Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DAB er en succes - og DAB er her nu
Mandag 5. december 2005
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Debatten om DAB fortsætter med fuld styrke. Fredag udtalte den ivrige mod- stander af DAB, Steve Green, til radionyt. com, at DAB er forældet og den ringeste af de digitale radiostandarder. Radionyt.com har bedt Paul Samsøe fra DABdanmark om en kommentar. Samsøe medgiver at DAB foreløbigt er kommet længst i Danmark og Storbritannein og erkender at MPEG layer 2 kodning ikke er så biteffektiv som de nyere layer 3 kodninger - f.eks. AAC. Men så er Samsøe til gengæld grundlæggende uenig med Green i spørsgmålet om, hvor robust de to standarder er i praksis.
Paul Samsøe kender godt Steve Green, og fortæller til radionyt.com, at Green i DAB-kredse er kendt som en stædig modarbejder af DAB. I betragtning af, at DAB er en kæmpesucces på det britiske marked, hvor der nu sælges flere DAB-radioer end FM radioer, finder Samsøe ikke just, at Steve Green har stort held med sine anstrengelser.

Green og andre kritikere siger, at DAB kun har udbredelse af betydning to steder i verden - Danmark og Storbritannien. Paul Samsøe's reaktion er, at det er rigtigt, at det er de to steder, som er kommet længst. For Danmarks vedkommende blev det allerede i 2001 politisk besluttet, at Danmark skulle indføre DAB, og at DR skulle være lokomotiv. Det har DR gjort meget dygtigt, at resultatet har været, at der nu er en stigningstakt på det danske marked, som tilmed overstiger den britiske. Ved udgangen af i år vil der være over 100.000 DAB-modtagere i markedet.

"Vi synes i DABdanmark, at vi skal glæde os over, at det er gået så godt i Danmark. Men også i Norge er der godt gang i DAB, og udviklingen ligger lige efter den danske. I den internationale frekvenskoordinering er DAB, i den helt afgørende RRC06 konference, valgt som standarden for digital radio. På IFA udstilingen i september i Berlin udtalte den nye direktør for Sveriges Radio, Peter Ørn, som startede sit job med et altomfattende review af Sveriges Radios aktiviter: "Der er ingen anden vej for Sveriges Radio end DAB". Der er ikke belæg for at give det indtryk, at DAB er en eksoterisk teknologi i England og Danmark", siger Paul Samsøe.

Men er lydkodningsstandarden i DAB ikke helt forældet? Paul Samsøe svarer: "Det er en sandhed med modifikationer. Det er rigtigt, at DAB bruger MPEG layer 2 kodning, som ikke biteffektivitetsmæssigt er helt på højde med nyere layer 3 teknikker (lavbitrateteknikker) som f.eks. Advanced Audio Coding (AAC). Til gengæld er DAB's kodningsform mere robust, hvilket har stor betydning, når der skal sendes radio i luften. Problematikken er for flere år siden grundig undersøgt i det meget kendte Institute für Rundfunktechnik (IRT), som er et af de førende broadcast forskningscentre i Europa. Her var konklusionen, at brug af AAC i DAB ville nødvendiggøre så meget mere fejlbeskyttelse, at den samlede kapacitetsgevinst kun ville være 20 pct. Det var så vurderingen, også i European Broadcasting Union, hvor jeg selv sidder i den tekniske kommité, at det var for lidt at skifte kodningsstandard for. Men I øvrigt rummer DAB-standarden mulighed for at skifte kodningssystem, men det har tiden altså ikke været til endnu. Dertil kommer, at lavbiterateteknikkerne ikke kan nå samme gengivelseskvalitet som layer2 teknikkerne, som bruges i DAB. Der vil sikkert altid være behov for at kunne sende f.eks. klassiske koncerter i højkvalitetsgengivelse, også selv om markedet har vist, at man generelt er tilfredse med den kvalitet, som opnås ved lavere bitrater - også i DAB".

Her er Steve Green lodret uenig. Steve Green siger i nyhedsgruppen alt.radio.digital, at det er en ofte fremført påstand men totalt forkert. "Der er absolut intet belæg for at sige, at MP2 er mere robust end AAC eller nogen anden form for lydkodningsstandard. Green forklarer, at denne misforståelse opstår fordi FEC kodningen på DAB benytter UEP, der beskytter de mere følsomme dele af lydbilledet med en bedre beskyttelse. Hvis man brugte EEP (Equal Error Protection) på DAB med MP2, så ville der ikke være nogen forskel mellem MP2 og AAC eller andre audio codec'er.

Green medgiver, at fsva. DVB-H er det nødvendigt, at øge fejlbeskyttelsen, men det er IKKE tilfældet for DRM og DRM+. Faktisk er AAC kodningen på DRM mere robust end MP2 på DAB!

Men DRM er fortsat fremtidsmusik og det er ikke nogen hemmelighed, at DRM dels heller ikke er nogen ny teknologi, og dels har haft meget svært ved at få fat i markedet.

Paul Samsøe mener, at det vigtigt at forstå, at DRM ikke er en erstatning for DAB, men et supplement.

Både DAB og DRM kan bruges i FM-båndene. "Men det er på nuværende tidspunkt en ren akademisk diskussion, hvad der skal ske i FM-båndet, når der lukkes for analog radio. Det er der længe til", fastslår Paul Samsøe.

Han peger på, at det ikke er nogen større sag at indbygge DRM i en DAB-modtager, og hvis der på et tidspunkt bliver markedsmæssig interesse herfor, vil der givet komme kombinerede FM, DAB og DRM-modtagere i butikkerne.

DVB-H er ligesom DRM/DRM+ nævnt som en mulig erstatning til DAB. DVB-H er en ny teknologi, som primært er beregnet til at sende video til håndholdte, batteridrevne apparater. DVB-H kan også bruges til at sende lyd - men den er ikke så robust til mobil modtagelse som DAB, og den vil kræve et langt dyrere netværk, forklarer Paul Samsøe. "Vi har stadig til gode at se, om der kommer DVB-H i Danmark. Den har teknologimæssig en kraftig konkurrent i DMB-teknologien, som iøvrigt er baseret på DAB".

Paul Samsøe opsummerer: "DAB er den teknologi for trådløs radio, som i dag giver brugeren det største tilbud af radiokanaler i en god kvalitet. Der vil givet komme nyere teknologier en gang i fremtiden; det gør der altid. Men vi frarådede heller ikke folk at købe et sort-hvid tv, selv om der engang kunne komme farve-tv. DAB er her i dag og endnu mere i morgen, da DR har besluttet at udvide netværket med 20 nye sendere over de kommende to år. Det bedste valg i dag for den forbruger, som vil have et stort radiotilbud, er at købe en kombineret FM og DAB-modtager. Det er der flere og flere, som finder ud af, og de er helt overvejende glade for deres DAB-radioer".


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -