Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Kina: Satser på DMB for digital radio
Onsdag 19. april 2006
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Kina har i nogen tid gennemført forsøg med to slags digital radio - DAB og DMB - men der er nu udsigt til, at kineserne vælger DMB. To kommercielle DMB tjenester lanceres om kort tid i Beijing og Guangdong, og samtidigt har kineserne hos Samsung Electronics bestilt 500.000 DMB-apparater (kombinerede mobiltelefoner og DMB modtagere). DMB er fire gange så effektivt som DAB, og er allerede udbredt i Sydkorea, mens også bl.a. Indien og måske Tyskland ventes at vælge DMB i stedet for det gamle DAB-system.
Kina har verdens største befolkning og betegnes derfor som et nøgle-område for udbredelsen af digital radio. Indtil nu er der gennemført flere forsøg med DAB, DMB og DAB-IP, oplyser World DAB Forum i et nyhedsbrev.

Der er netop udstedt tre sendetilladelser i Guangdong, Beijing og Shanghai - og kommercielle tjenester vil blive lanceret i første halvår 2006 i Guangdong og Beijing. I Guangdong har der været gennemført forsøg med digital radio helt siden 1997, men det er et nyt selskab, der er på vej med en DMB tjeneste fra maj måned. I Beijing begyndte forsøg med DMB i slutningen af 2005 og fra maj planlægges lancering af 8 kommercielle tjenester med 15 millioner potentielle lyttere i dækningsområdet.

DMB er - ligesom DAB - baseret på Eureka 147, men DMB er langt overlegen i forhold til DAB, og så er DMB særligt attraktivt fordi det også kan anvendes til overførsel af tv til håndholdte modtagere/mobiltelefoner.

Mens DAB anvender den ineffektive og forældede MP2 kodning, der giver en mangelfuld lydkvalitet ved selv 128 kbps (dårligere end FM), så benytter DMB en mere moderne og meget mere effektiv kodning - nemlig HE AAC. På et DMB-multiplex er der plads til næsten fire gange så mange radiostationer som på et DAB-multiplex. Mens der på DAB skal bruges 192 kbps for at opnå, hvad mange betragter som god eller nogenlunde kvalitet, skal man på DMB kun anvende 64 kbps for at opnå en tilsvarende kvalitet.

DMB kan uden videre sendes på eksisterende DAB-sendenet, og det er dermed - rent senderteknisk - meget billigt at skifte fra DAB til DMB.

Sydkorea er det eneste land, hvor DMB har en nævneværdig kommerciel udbredelse. I december 2005 og januar 2006 blev der iflg. World DAB Forum solgt 110.000 DMB-modtagere i Sydkorea, og salgstallet ventes at overstige 2 millioner ved udgangen af 2006.

En række lande - så som Tyskland, Frankrig, Rusland og Indien gennemfører forsøg med DMB.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -