Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Hvad er det lige vi putter i kassen?
Onsdag 5. marts 2008
 
UGENS KLUMME: Den megen opmærksomhed radiomediet har fået i det sidste års tid har nok for det meste handlet om andre ting end det væsentlige – nemlig indholdet. For hvad er det lige vi putter ind i kassen, som så kommer ud igen?
Der snakkes om radio som aldrig før, men set i bakspejlet og med et forsigtigt gæt på indholdet i fremtiden ser det jo ikke for godt ud. Hvis man vel at mærke går efter andet end blot underholdning.

Lad mig slå fast, at jeg synes radioen er et fantastisk underholdningsmedie. Vi kan få musik ad libitum på masser af radiokanaler og vi kan også blive rimeligt godt guidet igennem dagen med studieværter og musik i en skøn blanding. Og der er jo ikke noget at sige til, at de kommercielle kanaler satser på musikken og underholdningen. Der er blot en lille overraskende modsigelse i, at det ikke er de rene underholdnings/musikkanaler, som umiddelbart tiltrækker flest lyttere. Det synes jeg burde få ejerne og tilrettelæggerne til at tænke, og måske overveje om der er andre muligheder end ren underholdning.

Nu ved jeg jo godt, at det koster kassen hvis man vil noget mere end blot musik og underholdning. Men jeg har før slået til lyd for at taleradio i en moderne form ikke nødvendigvis behøver slå bunden ud af kassen hos kommercielle stationer. Og lytterne er der tilsyneladende.

På trods af en voldsom amputering af DRs P1 ser det ud til at kanalen holder nogenlunde på lytterne. Der bliver fortsat produceret kvalitetsindslag på P1 og der bliver også produceret nye indslag, som formår at bringe spændende ting ud i æteren, som ihvertfald ikke kommer på andre DRkanaler eller hos de kommercielle.

Men P1 nærmer sig smertegrænsen hvad angår genudsendelser. Det er næppe forkert antaget, at nu udgør genudsendelserne over 60 procent af fladen på P1 og det er en kæk udfordring af lytterne. Jeg møder flere og flere, som nu ligefrem bemærker den voldsomme genudsendelses-frekvens og bliver irriterede over det.

Argumentet om, at folk der ikke hørte en udsendelse om formiddagen så kan høre den om eftermiddagen eller aftenen (som et tilbud fra DR) holder ikke. Hvis ikke vi fik hørt den om formiddagen går vi bare på nettet og hører den, når vi har lyst. Det ville klæde programledelsen at erkende, at genudsendelserne alene skyldes besparelser på Danmarks eneste talekanal fordi der er røget for meget guld i betonen på Amager.

Helt inde i kernen kunne man måske sætte spørgsmåltegn ved om den høje genudsendelses-frekvens ikke er et brud på public service-forpligtelsen. Man lever jo ikke ligefrem mere op til oplysning o.s.v. ved at man genudsender i en uendelighed. Snarere tværtimod.

Jeg håber, at der engang kommer et nyt DR, som ikke kun satser på tv og underholdning. Men det vil jo i første omgang kræve at gamle regninger bliver betalt og nye ledere så kan begynde på en frisk. Desværre er de gamle regninger så store, at hvis det havde været privat ville biksen være lukket for længst, så udsigterne er ikke just positive.

Nu er det ikke bare på talekanalen, at sparerunderne har sat sig spor. På nyhedssiden er DR i den grad sporet ind på tv-nyheder på bekostning af radionyheder.

Jeg vil lige slå fast, at radionyheder i DR langt hen ad vejen er gode og det er fortsat DR-radio som tegner sig for den fornemste nyhedsformidlng i æteren. Men det er mit indtryk, at stadig flere penge kanaliseres over på tv. Senest forsøger DR at fortælle os, at vi har fået en ny tv-nyhedskanal. Jeg kan ikke helt forstå det, da jeg i månedsvis har kunnet se Update på mit tv. Men alt andet lige, så koster det penge og disse penge hentes i nyhedssektionens kasse, hvor jeg er overbevist om, at det i højere grad er nyhedsjournalisterne (dem der er tilbage) på radioen som betaler prisen for et dybest set ligegyldigt og overflødigt produkt som Update.

Der er jo kommet andre aktører på banen, når det drejer sig om nyheder på radio. Både på de lokale stationer og landsdækkende, hvor Radionyhederne og TV 2 Radio-nyheder meget nemt kan udvikle sig til reelle konkurrenter for DRs radiotilbud.

Specielt TV 2 Radios nyheder er efter min mening blevet til et rigtig godt tilbud. Det er jo ikke en konkurrent til Radioavisen, men til P3-nyhederne og her mener jeg, at den nye i klassen klarer sig rigtig godt. Det er synd for TV 2 Radio-nyhederne at de skal være en del af et mere eller mindre mislykket projekt. De fortjener bedre og flere lyttere.

Og endelig er der jo et par af de lokale stationer, som har måttet lukke og det er næppe sidste gang vi hører om det. Jeg håber inderligt at lokalradioerne overlever og jeg håber endnu mere, at de får nogle muligheder for at udvikle sig.

Jeg tror på, at de lokale stationer vil kunne tiltrække flere lyttere, hvis de får mulighed for at udvikle specielt på nyhedsformidlingen lokalt. Med de store kommuner vi har i dag er behovet steget for at vi som borgere får lokale nyheder i æteren til at supplere den lokale avis.

Jeg mener ikke, at enhver lokalradio skal have ansat journalister til nyheder. Nej, det kan de godt klare på det nuværende grundlag. Men det kunne måske være en del af udviklingen og gøre det mere attraktiv for unge i lokalsamfundet, hvis de kunne være med til at producere lokale nyheder.

Men det koster jo penge til udvikling og uddannelse. Og i skrivende stund går det lige lukt den anden vej med de igangværende finanslovsforhandlinger. Nedskæringer og besparelser over hele linjen er ikke en dynamisk drivkraft for udvikling og positivt fremtidssyn.

- - -

Radionyt.com har fire faste klumme-skribenter, der skriver fast hver 4. uge:

Thorkild Ellerbæk:
- Født 1947. Lektor i radiojournalistik på Danmarks Journalisthøjskole. Ekstern lektor på Institut for Medievidenskab, Århus Universitet.
- Har bl.a. skrevet 'Radiobogen' - en grundbog i radiojournalistik og er chefredaktør på http://www.djh.dk/nyhederne

Jesper Sehested Lund:
- 1995-2003: Adm. direktør for SBS i Danmark. Stod bl.a. i spidsen for lanceringen af TvDanmark 1 og 2 (i dag Kanal 4 og 5), adm. direktør for Nordisk Radio Reklame A/S (The Voice og Radio 2)
- 2003-2007: Arbejdende bestyrelsesformand for Talpa Radio Danmark (Radio 100FM + Radio 100 Soft) og Det Danske Radiobureau.
- Driver i dag eget forlag i JSL PUBLICATIONS, som udgiver livsstilsmagasinet VI MED HUND. Er derudover bestyrelsesformand for FastTV A/S, som leverer TV via højhastighedsbredbånd

Gitte Thomsen:
- Siden januar 1999 sekretariatsleder for Sammenslutningen af Lokale Radio- og TV-stationer, SLRTV. Fra 2005 også for Sammenslutningen Af Medier i Lokalsamfundet, SAML.
- Uddannet erhvervsproglig bachelor i engelsk og tysk, Aalborg Universitetscenter 1997. Fortid som befaren matros i den danske handelsflåde, samt rejsesekretær i Sømændenes Forbund.
- Næstformand i Danmarks Kommunistiske Parti, DKP.

Ole Søndergaard:
- Cand. jur. og HD(R). Direktør for Radio ABC gruppen med Radio ABC, Radio Alfa og Solo FM i Randers (dækker Kronjylland/Djursland), Radio Skive, Radio Alfa Skive samt Radio Mojn og Mix FM i Sønderjylland. Desuden ugeaviserne 'Din Avis' i Randers og 'Gudenå Bladet' i Langå.
- Direktør for Radio ABC i 1999. Forud bankkarriere i Jyske Bank, bl.a. udstationeret 3½ år i Jyske Bank, Spanien.
- Var med i opstartsfasen i 1988 til den radiostation, som han i dag er direktør for. Han er ligeledes medejer af og sidder i bestyrelsen for moderselskabet, Radio ABC Holding.
- Næstformand i Randers Regnskov


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -