Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Ingen forbedringer på radioområdet efter regeringens første 100 dage
Tirsdag 5. marts 2002
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Medieområdet fik kun meget få og meget lidt konkrete bemærkninger med på vejen i det regeringsgrundlag som VK regeringen lagde ud med, da den tiltrådte. Nu 100 dage efter må de kommercielle lokale radiostationer da også spejde forgæves efter forbedrede arbejdsforhold. Danmark er fortsat det land i den vestlige verden, hvor public service radio og tv står stærkest, og der er efter 100 dage ikke sket én eneste forbedring af de kommercielle stationers vanskelige eksistensbetingelser. I stedet stoppede regeringen udbuddet af FM5 der ellers i år ville kunne have brudt DR’s monopol på landsdækkende radio.
Den nye VK regering skrev i regeringsgrundlaget at den ønskede ”en flerhed af medier på det elektroniske område”, og derefter: ”der skal tillige være en reel, ligeværdig konkurrence på nyheds-, informations- og debatområdet, som er afgørende for demokratiet. Også radio- og tv-stationer skal kunne udvikles i takt med de teknologiske muligheder”.

Daværende mediepolitisk ordfører for det Konservative Folkeparti, Brian Mikkelsen, sagde til radionyt.com den 19. november 2001 at han – hvis der skulle komme en borgerlig regering efter valget - ville arbejde for en helt anden mediepolitik, end dén den gamle SR regering havde stået for. Medieforliget skulle skrinlægges og FM5 udbuddet stoppes. I stedet skulle der gennemføres en ny undersøgelse af frekvenslandskabet, lokalradioernes sendestyrke skulle sættes op, frekvensressourcerne på mellembølgeområdet skulle kunne tages i anvendelse, networking-forbuddet fjernes, fremover skulle kommercielle lokalradioer have udelte frekvenser og Public Service rådet nedlægges.

Særligt lagde Brian Mikkelsen op til at de lokale radiostationer hurtigt ville opleve forbedringer. Forbuddet mod networking skulle omgående ophæves, de lokale radionævn skal – formodentligt – nedlægges, der skal fremover kun uddeles udelte frekvenser til kommercielle stationer og den lave sendestyrke på 160 Watt skal sættes op. Til dagbladet Børsen uddybede Brian Mikkelsen holdningen: ”Min melding til lokalradioerne er, at vi øger sendestyrken så hurtigt, som det overhovedet kan lade sig gøre”.

Og hvad er der så sket.

Medieforliget blev ganske som lovet stoppet i en mølpose og udbuddet af det ellers færdige FM5 net blev droppet. En ny landsdækkende kommerciel radiokanal er dermed udsat på ubestemt tid, fordi man – måske – vil iværksætte en total ny planlægning af frekvensanvendelsen på FM. Foreløbigt er den sag dog syltet i et udvalg, der skal kigge på de forskellige muligheder og dette udvalg ventes først at være færdige engang til efteråret.

Imens sender de lokale radiostationer fortsat – officielt i hvert fald – kun med 160 Watt. I ingen andre sammenlignelige lande har kommercielle radiostationer så ringe sendeforhold.

Forbuddet mod networking er – 100 dage efter regeringens tiltrædelse - fortsat intakt. De lokale stationer må gerne samsende nyheder, men ikke musik.

Mellembølgebåndet er fortsat forbudt område for alle andre end DR. Det er også en særlig dansk specialitet, at man har valgt at ignorere frekvensressourcen og mulighederne i et helt frekvensområde, der ellers i mange andre lande tegner sig halvdelen af radioudbuddet.

Den særlige danske (og norske) opfindelse om at der kan sende flere radiostationer på samme frekvens, at de skal deles om sendetiden, eksisterer også endnu. Efter 100 dage med en borgerlig regering eksisterer der fortsat en lovgivning der betyder at en kommerciel radiostation må acceptere at dele sendetid med f.eks. andre kommercielle stationer eller græsrodsradioer.

Den nye regering har som lovet fået nedlagt Public Service Rådet samt tillige DR og TV 2’ programråd. DR og TV 2 ”slipper” dermed for at have et råd til at kontrollere dem med overholdelsen af public service forpligtigelserne og kan nu selv vælge hvordan lytter- og seerindflydelsen skal klares. De lokale stationer har derimod ikke fået nogle forbedringer. De mange lokalradionævn er der nemlig ikke rørt ved. Her sidder der fortsat 95 forskellige lokale radionævn over hele landet og arbejder på livet løs som lokale ”radioråd” – dog med langt større magt og indflydelse end den hedengangne Radiorådet i DR

Heller ikke de lokale græsrodsstationer har noget at råbe hurra for. Programtilskuddet til de ikke-kommercielle stationer er blevet skåret ned til 50 mio. kr.

Et nyt medieudspil fra Kulturminister Brian Mikkelsen lader vente på sig, men det skulle være på vej og skulle blive præsenteret i løbet af foråret. Der er der mange, der venter spændt – og givetvis en anelse utålmodigt - på.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -