Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


At trække vejret - uden at trække det
Lørdag 25. januar 2003
Af Karsten Jensen
 
Elleve radiofolk og var mødt op til Lene Kleinschmidts workshop ’Styr på stemmen’. Deltagerne gik til workshoppen i forventning om at blive bedre til at læse op og til at speake. I stedet blev de hurtigt beordret ned på gulvet for at lære at trække vejret.
Blandt workshoppens deltagere fandtes radioværter lige fra øst til vest, musikchefer, studieværter og journalister. Alle med ønsket om at få mere styr over stemmen. Derfor så deltagenre også noget forundrede ud over at blive beordret ned på gulvet for at trække vejret. Workshoppens leder var Le-ne Kleinschmidt, der til dagligt underviser radio- og tv-værter for DR, men underviser også skue-spillere.

Lene Kleinschmidt pointerede, at hemmeligheden for en god studievært er vejrtrækningen - og at man skal kunne trække vejret ”uden at trække” det.

Man kan trække vejret på flere forskellige måder og deltagerne lærte under workshoppen at trække vejret ”med maven”. Øvelsen bestod i at lægge sig ned på ryggen og lære at bruge muskulaturen rigtigt og trække vejret rekflektorisk.

Dernæst var der strubetræning og øvelser i at udvide det såkaldte klangrum i strubehovedet. Kleinshcmidt påpegede at mange værter lige står og synker eller rømmer sig inden de går i studiet. Deltagerne fik klar besked om, at det var noget af det værste en studievært kan gøre. I stedet er det bedre at gabe med lukket mund. Dette udvider nemlig klangrummet i struben.

Fra strube gik turen til kæberne, der skal være afslappede førend en vært kan gå i studiet. Her blev radioværtne instrueret i hvordan man får sine kæbemuskulatur til at virke afslappede ved såkaldt torske-mund-øvelser

Et andet vigtigt element for en studievært er tungen. Også den kom under kyndig behandling og her blev der også givet god råd og øvelser som deltagerne sikkert ikke glemmer

Interessen for denne workshop har været så stor at der på Radio Days er blevet lavet en ekstra workshop søndag.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -