Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Schweiz satser på digital radio: DAB nu - men DAB2/DMB om 2-3 år
Tirsdag 21. november 2006
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Den schweiziske statsradio, de private stationer og myndighederne er enige om at satse på digital radio. Distributionschef for den schweiziske public service station SRG SSR, Stephan Widmer, vurderer overfor radionyt.com, at der skal sendes DAB i endnu 2-3 år (med MP2 kodning) inden man skifter over til DAB2 (med MPEG4 kodning). Når de kommercielle stationer får deres egen multiplex (MUX) om godt et års tid vil der her blive sendt i DAB2 og ligeledes vil SRG SSR, når de får endnu en multiplex i 2009, sende i DAB2 - og måske i DMB.
Der er fuld gang i udbygningen af det digitale sendenet i Schweiz. For bare få måneder siden var dækningen på 75 pct. af befolkningen, men iflg. Stephan Widmer bor 85 pct. af schweizerne nu et sted, hvor der kan modtages DAB.

De forskellige aktører: SRG SSR, de private stationer og Bundesamt für Kommunikation er nu helt enige om at DAB - og senere DAB2 - er den rigtige vej i den digitale radiofremtid.

Der sendes på én multiplex i hvert af de tre sprogområder af landet. Der er presset 11 radiostationer ind på en multipleks i den tysktalende del af Schweiz; heraf sendes de 6 af kanalerne kun på DAB. I den fransktalende del er der i alt 10 radiostationer - heraf 5 unikke. I den italienske del er der 9 stationer - heraf 6 unikke.

For et år siden var der kun solgt 3.000 DAB-modtagere i alpelandet. Nu vurderer Widmer at der er solgt 30.000 DAB-modtagere. Der er kommet mange flere distributører og antallet af forretninger, hvor man kan købe en DAB-radio er fordoblet over det sidste år.

Indtil nu er det kun det statslige SRG SSR der sender på DAB. Men allerede til december i år ventes den første kommercielle station i gang. Det bliver Swiss Music Radio. Det betyder at SRG SSR må afgive lidt plads i dets multipleks.

Fra slutningen af 2007 eller måske begyndelsen af 2008 får de kommercielle stationer i Schweiz deres egen multipleks. Det er ikke officielt endnu, men så vidt radionyt.com erfarer, vil de kommercielle stationer sende i DAB2. Dermed bliver der plads til 15-16 forskellige radiokanaler på den "kommercielle" multipleks. DAB2 er med MPEG4 kodningen ca. 3 gange så effektiv som DAB, der anvender MP2 kodning. Ulempen er, at folk med en DAB-modtager ikke kan modtage de nye DAB2 signaler.

Hos SRG SSR vil man følge udviklingen og hvad der sker med udbredelsen af de nye DAB2- og/eller DMB-modtagere. Stephan Widmer siger til radionyt.com, at hvis de nye DAB2 modtagere begynder at komme på markedet næste år, som alle regner med, så vil SRG SSR formodentligt skifte fra DAB til DMB i løbet af 2-3 år.

Når SRG SSR får multipleks nummer to i gang i løbet af 2009 regner Widmer helt sikkert med, at den bliver i DAB2 - og måske med en enkelt tv-kanal i DMB.

- - -

Bemærk:

aacPlus er en kombination af MPEG4 AAC (advanced Audio Coding) og Parametric Stereo teknologierne. aacPlus er en integreret del af den åbne MPEG standard, der har fundet bred anvendelse for udsendelse af lyd på bl.a. internettet, i mobiltelefoner, i digital radio og ikke mindst digital tv.

WorldDAB Forum har besluttet, at man i fremtidens digitale radiomodtagere vil benytte aacPlus (tidligere omtalt som AAC+) som ny audio codec.

Når Schweiz vil anvende MPEG4 kodning - betyder det naturligvis at de vil anvende aacPlus.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -