Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Mindstebud på AM licens på 3 mio. kr.
Torsdag 2. oktober 2003
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Når de ledige sendemuligheder på mellembølgebåndet (AM) til april skal auktioneres til højestbydende bliver det for et minimumsbud på mindst 250.000 kr. om året i en 12 årig periode - i alt 3 mio. kr. Når prisen er så lav hænger det sammen med at kvaliteten på AM er dårligere end på FM. Telestyrelsen har tilmed helt meldt pas og ser sig ikke i stand til at sige noget om rækkeviddeforholdene for de to højeffektsendere i Skive og København. Omkostningerne til at etablere mellembølgesendere er stor og derfor er koncessionsperiode 12 år - mod kun 8 år for FM5 og FM6.
Danmarks har i årevis haft en næsten landsdækkende ledig mellembølgekanal - 1431 kHz - siden DR stoppede med at sende her i 1979, og skiftende kulturministre har lige siden konsekvent sagt nej til alle ansøgninger fra private aktører om at måtte anvende den ledige sendemulighed. Først med den nye borgerlige regering er der nu udsigt til, at 1431 kommer i brug. Frekvensen skal - sammen med tre lokale mellembølgefrekvenser - sælges til højstbydende ved en auktion i april 2004.

Radio- og tv-nævnet har udarbejdet et oplæg til Kulturministeriet om, hvordan udbuddet af de ledige mellembølgefrekvenser skal ske.

Nævnet lægger op til auktionsformen generelt skal være den samme som det var tilfældet med FM5 og FM6 - herunder at DR ikke må deltage i auktionen.

Frekvenserne kan frit anvendes til kommerciel eller ikke-kommerciel radio. Nævnet er specifikt opmærksom på muligheden for, at frekvenserne vil kunne blive udnyttet til ikke-kommerciel, interessebåret radio - f.eks. kunne religiøse eller politikske interesseorganisationer tænkes at udnytte tilladelsen til at udrede sine synspunkter uden reklamefinansiering.

Det er dyrt og tidskrævende at etablere store mellembølge-sendeanlæg. Derfor foreslår nævnet, at vindereren af koncessionen får en frist på 2 år til at komme i gang og at koncessionesperioden kommer til at løbe i 12 år.

Selv om nævnet omtaler mulighederne for digital sending på mellembølge (DRM), så er der ikke den store optimisme at spore vedr. mellembølge hos nævnet: "Særligt musik lyder ikke særligt godt på AM", skriver nævnet og konstaterer, at "der i Danmark stort set ikke lyttes til AM-radio, fordi lydkvaliteten er ringene end FM", og meget bedre bliver det ikke når Telestyrelsen skal vurderer sendemulighederne: "Telestyrelsen kan ikke på baggrund af de foreliggende oplysninger mulighed for nærmere at vurdere de konkrete rækkeviddeforhold". Dernæst opregner styrelsen en række problemer med AM dækningen. Med henvisning til den svenske Post- og Telestyrelse, er den danske Telestyrelse dog i stand til at vurdere, at der på 1 kW frekvenserne vil kunne påregnes en rækkevidde på ca. 20 km.

De sendemuligheder der udbydes er følgende:
- Skive: 1431 kHz (70 kW)
- København: 1431 kHz (10 kW)
- Odense: 1485 kHz (1 kW)
- Århus: 1584 kHz (1 kW)
- Aalborg: 1601 kHz (1 kW)


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -