Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Håndværkerne og klovnene
Onsdag 31. oktober 2007
 
UGENS KLUMME: På Danmarks Journalisthøjskole gør vi meget ud af lære journaliststuderende at interviewe. Interviewet er det væsentligste værktøj for journalister og det er igennem interviews informationer bliver formidlet videre til lyttere, læsere og seere. Vi kan sige, at journalister fra DJH er gode håndværkere. Men hvorfor er det så i stigende grad ikke-håndværkerne, men klovnene der overtager mange interviews i æteren?
Jeg tænker naturligvis specielt på morgenfladerne på de forskellige radiokanaler, hvor en lang række mennesker må stille sig til rådighed for interviews af meget varierende kvalitet. I nyhedsudsendelserne er der ikke problemer i og med, at det er journalister, der står for interviews. Men dagens nyheder bliver jo også taget op i fladeprogrammerne om morgenen, hvor det så er værterne der interviewer.

Det vil altså sige, at hvis en ekspert eller en politiker har stillet sin viden eller holdning til rådighed for en nyhedsudsendelse kan vedkommende meget nemt risikere at blive kontaktet af fladens folk, som så jagter det de vel selv mener er den skæve vinkel på en nyhed.

Lyttere af morgenfladerne med mere humorindhold end indhold vil nikke genkendende til problematikken. Stilen er, at ”nu skal vi have noget sjovt ud af det hun sagde i nyhederne....”
Derfor stiller selvsamme ekspert eller poltiker så op til et - ofte direkte - interview, hvor helt elementære interview-metoder slet ikke er i spil. Det vil sige, at hidtil gældende moralske og etiske regler for interviews heller ikke eksisterer og man kan som interview-offer i den sammenhæng på det nærmeste risikere hvad som helst. Det eneste, der er nogenlunde sikkerhed for, er at man ikke bliver taget seriøst. Man kan i værste fald komme til at fremstå i et latterligt skær, hvis man som ekspert ikke lige har evnen til at spille med i klovneinterviewet.

Flere kendte interviewofre i forskellige dele af samfundet er åbenbart helt med på den stil. Man stiller op til hvad som helst, og spiller gerne med på helt utilbørligt latterlige spørgsmål om ellers ret så alvorlige emner.

Hvad er det mon, der driver seriøst arbejdende eksperter, og politikere for den sags skyld, til at gå med på den vogn? Er det virkelig ønsket om kendthed, der har slået igennem så langt ind i vores bevidsthed. Eller er det frygten for at fremstå som en, der er kedelig og kun kan snakke alvorligt og ”akademikersnak”. Noget som klovneværterne helt sikkert anser for at være totalt latterligt og grinagtigt gammeldags.

Der er en farlig tendens her. Nogle vil nok mene nu, at jeg driver den lige langt nok. Men helt ærligt: det er farligt for vidensdannelsen og holdningsdannelsen i dette land, hvis vi det ene øjeblik skal forholde os til person A som en seriøs forsker/politiker, for derefter at opleve samme person optræde sammen med et par gnækkende og fnisende studieværter i et morgenprogram og svare på såkaldt morsomme spørgsmål.

Jeg er helt med på, at også interviewformen i radio skal udfordres og der skal afprøves grænser. Kanonkongen på P3 om morgenen er et godt eksempel. Her er der så vidt jeg kan vurdere tale om et meget klart koncept med en helt klart defineret satirisk vinkel. Det er en afprøvet form og kan opfattes som en udfordring at sige ja til deltagelse i. Kanonkongen er satiriker – ikke interviewer. Derfor er det for det meste godt.

På 100FM optræder den såkaldte Hjorten med spørgsmål i dobbeltsengen. Det er vist ment som morsomt, men er mere et studentikost indslag, som retteligt hører hjemme i en sen aftensending på en utjekket studenterradio.

TV 2 Radio har også de ”skæve” vinkler på nogle af dagens nyheder eller andre historier. Men det er ikke skæve vinkler. Det er mere et forkrampet forsøg på at være morsom – altså klovneinterviewet, hvor interviewofret ender i samme situation, som den stakkels cirkustilskuer, som bliver hentet ind for at deltage i den hvide klovns grusomheder i manegen.

Jeg vil rigtig gerne have skæve vinkler på dagens nyheder i steder for gentagelsen af gentagelsen. Men jeg synes godt vi kan ønske os, at klovnene tager deres rolle og job alvorligt.

Jeg ved også, at jeg kan blive beskyldt for journalistfundamentalisme fordi jeg dybest set mener, at der skal uddannelse til at blive en god interviewer – også af den mere underholdende slags.

Men det ER vigtigt at tage sin sendetid alvorligt. Det er et stort ansvar at få overladt mikrofoner og æterplads med mere eller mere direkte adgang ind i folks hjem fra klokken seks om morgenen.

Jeg tror ikke helt på begreberne den sagesløse eller forudsætningsløse lytter, som mange arbejder med. Men personligt er jeg for det meste temmelig sagesløs klokken seks om morgenen. Men håbet om selverkendelse og forbedring af kvalitet er stadig intakt hos mig. Lyttertallene viser jo trods alt, at det er de færreste der vælger klovnene.

- - -

Radionyt.com har fire faste klumme-skribenter, der skriver fast hver 4. uge:

Thorkild Ellerbæk:
- Født 1947. Lektor i radiojournalistik på Danmarks Journalisthøjskole. Ekstern lektor på Institut for Medievidenskab, Århus Universitet.
- Har bl.a. skrevet 'Radiobogen' - en grundbog i radiojournalistik og er chefredaktør på http://www.djh.dk/nyhederne

Jesper Sehested Lund:
- 1995-2003: Adm. direktør for SBS i Danmark. Stod bl.a. i spidsen for lanceringen af TvDanmark 1 og 2 (i dag Kanal 4 og 5), adm. direktør for Nordisk Radio Reklame A/S (The Voice og Radio 2)
- 2003-2007: Arbejdende bestyrelsesformand for Talpa Radio Danmark (Radio 100FM + Radio 100 Soft) og Det Danske Radiobureau.
- Driver i dag eget forlag i JSL PUBLICATIONS, som udgiver livsstilsmagasinet VI MED HUND. Er derudover bestyrelsesformand for FastTV A/S, som leverer TV via højhastighedsbredbånd

Gitte Thomsen
- Siden januar 1999 sekretariatsleder for Sammenslutningen af Lokale Radio- og TV-stationer, SLRTV. Fra 2005 også for Sammenslutningen Af Medier i Lokalsamfundet, SAML.
- Uddannet erhvervsproglig bachelor i engelsk og tysk, Aalborg Universitetscenter 1997. Fortid som befaren matros i den danske handelsflåde, samt rejsesekretær i Sømændenes Forbund.
- Pt. næstformand i Danmarks Kommunistiske Parti, DKP.

Ole Søndergaard:
- Cand. jur. og HD(R). Direktør for Radio ABC gruppen med Radio ABC, Radio Alfa og Solo FM i Randers (dækker Kronjylland/Djursland), Radio Skive, Radio Alfa Skive samt Radio Mojn og Mix FM i Sønderjylland. Desuden ugeaviserne 'Din Avis' i Randers og 'Gudenå Bladet' i Langå.
- Direktør for Radio ABC i 1999. Forud bankkarriere i Jyske Bank, bl.a. udstationeret 3½ år i Jyske Bank, Spanien.
- Var med i opstartsfasen i 1988 til den radiostation, som han i dag er direktør for. Han er ligeledes medejer af og sidder i bestyrelsen for moderselskabet, Radio ABC Holding.
- Næstformand i Randers Regnskovs Ejendomsfond og bestyrelsesmedlem i 'Radioerne – Publicistiske radio- og tv-stationer'.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version
  · Ingen ledige job netop nu  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram  · -