Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DR: Vi sender direkte fra gravens rand...
Onsdag 28. november 2007
 
UGENS KLUMME: Der er en lind strøm af meddelelser fra DR om lukning af programmer, indskrænkninger og ændringer og vi har næppe set det sidste endnu. DR er stærkt på vej til at lægge radio-delen i graven og lukke ned for en dansk kulturinstitution, som igennem mange, mange år har haft en fast plads i danskernes hverdag. Hvor jeg tidligere har ment, at TV 2 Radio har spildt alle chancer i æteren, er jeg ved at være overbevist om at DR kan overgå den nye station i ”radio-drab”.
Alene i den sidste uges tid har vi fået at vide at DR lukker totalt ned for børnenes DAB-radiokanal, at P2 bliver ren musikradio og vi har jo slet ikke set resultaterne af nedskæringerne på P1 endnu.

"Men det dér med at være 'en gang om ugen-agtige', det er der slet ikke lyttere nok til blandt de mellemstore børn", siger lederen af DRs B&U Birgitte Fredsby som argument for at lukke børnenes og de mellemstore børns kanal (selvom man slet ikke måler lyttertal på DAB..!...)

Kulturchef fra DR Torben Smidt Hansen siger om stranguleringen af P2, at der skal skabes en kanal med "ro, renlighed og regelmæssighed." P2 skal fremover tilbyde lytterne en "mere indbydende og homogen oplevelse døgnet rundt".

Altså helt ærligt: DR-chefernes argumentation er i stigende grad ved at minde om Låsby-Svendsens salgstaler, når han vil sælge dig et ægte tæppe til 200 kroner på Løgten marked. Ikke for at genere den gode handelsmand, men HAN ved i det mindste, at han taler imod bedre vidende.

P1-besparelserne begynder snart for alvor at blive hørlige. Det er jo slut med de rigtig gode radio-dokumentarer og montagerne. Vi får mere direkte, værtsbårne udsendelser, som jo er af ret så forskellig kvalitet.

Jeg ved, at der stadig skal produceres features og lignende og jeg håber her på gravens rand, at den tilbageværende lyst og vilje til at være med kan fortsætte, men
tilliden til DR som radiostation begynder efterhånden at ligge nogenlunde samme sted som tilliden til at TV 2 Radio kan overleve.

Og netop derfor sender DR direkte fra gravens rand.

Spiralen er for nedadgående. Ved konstante forringelser af programudbuddet vil DR miste lyttere. Kernelyttere, som TV 2 Radio ville købe for millioner, hvis de kunne. DR skal ikke udfordre lytterstabiliteten. Godt nok er DR førende og holder ved endnu, men alting har en en ydre grænse og når vi skriver 2008 vil lytterne for alvor kunne høre den forringede kvalitet.

Jeg omgås jo til daglig en hel del unge, som har haft et håb eller en forventning om at kunne være med til at producere radio. Kommende journalister har i mange år haft radiomediet som en del af deres overvejelser om deres professionelle fremtid. Nogle har haft ”radio” som en velovervejet del af uddannelsesplanlægningen, mens en mindre gruppe har været helt tændt på netop radio som det eneste interessante medie, hvis de så sig selv om fem eller ti år.

Men DRs signaler gennem det sidste års tid har haft en ikke ubetydelig indflydelse på journaliststuderendes studieplanlægning. ”Der er jo ikke noget radio tilbage, når vi en gang er færdige med uddannelsen....” er ikke en ukendt bemærkning. Unge journalister har faktisk haft radio-journalister som rollemodeller og nærmest idoler. Det er ikke alle unge, som satser på at blive tv-værter. Mange vil faktisk meget gerne mere end det. Og en del har i årenes løb villet mere end det i radiomediet.

Jeg kender dem jo, og jeg har igennem mange år hørt, hvordan de har udfoldet sig på forskellige programmer og flader og med egne udsendelser i det der engang var DR-radios mangfoldighed.

Så ud over at DR smider kernelyttere, gode medarbejdere og fantastiske oplevelser i graven er beton-kolossen også ved at skære et led af fødekæden over. Men jeg er desværre ret overbevist om, at DR-cheferne alle er hamrende ligeglade. Fornemmelsen for kulurarv og ansvar står vist ikke management-håndbogen (eller er det en byggemanual de bruger i deres daglige arbejde?).

Andre har undervejs anfægtet DRs public service ansvar. Lever DR-radio efterhånden op til forpligtelsen?

Skal vi alle bare stiltiende acceptere, at radiomediet (læs: DR-radio) i dette land lægges i graven af en flok kulturløse og ansvarsløse DR-chefer. I starten kunne vi alle sammen være enig om, at Kenneth Plummer var skurken, men efterhånden står det jo lysende klart, at han tilsyneladende har fået placeret rene medløbere på alle poster, som agerer med det jeg vil kalde jysk tæppehandler-logik og argumentation.

Kunne der måske være en politiker derude, som kunne tænkes at brænde for andet end at komme i tv i primetime? Kunne man forestille sig, at P1-chefredaktøren fik mælet igen og argumenterede for det han lægger navn til. Anders Kinch har påfaldende været den mest tavse radiomand i dette årti.

Jeg vil egentlig gerne have svar.

Jeg ER jo en af dem, der synes at radio er det rigtige medie, at radio er vigtigt, at radio hører hjemme som en del af dansk kultur.

Og så kommer de jo nok med det der med de nye platforme o.s.v. og at det har de ikke opdaget ovre i Århus. Men jeg skal hilse og sige, at på DJH har vi været der. Vi ER der i forskellige radio-sammenhænge. Men hverken for os, der arbejder med radio og udvikling eller for de unge kommende journalister eller ikke mindst for lytterne, er der noget der slår den æterbårne radio.

Kære Kenneth og alle dine medløbere: på jeres egne radiohjemmesider er der mulighed for at gå – ikke så langt – tilbage i tiden og høre rigtig DR-radio. Jeg ved godt, at I hellere vil se ”Vild med dans” eller tage til Roskilde Festival eller management-seminar. Men brug en af de tunge og mørke søndage, som ligger foran os til at høre radio. Jeg ved, I vil blive klogere. Mit håb er, at I vil få røde ører og blive rigtig flove.

- - -

Radionyt.com har fire faste klumme-skribenter, der skriver fast hver 4. uge:

Thorkild Ellerbæk:
- Født 1947. Lektor i radiojournalistik på Danmarks Journalisthøjskole. Ekstern lektor på Institut for Medievidenskab, Århus Universitet.
- Har bl.a. skrevet 'Radiobogen' - en grundbog i radiojournalistik og er chefredaktør på http://www.djh.dk/nyhederne

Jesper Sehested Lund:
- 1995-2003: Adm. direktør for SBS i Danmark. Stod bl.a. i spidsen for lanceringen af TvDanmark 1 og 2 (i dag Kanal 4 og 5), adm. direktør for Nordisk Radio Reklame A/S (The Voice og Radio 2)
- 2003-2007: Arbejdende bestyrelsesformand for Talpa Radio Danmark (Radio 100FM + Radio 100 Soft) og Det Danske Radiobureau.
- Driver i dag eget forlag i JSL PUBLICATIONS, som udgiver livsstilsmagasinet VI MED HUND. Er derudover bestyrelsesformand for FastTV A/S, som leverer TV via højhastighedsbredbånd

Gitte Thomsen:
- Siden januar 1999 sekretariatsleder for Sammenslutningen af Lokale Radio- og TV-stationer, SLRTV. Fra 2005 også for Sammenslutningen Af Medier i Lokalsamfundet, SAML.
- Uddannet erhvervsproglig bachelor i engelsk og tysk, Aalborg Universitetscenter 1997. Fortid som befaren matros i den danske handelsflåde, samt rejsesekretær i Sømændenes Forbund.
- Næstformand i Danmarks Kommunistiske Parti, DKP.

Ole Søndergaard:
- Cand. jur. og HD(R). Direktør for Radio ABC gruppen med Radio ABC, Radio Alfa og Solo FM i Randers (dækker Kronjylland/Djursland), Radio Skive, Radio Alfa Skive samt Radio Mojn og Mix FM i Sønderjylland. Desuden ugeaviserne 'Din Avis' i Randers og 'Gudenå Bladet' i Langå.
- Direktør for Radio ABC i 1999. Forud bankkarriere i Jyske Bank, bl.a. udstationeret 3½ år i Jyske Bank, Spanien.
- Var med i opstartsfasen i 1988 til den radiostation, som han i dag er direktør for. Han er ligeledes medejer af og sidder i bestyrelsen for moderselskabet, Radio ABC Holding.
- Næstformand i Randers Regnskov


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -