Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


USA: Endelig succes for digitalradiosystemet IBOC
Tirsdag 10. april 2001
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Efter langvarige prøver og målinger har iBiquity Digital nu sendt en rapport til FCC og NRSC om, at det er lykkedes at gennemføre succesfulde prøvesendinger med digital radio på FM båndet, IBOC, i San Fransisco.
Som det eneste sted i verden er der i USA planer om at introducere digital radio på FM båndet. Systemet hedder IBOC (In Band On Channel) og det indebærer at den enkelte radiostation fortsætter på dén frekvens i FM båndet man allerede anvender, men at man sender et digitalt signal ud sammen med det analoge signal. Derved kan radiostationen fortsætte med at markedsføre sig med den samme frekvens, hvad enten lytteren har en analog eller en digital modtager. Ulempen er at der kun er plads til én radiostation på et sådant digitalt signal.
I USA nægter man enhver tale om DAB systemet efter Eureka 147 princippet, som resten af verden er i gang med at introducere. På hver sender (kaldet et multipleks eller ensemble) er der her plads til omkring 10 radiostationer.
Indtil nu har IBOC fungeret fint under afprøvninger i radiodøde testmiljøer, men når systemet har været afprøvet i den virkelige verden har der været masser af problemer. Bl.a. har det forårsaget forstyrrelser af stationer på nabokanalerne.
Selskabet iBiquity Digital hævder nu, at problemerne er løst.
San Fransisco, hvor prøvesendingerne er blevet gennemført, betegnes som et af de vanskeligste områder at dække rent sendemæssigt. Men IBOC sendingerne leverede et klart signal uden de sædvanlige problemer der optræder med flervejsudbredelse når der sendes analogt på FM.
I den kommende tid går man i gang med IBOC prøveudsendelser på mellembølge. Det er ligeledes en anden standard end resten af verden, hvor det digitale DRM ventes introduceret om kort tid – på såvel mellem- som kortbølge.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -