Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


En æra er snart forbi i Radiohuset
Mandag 28. juli 2008
Af Stig Hartvig Nielsen
 
På fredag den 1. august overtager Det Kongelige Danske Musikkonservatorium nøglerne til Radiohuset, og dermed er en æra også slut. Koncerterne holdes den næste tid i Musikkonservatoriets Koncertsal, som salen nu døbes.
Det er ved at være slut med et ord og et sted, som specielt lytterne har kunnet høre omtalt igen og igen nærmest dagligt - nemlig Radiohuset.

På fredag den 1. august overtager Det Kongelige Danske Musikkonservatorium nøglerne til Radiohuset, og dermed er en æra også ved at være slut. Godt nok vil DR fortsat holde koncerter og transmittere fra huset et halvt år endnu, men da vil det - officielt - ske fra Musikkonservatoriets Koncertsal, som stedet nu kommer til at hedde.

De fleste af de 100 medarbejdere, der stadig er tilknyttet Radiohuset, har efterhånden fået arbejdsplads i DR Byen - med afstikkere til det gamle radiohus i de næste fem måneder. Og efter den 20. december vil alle have deres faste plads i DR Byen.


Blev kaldt grim og hæsli

Med 30 år i huset kender DR's fhv. radiodirektør og nuværende musikchef Leif Lønsmann DR's historie bedre end så mange andre, og han husker fra annalerne, at medarbejderne i sin tid kun yderst nødtvunget flyttede fra Stærekassen og ind i Radiohuset.

"De forstod ikke, hvorfor man skulle flytte helt ud på Frederiksberg. Der var jo langt - uden for byen nærmest. Og så på en øde byggegrund. Det hjalp naturligvis heller ikke, at der på grunden førhen havde været pestlazaret, sindssygeanstalt, gældsfængsel, kommunal arbejdsanstalt for fattige husvilde og senest tvangsarbejdsanstalt for kriminelle," beretter Lønsmann.

Han fortæller, at man ligefrem talte om en byggeskandale og Statsradiofoniens grundlægger, Emil Holm, kaldte sågar den nye koncertsal "ikke blot usigelig grim, ja hæslig, men dertil komplet uegnet til musikudøvelse."

Efter åbningen i september 1945 blev Radiohuset dog også i aviserne kaldt ’Det nye kunsttempel’, ’et lysende eventyr af kunst og snilde’ og endda ’en åbenbaring af skønhed’.

Leif Lønsmann har da også en smule vemod i stemmen ved ordet ’Radiohuset’s bortgang.


Besøgt af alle de store

"Radiohuset er jo et sted, som har haft besøg af alle de kunstnere, som jeg og mange andre DR-kolleger er vokset op med. De har været der alle sammen: Volmer Sørensen, Bodil Ipsen, Poul Reumert, Gunnar Lauring, Ib Glindemann....ja, jeg kunne blive ved. Så det er jo et ganske særligt sted," siger Leif Lønsmann, der var radiodirektør i otte år frem til starten af 2008.


Slutter med afskedssymfoni

Den sidste koncert i Radiohuset - eller rettere Musikkonservatoriets Koncertsal - bliver den 20. december, og den sidste torsdagskoncert er allerede den 27. november i år. Den bliver ganske speciel og med Haydns afskedssymfoni på programmet. I symfonien forlader musikerne scenen én efter én, mens de resterende spiller videre. Til sidst står scenen tom tilbage.

"Smukkere kan Radiohusets epoke ikke afsluttes," siger Leif Lønsmann.

Man kan læse mere om Radiohuset og se billeder fra de første år på www.dr.dk/drhistorie.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -