Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


NL: Ingen planer om at lukke FM-båndet - DAB giver dårlig indendørs dækning
Onsdag 12. april 2006
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Først var udmeldingen at FM-båndet skulle lukkes allerede i 2012, så 2015, derefter 2019 - og så igen 2015. Men nu er alle planer om at lukke FM-båndet i Nederlandene og erstatte det med DAB blevet droppet. Samtidigt er DAB officielt lagt på is, men iagttagere er overbeviste om, at DAB aldrig bliver til noget i Nederlandene. Det skyldes bl.a. modstand fra de kommercielle stationer, den forældede DAB-teknik samt resultaterne af en ny undersøgelse, der viser, at dæmpningen i signalstyrken ved indendørs modtagelse er meget stor.
Som tidligere omtalt på radionyt.com har et flertal i det nederlandske parlament overbevist økonomiminister Laurens Jan Brinkhorst om, at regeringen ikke skal forhaste sig med at indføre DAB, der betegnes som stærkt forældet - uden først at undersøge alternative muligheder.

Der er dermed udsigt til at Nederlandene ikke går i den samme "fælde " som Storbritannien-Nordirland og Danmark, hvor 'førstegenerations-DAB' - med MP2 kodning udviklet i 1987 (og med en lyd, der er dårligere end FM) - er ved at være så udbredt, at det vil være vanskeligt at få indført andre og bedre sendeteknologier.

Og nu er der kommet en anden vægtig begrundelse, for at droppe DAB.

De nederlandske myndigheder har gennemført en måling i den indre del af Amsterdam for at klarlægge, hvor stor dæmpningen er ved indendørs modtagelse af DAB - i forhold til udendørs modtagelse. Det viser sig, at signalerne på bånd III (der er det samme frekvensområde, som anvendes i Danmark til DAB) dæmpes med mere end 14 dB, mens dæmpningen på L-båndet er endnu større - nemlig på godt 18 dB.

Selv om der er hele fem stk. 200 Watt DAB-sendere i Amsterdam er dækningen utilfredsstillende. Flere butikker i byen må således opgive at demonstrere DAB-modtagerne for potentielle kunder, da man er nødt til at gå ud på gaden, for at få et DAB-signal igennem.

Det samlede salg af DAB-modtagere i Nederlandene beskrives som yderst beskedent - selv om der er DAB-modtagere i en del butikker.

Den udendørs dækning angives til at være mellem 60 og 70 pct. af befolkningen, og det er kun de nationale public service kanaler, der kan høres på DAB. I Amsterdam er der dog også endnu en mulitipleks, hvor der laves forsøg med DMB og hvor tre kommercielle stationer sender.

Selv om DAB blev udviklet i 1987, og public service stationer i mange vestlige lande ihærdigt har kæmpet for udbredelse af DAB, så er det indtil nu kun to lande i verden, der er sprunget på DAB-vognen - nemlig Storbritannien-Nordirland og Danmark - mens Norge sikkert også er på vej. Samtidigt har flere lande - med stærke public service stationer - fravalgt den gammeldags DAB - bl.a. Finland, Sverige, Frankrig, Australien og nu givetvis også Nederlandene.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -