de har noget relevant på hjertet.

Om morgnen imellem kl. 8 og 9 bliver der slet ikke spillet musik, her står den på talkradio.

”Musikken betyder meget for os, men vi synes, at vi kommer mere til bunds med vores journalistik og debat på den måde”, slutter Eluh Wakka.

For tiden spiller Signal FM faktisk et dansk musiknummer i radioen. Den danske Miss Africa 2009 har indspillet en sang der hedder 'Fem Flade'. Sangen handler om, hvor lidt der i virkeligheden skal til at hjælpe i Afrika. Nummeret gik rent hjem hos ledelsen hos Signal FM, og Fem Flade er nu sat i rotation.


Fakta om radio i Uganda

Der er p.t. 253 radiostationer i Uganda. De er fordelt ud på fire grupper: Kommercielle, ikke-kommercielle, community stationer der benytter sig af frivillig arbejdskraft, statsradioen Radio Uganda, de to internationale stationer Radio France International og BBC World Service.

Flere humanitære organisationer (de såkaldte NGOér,) står bag flere radiostationer. Der findes ligeledes avisejede radiostationer. For eksempel driver The Daily Monitor radiostation KFM.

Der er et stort marked for radiolytning i Uganda. En undersøgelse fra InterMedia i år 2005 estimerer, at 92,8 procent af befolkningen har lyttet til radio i de sidste syv dage.

I 1986 begyndte en liberalisering af radiomarkedet, som har gjort det muligt for private at etablere en radiostation. Siden slutningen af 1990 har radiostationerne skulle ansøge om en licens for at kunne etablere sig. Det skete for at rydde op, og få styr på markedet, som var præget af kaos og mange 'piratsendere'.

Det er dog uklart, hvilke krav der er til at få en licens, da det bliver politisk vurderet i hvert enkelt tilfælde. Staten har også efterfølgende lukket radiostationer, fordi de ikke brød sig om indholdet.

Signal FM er en kommerciel og privatejet station, der ikke indgår i noget radio- eller nyhedsnetværk.

Radioen er én ud af fire radiostationer i Mbale By.

Ledelsen på radiostationen har et ønske om at samarbejde med radiostationer i Danmark. I forvejen har Signal FM sagt ja til at samarbejde med unge fra Randers. Det sker for at få skabt et lydstudie til indspilning af musik. Herunder er der også planer om en udveksling af musikere mellem Randers og Mbale.



Aircheck

Et aircheck fra Signal FM kan ses og høres her:
http://www.youtube.com/watch?v=l1lQSGhIu_k


Denne artikel er blevet til med hjælp fra initiativet Randers Millennium og med økonomisk støtte fra Danidas oplysningsfond.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -