Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Glædelig jul og et godt nytår og hvad blev der af public service
Onsdag 19. december 2007
 
UGENS KLUMME: Årets julegave, der for kvindernes vedkommende nok allerede er købt, og for mændenes vedkommende er ved at blive overvejet at blive købt, kunne godt være en radio. Nok ikke en ren FM-radio, men absolut heller ikke en ren DAB-radio. Nej, årets julegave bør være en smart lille WiFi-radio fra f.eks. Aldi til 999 kr.. For det beløb får man FM, det gammeldags DAB og mulighed for at lytte til radio via internettet. Nå ja, så har de også proppet mulighed for musik-streaming fra PC samt alarm og sleep funktion ind i den. 3 års garanti + hotline får man også med. Det er fremtiden.
I USA er der masser af gratis WiFi steder, og der er også i Danmark nogle interessante forretningsmodeller på vej, der betyder, at det også kan gøres i Danmark. McD er gået over til gratis WiFi og Sunset Boulevard har haft det længe. Så kan man sidde med sin bærbare og høre lidt radio, mens man arbejder/spiser.

Julen er generelt tid til gaver. En anden god gave vil være reklamer på P3. Det er tidligere nævnt i en klumme her på radionyt.com, og mange synes måske, at ’det kan man ikke’. Men det kan man lige netop præcist gøre. Det er efterhånden eneste forskel på dem og FM5 og FM6 radiostationerne, og det vil få det nationale radioreklamemarked i Danmark til at vokse voldsomt til glæde for alle. Og så vil det måske også skubbe lidt lyttere væk fra P3, der kan blive samlet op af den anden statsradiofoni hos TV 2.

Det nye år bør give anledning til lidt tanker hos politikerne, om det er OK, at DR klarer deres public service forpligtelser ved at dumpe alle deres nicheprogrammer på internettet og på DAB. Hvis DR skal være alsidige, må konklusionen være, at det ikke er godt nok.

Samtidigt skal 2008 byde på nye aftaler med Gramex. Gerne via politikernes hjælp, da de skal gøre status på medieaftalen her omkring nytår, men det bedste må stadigt være, at der bliver aftalt noget mellem parterne. Det er ikke så indviklet at forstå, at de kommercielle radiostationer i Danmark betaler alt for meget i forhold til deres omsætning, når selv radiostationer med overskud betaler 8-10% af deres omsætning i afgift til Gramex. En omsætning der er nået via hårdt arbejde med lokale nyheder, lokalt reklamesalg, lokale studieværter og lokalt musikvalg med masser af dansk musik.

Det er nemlig ikke nok bare at sætte musik op. En ren pop-musikradio vil på ingen måde blive en succes (Sky Radio), og afløserens vel nærmest ’World Music stil’ viser, at musikken på ingen måde er det afgørende. Det er alt det andet, der flytter lytterne, inkl. arbejdet med at udvælge den helt rigtige musik.

Der skal stadig være en minimumsbetaling. Der er vel ingen, der synes, at Gramex skal være med til at give hele rabatten for, at TV 2 Radio ikke kan se ’lys for enden af tunnellen’. 4,5% af omsætningen lyder således som et fornuftigt niveau for den omsætningsbestemte del, men selvfølgelig skal TV 2 Radio betale for 78% af landet, selvom de ingen lyttere har. Det skal bare slet ikke være så dyrt i minimumsbetaling, som Gramex hidtil har forlangt.

Endvidere skal det nye år give DR mere kamp til stregen. I nogle områder af Jylland er DR under 50% i share, og det eneste, der holder dem oppe i disse områder, er sharen for befolkningen over 60 år. DR har i den forbindelse fundet frem til, at ’hov, der er jo ingen, der tilbyder noget til denne målgruppe, så hvorfor skal vi det, når der ingen konkurrenter er?’

Er der nogen af politikerne, der har lyttet til P4 for nyligt? Og måske lagt mærke til, at musikstilen er blevet yngre. Og er der så nogen, der er kommet frem til, hvad der helt præcis bliver tilbudt til de ældre lyttere i dag?

P4 Østjylland spillede tirsdag d. 18. december 2007 mellem 15.03 og 15.32 følgende sange: Eurythmics, Sanne Salomonsen/Nikolaj Steen, Westlife, Claus Hempler, Garth Brooks, Sugababes og Beatmas. Det er et musikvalg, der ligger yngre end f.eks. Radio Alfa, der sender i (noget af) samme område. Og et musikvalg, der viser, at DR til fulde udnytter, at lytterne over 60 år ikke flytter på deres radiovalg.

Lytterne over 60 år får intet tilbudt længere hos P4, og DR opfylder ikke længere deres public service forpligtelser. Det er problemet i dansk radio. Problemet er ikke, at TV 2 ikke kan finde ud af at drive radio, og at Talpa (endnu ikke) tjener penge, men at DR agerer kommercielt for licenspenge.

I øvrigt mener jeg, at det største problem med Aldi Wi-Fi radioen nærmest er, at DAB Danmark efterfølgende med stolthed kan tælle modtageren med i antallet af DAB-husstande i Danmark. Jeg tæller selv med i statistikken, da min DVD-afspiller også har en DAB-modtager indbygget. Gad vide om jeg nogensinde interesserer mig nok for DAB til at sætte min ind i at undersøge, om der er dækning nederst i reolen i min stue. Det kan jeg vist godt love, at jeg ikke gør. Derimod er jeg rigtigt glad for min WiFi radio uden DAB (men desværre også uden FM) på mit kontor. Det er lidt sjovt at kunne vise gæsterne, at jeg kan lytte til La Nueva Radio Ya fra Nicaragua, selvom jeg nu har lidt ondt af de stakkels mennesker, der nu nok vil få et brev fra Kodago og Gramexo om også at betale for Danmark.

- - -

Radionyt.com har fire faste klumme-skribenter, der skriver fast hver 4. uge:

Thorkild Ellerbæk:
- Født 1947. Lektor i radiojournalistik på Danmarks Journalisthøjskole. Ekstern lektor på Institut for Medievidenskab, Århus Universitet.
- Har bl.a. skrevet 'Radiobogen' - en grundbog i radiojournalistik og er chefredaktør på http://www.djh.dk/nyhederne

Jesper Sehested Lund:
- 1995-2003: Adm. direktør for SBS i Danmark. Stod bl.a. i spidsen for lanceringen af TvDanmark 1 og 2 (i dag Kanal 4 og 5), adm. direktør for Nordisk Radio Reklame A/S (The Voice og Radio 2)
- 2003-2007: Arbejdende bestyrelsesformand for Talpa Radio Danmark (Radio 100FM + Radio 100 Soft) og Det Danske Radiobureau.
- Driver i dag eget forlag i JSL PUBLICATIONS, som udgiver livsstilsmagasinet VI MED HUND. Er derudover bestyrelsesformand for FastTV A/S, som leverer TV via højhastighedsbredbånd

Gitte Thomsen:
- Siden januar 1999 sekretariatsleder for Sammenslutningen af Lokale Radio- og TV-stationer, SLRTV. Fra 2005 også for Sammenslutningen Af Medier i Lokalsamfundet, SAML.
- Uddannet erhvervsproglig bachelor i engelsk og tysk, Aalborg Universitetscenter 1997. Fortid som befaren matros i den danske handelsflåde, samt rejsesekretær i Sømændenes Forbund.
- Næstformand i Danmarks Kommunistiske Parti, DKP.

Ole Søndergaard:
- Cand. jur. og HD(R). Direktør for Radio ABC gruppen med Radio ABC, Radio Alfa og Solo FM i Randers (dækker Kronjylland/Djursland), Radio Skive, Radio Alfa Skive samt Radio Mojn og Mix FM i Sønderjylland. Desuden ugeaviserne 'Din Avis' i Randers og 'Gudenå Bladet' i Langå.
- Direktør for Radio ABC i 1999. Forud bankkarriere i Jyske Bank, bl.a. udstationeret 3½ år i Jyske Bank, Spanien.
- Var med i opstartsfasen i 1988 til den radiostation, som han i dag er direktør for. Han er ligeledes medejer af og sidder i bestyrelsen for moderselskabet, Radio ABC Holding.
- Næstformand i Randers Regnskov


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -