Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Bjørn Svensson er død
Fredag 25. juni 2010
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Mangeårig DR-medarbejder, forfatter og cand. polit. Bjørn Svensson er død, 99 år gammel. Det var Bjørn Svensson, der i 1960 var manden, der fik etableret Danmarks Radios regionalradio i Syd- og Sønderjylland - DRs første, og i de følgende 19 år var han dens markante leder.
Bjørn Svensson, født i Sønderborg var uddannet cand. polit. og startede karrieren i medierne i 1950 som politisk medarbejder og senere ansvh. redaktør på dagbladet Dannevirke. I 1956 blev han fyret, og efter fire år som arbejdsløs kom Svensson til i 1960 at stå i spidsen for Danmarks Radios første regionalradio.

Initiativet til en regionalisering af Danmarks Radio kom netop fra Sønderjylland - ikke mindst fordi tysk fjernsyn var blevet særdeles populært i Sønderjylland. Flere politikere og embedsfolk ville have en sønderjysk regionalradio for at undgå, at få den gamle Kongeågrænse trukket op på ny - mens andre - ud fra en mere nationalromantisk idé - ønskede, at en regionalradio i Sønderjylland kunne sende "særligt nationalt opbyggelses-programmer" til befolkningen i "det gamle land" syd for grænsen.

Men dagbladene var inderligt imod, at Danmarks Radio skulle sende regionalradio. Regionalradioer blev kaldt "fuldkommen unyttige" og beskeden var klar fra aviserne: Danmarks Radio skulle holde sig fra lokalstoffet.

Men programchef Hans Sølvhøj sørgede for, at der kom regionalradio. De første prøveudsendelser kom fra Sønderjylland i 1959, og den officielle start var den 4. april 1960 - i seks forskellige distrikter. København kom først til to år senere.

Sendetiden var dog begrænset, og det var ressourcerne også. I starten var Bjørn Svensson både chef og eneste journalistiske medarbejder på Sydjyllands Radio - det senere Radio Syd og nu 'P4 Syd'. I de første mange år blev der kun sendt 30 minutter hver mandag. Og der blev sendt på FM, som mange ikke kunne modtage, da de fleste lyttede på lang- og mellembølge.

Bjørn Svensson beskrives som en stridsmand med sine meningers mod. Han gik ikke gik af vejen for en konflikt og var urokkelig i sin tro på det, han gik ind for eller var imod. Og etableringen af Radio Sydjylland og den senere drift skete ikke uden sværdslag. Mange i Danmarks Radio i København brød sig bestemt ikke om disse nye regionalradioer, og Bjørn Svensson var også i opposition til Danmarks Radios provinsafdeling i Århus.

I de 19 år i spidsen for den syd- og sønderjyske regionalradio byggede Bjørn Svensson stationen op, og fik efterhånden stor succes. Ikke kun regionalt, men stationen i Aabenraa producerede også flere populære landsprogrammer - bl.a. 'To generationer spiller ud'.

Bjørn Svensson gik på pension for 30 år siden. I tiden som pensionist var Bjørn Svensson en kyndig, skarp og polemisk debattør med en frygtløs, hvas og nærmest 'terrieragtig' facon, og han udgav adskillige bøger - især om historiske emner. Privat blev han dog beskrevet som et hjælpsomt og stilfærdigt menneske.


Kilder: JydskeVestkysten, DR Syd, Berlingske Tidende, Jyllands-Posten og 'En verden i lyd og billeder' (Leif Ahm).

Foto: Bjørn Svensson foran Sydjyllands Radios nye lokaler ved Sønderjyllandshallen i Aabenraa - taget i brug i 1966.



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -