Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Giv os snak om morgenen, tak
Onsdag 5. september 2007
 
Hvis jeg havde indflydelse på en kommerciel radiostation ville jeg gå ud og prøve grænserne. Den kommercielle radios første prioritet er lytterne. Det er jeg enig i, men jeg synes nok at de kommercielle kanaler er for bange for at udfordre deres lyttere.
Hvis vi kigger tilbage på lytternes adfærd indenfor den seneste tid bekræftes vi endnu en gang i, at radiolyttere er konservative: De vil høre, hvad de kender og de vil have det de plejer. Det er sådan set ligegyldigt, om vi kigger på lytterne på public service stationer, kommercielle stationer eller på lokalradioerne. De er forbavsende stabile og trofaste.

Det har i lang tid gjort det svært for nye stationer at få fodfæste i et land som Danmark, som har så lang en tradition med monopolradio.

Men jeg synes også, at det er overraskende, at de nye aktører i æteren (ikke bare i nyere tid) ikke har tænkt anderledes. Med hånden på hjertet så ligger de radiostationer jeg kender, så tæt på monopolmodellen og formaterne herfra, at det er svært at vælge monopolet (DR) fra til fordel for noget, der er meget anderledes.

Nuvel, der er nyskabelser, men rammen og formen ligner til forveksling de kendte. Det er forfriskende, at vi nu kan vælge mellem et så bredt udbud, som vi rent faktisk kan, fra den rene lokale radio til den helt igennem underholdende og uforpligtende radiokanal.

Der eksperimenteres med andre ord for lidt og det er faktisk ærgerligt.

Hvis jeg havde indflydelse på en kommerciel radiostation ville jeg gå ud og prøve grænserne. Den kommercielle radios første prioritet er lytterne. Det er jeg enig i, men jeg synes nok at de kommercielle kanaler er for bange for at udfordre deres lyttere.

Der er stadig flere mennesker, der lytter til DRs P1 end folk, der lytter til TV 2 Radio. Altså er der en rimelig stor gruppe lyttere, som vil noget andet end musik og underholdning. De har kun en mulighed, nemlig P1 (eller P2).

Tænk sig, hvis jeg fik en mulighed mere på en kommerciel station f.eks. Tænk sig, hvis jeg fik kvalificeret snakkeradio om morgenen, som et alternativ til P1.

Helt ærligt vil jeg jo gerne både have kvalificeret information og snak – og underholdning og også lidt musik.

Det koster kassen siger de kommercielle stationer. Ja, måske, men der er gode talenter ude i felten, som langt hen ad vejen vil kunne levere moderne snakkeradio med indhold i et andet format end P1s meget tunge udgave.

Der kan laves – forholdsvis – billig snakkeradio uden den helt store redaktionelle backup. Den talentfulde og engagerede vært vil i direkte morgenradio kunne udvikle en form, som kan tilføre morgenfladen en ny dimension.

Overraskelsen, udforudsigeligheden og ind imellem det pligtbetonede stof vil i en sådan morgenflade kunne tiltrække en stor gruppe lyttere.

OK, så skal der være mainstream musik og lidt letkøbt underholdning ind imellem. Men hvad er der galt med det, hvis blot omkring halvdelen vil være kvalificeret værtsbaseret snakkeradio med gode interviews. Jeg vil såmænd også kunne synes at reklamerne er OK.

Og gerne laaaange interviews og gerne mere provokerende interviews og måske med radiofoniske klummer og kommentarer.

Jeg har i mange år skubbet en ret stor mængde unge journalister ud i radiomediet. Nogle af dem er helt unikke talenter, som måske ender med at lave nyheder eller liner op til halvdårlige værter. Det er synd. De kan meget mere.

Gå på jagt i talentjunglen. Prøv dem af. Invester nogle kroner i udvikling og sidst men ikke mindst: prøv at give Danmark en ny radiomorgen.

På BBC siger man i dag: vi skal give lytterne noget de ikke har hørt før, og noget de ikke vidste fandtes.

Det kunne være spændende at oversætte det direkte til dansk.

- - -

Radionyt.com har fire faste klumme-skribenter, der skriver fast hver 4. uge:

Thorkild Ellerbæk:
- Født 1947. Lektor i radiojournalistik på Danmarks Journalisthøjskole. Ekstern lektor på Institut for Medievidenskab, Århus Universitet.
- Har bl.a. skrevet 'Radiobogen' - en grundbog i radiojournalistik og er chefredaktør på http://www.djh.dk/nyhederne

Jesper Sehested Lund:
- 1995-2003: Adm. direktør for SBS i Danmark. Stod bl.a. i spidsen for lanceringen af TvDanmark 1 og 2 (i dag Kanal 4 og 5), adm. direktør for Nordisk Radio Reklame A/S (The Voice og Radio 2)
- 2003-2007: Arbejdende bestyrelsesformand for Talpa Radio Danmark (Radio 100FM + Radio 100 Soft) og Det Danske Radiobureau.
- Driver i dag eget forlag i JSL PUBLICATIONS, som udgiver livsstilsmagasinet VI MED HUND. Er derudover bestyrelsesformand for FastTV A/S, som leverer TV via højhastighedsbredbånd

Gitte Thomsen
- Siden januar 1999 sekretariatsleder for Sammenslutningen af Lokale Radio- og TV-stationer, SLRTV. Fra 2005 også for Sammenslutningen Af Medier i Lokalsamfundet, SAML.
- Uddannet erhvervsproglig bachelor i engelsk og tysk, Aalborg Universitetscenter 1997. Fortid som befaren matros i den danske handelsflåde, samt rejsesekretær i Sømændenes Forbund.
- Pt. næstformand i Danmarks Kommunistiske Parti, DKP.

Ole Søndergaard:
- Cand. jur. og HD(R). Direktør for Radio ABC gruppen med Radio ABC, Radio Alfa og Solo FM i Randers (dækker Kronjylland/Djursland), Radio Skive, Radio Alfa Skive samt Radio Mojn og Mix FM i Sønderjylland. Desuden ugeaviserne 'Din Avis' i Randers og 'Gudenå Bladet' i Langå.
- Direktør for Radio ABC i 1999. Forud bankkarriere i Jyske Bank, bl.a. udstationeret 3½ år i Jyske Bank, Spanien.
- Var med i opstartsfasen i 1988 til den radiostation, som han i dag er direktør for. Han er ligeledes medejer af og sidder i bestyrelsen for moderselskabet, Radio ABC Holding.
- Næstformand i Randers Regnskovs Ejendomsfond og bestyrelsesmedlem i 'Radioerne – Publicistiske radio- og tv-stationer'.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -