Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DR er da borgerligt
Onsdag 20. oktober 2010
Af Ole Riisgaard, medlem af SFs landsledelse
 
UGENS KLUMME: Tv-serien 'Jagten på de røde lejesvende' var spild af mine licenspenge, for producenten fik aldrig godtgjort den konklusion, som han fra starten så gerne ville frem til, fordi han førte sin sag dårligt. Der var heller ikke modet til en analyse af, hvor DR står politisk i dag. Sagen er at DR arbejder ud fra et grundlæggende borgerligt ståsted. Ved valgene holder DR med dem de tror der vinder. Så venstreorienterede er de ikke. De er skødehunde.
Efter at have set 3 afsnit af DRs 'Jagten på de røde lejesvende' må jeg konstatere, at mine licenspenge er spildte. Mens virkeligheden er, at DR er et dybt borgerligt medie, så prøver man at bilde mig ind, at DR engang var venstreorienteret, men ikke så meget mere.

Den første historiske del af udsendelserne kunne ellers være spændende for os i den yngre del af befolkningen. Men desværre blev det en fuser, fordi journalisteleven, der lavede programmet, i stedet for at analysere, hvad der kom ud over æteren, fortabte sig i, hvad udvalgte medarbejdere i DR havde lavet før deres ansættelse eller i deres fritid og skrevet i andre medier end DR. Og deres værste fjender blev sandhedsvidner.

Men det værste ved udsendelsen er, at der ikke har været modet til en reel analyse at DRs grundposition i dag.

Jeg vil vove den påstand, at DR er dybt borgerligt.

Det skyldes ikke, at de borgerlige har partier ved alle valg har sine kandidatlister overdækket med kandidater, der er tidligere DR-medarbejdere. Det skyldes mere det nøgterne faktum, at DRs grundlæggende verdensbillede altid har været grundlæggende borgerligt. Det kan bedst illustreres med et par eksempler.

Tag først finanskrisen. Her arbejder alle DRs reportager ud fra den præmis, at krisen skyldes bankfolks umoralske individuelle grådighed. At krisen kunne være en naturlig følge af kapitalismens struktur, hævet over individer, det er journalistikken fuldstændigt fremmed. Sådan ville venstreorienterede ellers tænke.

Se dernæst på, hvordan velfærdsdiskussionerne behandles i DR. I årene omkring Velfærdskommissionens arbejde accepterede DR altid ukritisk Velfærdskommissionens verdensbillede fra den økonomiske teoris main-stream og gav ikke så meget som et minut til den alternative velfærdskommission og de analytiske præmisser, man havde her.

Venstreorienteret ? Nej vel.

Se til sidst DRs syn på international politik. F.eks. synet på USA og Irakkrigen. Her har de danske medier, herunder også DR, det udgangspunkt, at man køber USA's proklamerede mål om at ville fremme frihed og demokrati og bekæmpe terror. Man giver så ørenlyd til dem, der kritiserer USA for at bruge de forkerte midler og Ole Sippel har måske været lidt fræk. Men et analytisk udgangspunkt om, at USA's agern i bund og grund er bestemt af økonomiske interesser og ønsket om at sikre sig kontrol over f.eks. olien får aldrig nogen gang i dansk presses analyser. Heller ikke hos DR. Det holder ikke venstrefløjstesten.

Konklusion: DRs analytiske udgangspunkt er borgerligt.

Man kan så spørge: Hvem holder DR med i daglig dansk politik ? Her er svaret, at DR hverken holder med venstre eller højre. DR holder – ligesom mange andre i pressen – med dem, som de tror der vinder. Journalister vil helst være på vindersiden.

Det så man ved folketingsvalget i 2001. Her havde hele pressen vedtaget, at Nyrup ikke duede længere og man holdt fuldstændig ukritisk mikrofon for Anders Fogh Rasmussen. I årene derefter var alle kommentatorer i DRs debat programmer borgerlige. Pittelkow, Meyer Carlsen, Karsten Madsen, Krause, Engel og alle de borgerlige redaktører. Alsidighed ?

I valgkampen i 2005 gentog det sig. Man holdt ukritisk mikrofon igen og socialdemokraternes formand kunne nærmest ikke komme til orde. Ingen tjekkede Foghs milliard-løfter eller testede hvordan det var gået kampen mod minut-tyrani, som bar Fogh ind i 2001.

Ved valget i 2007 vidste man ikke, hvem der ville vinde. Derfor var pressedækningen – også hos DR – balanceret.

Ved næste valg vil stemningen sikkert være, at VK-regeringen er færdig. Derfor vil SF og S blive båret af pressen – incl. DR. Vi glæder os allerede. Regeringen vil ikke få en rimelig behandling. DRs kommentatorer vil i første valgperiode med S-SF-regeringen blive fra centrum-venstre. Lars Olsen, Mogensen, Peter Goll.

De er meget flinke i DR, men de er altså mere skødehunde end vagthunde. Så de borgerlige skulle være taknemmelige. At kalde DR for venstreorienteret, det er noget pjat. Så ved man ikke, hvad det vil sige at være venstreorienteret.



Ole Riisgaard er cand.scient.pol. og har været medlem af SFs landsledelse siden 1998. Han er folketingskandidat for SF i København. Han har tidligere været formand for SFs EU-udvalg.

Han har tidligere været ansat i flere ministerier og er i dag centerchef for Center for Specialinstitutioner i Københavns Kommunes socialforvaltning, hvor han arbejder med ledelse af institutioner for misbrugere.



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -