Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


USA: XM Radio sagsøgt af EMI, Warner, Sony og Famous Music
Fredag 23. marts 2007
Af Lars Vinter
 
Organisationen National Music Publishers' Association (NMPA) lagde torsdag aftes, dansk tid, sag an mod XM Radio på vegne af pladeselskaberne Famous Music, Warner/Chappell, Sony/ATV og EMI Music. Selskaberne anklager XM for "en massiv overskridelse af ophavsrettighedslovgivningen gennem ulovlig distribution af mp3-filer af beskyttet musik".
XM, der sender mere end 170 radiokanaler over satellit til bilradioer, transistorradioer og hjemmeanlæg i USA, tilbyder kunderne et produkt ved navn 'XM + MP3'. Tvisten drejer sig netop om dette produkt, der giver XM's kunder mulighed for at markere det nummer, de lytter til, hvorefter nummeret automatisk registreres og lagres på kundens afspillerenhed.

Pladeselskaberne bag sagsanlægget mener, at XM på denne måde giver kunderne mulighed for at opnå en "perfekt digital kopi af ophavsretsbeskyttet materiale". Direktør for NMPA, David Israelite, udtaler til amerikanske All Access, at pladeselskaberne ikke har set nogen anden vej ud af tvisten end at lægge sag an. Han siger endvidere: "Vi ønsker, at ny teknologi får succes, men det må ikke ske på bekostning af de mennesker, der laver musikken."

Advokat Debra Wong Yang, der står i spidsen for de jurister, der repræsenterer NMPA i sagen, udtaler til CNN, at de med hjemmel i lovgivningen om ophavsrettighed vil søge erstatning til op imod 1 million danske kroner pr nummer, hvor pladeselskaberne vurderer, at ophavsrettigheden er blevet krænket.

Debra Wong Yang udtaler endvidere: "'XM + MP3' er en bevidst og omsiggribende overtrædelse af ophavsrettighedslovgivningen, der skader rettighedshavere, lovlydige online musiktjenester og, i sidste ende, forbrugerne."

Sagen er juridisk set interessant, idet den er ganske principiel. XM er nemlig både distributør af musik – gennem deres broadcastvirksomhed – og af afspillere og optagere til brug ved modtagelse af signalerne. Efter gældende amerikansk lovgivning er det ikke tilladt at lægge sag an mod producenter og distributører af digitale optagere og afspillere for krænkelse af ophavsret, selv om disse apparater skulle blive anvendt ulovligt af brugerne.

XM har tidligere i år forsøgt at få en lignende sag afvist hos domstolene med henvisning til ovennævnte bestemmelse. Dette blev imidlertid afvist af dommeren med begrundelse i XM's unikke situation som både broadcaster og distributør af optager/afspillerne.

XM har indtil videre ikke ønsket at kommentere anklagerne og søgsmålet fra NMPA.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -