Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Jens Rohde skal stå skoleret for bestyrelse
Tirsdag 28. november 2006
Af Stig Hartvig Nielsen
 
TV 2 Radios nye direktør Jens Rohde skal i dag stå skoleret for TV 2's bestyrelse og der er efterfølgende indkaldt til pressemøde i eftermiddag. Det vides dog ikke om dette pressemøde har noget med Rohde at gøre. Men det socialdemokratiske medlem af TV 2’s bestyrelse, Gina Øbakke har forud for mødet krævet sanktioner mod Rohde – dog uden at præcisere hvilke. Behandlingen på bestyrelsesmødet kommer efter Jens Rohde i weekenden overfor B.T. gav udtryk for at Helle Thorning-Schmidt er en svag statsministerkandidat og at hun er nået langt i kraft af sit køn. Disse udtalelser kom på trods af, at Rohde netop havde fået at vide af TV 2’s adm. direktør Per Mikael Jensen, at han ikke måtte udtale sig om politik. Jens Rohde er blevet mødt med en massiv kritik fra stort set alle politiske sider, fra alle leder-skribenter og fra alle eksperter i medieforhold. Men samtidigt stilles der spørgsmålstegn ved, om det ikke var naivt, at Per Mikael Jensen troede, at Jens Rohde kunne holde sin mund.
Jens Rohdes partifælle i Venstre ligestillingsminister Eva Kjer Hansen kalder Jens Rohdes udtalelse til B.T. om, at Helle Thorning-Schmidt er kommet så hurtigt til tops i Socialdemokratiet for ”plat”.

Den konservative kulturordfører Jakob Alex Nielsen synes at Rohde skulle tænke alvorligt over radiostationens integritet.

Dansk Folkepartis medieordfører, Louise Frevert, mener, at det er lidt kritisabelt, at en ung mand som Rohde har en så mandschauvinistisk tankegang – men ellers mener hun dog, at der er tale om en voldsom overreaktion.

Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, siger til Jyllands-Posten, at Jens Rohde har skadet TV 2 Radios troværdighed så meget, at han bør træde tilbage. ”Med disse underlødige udtalelser sår han tvivl om kanalens upartiskhed. Og det bekræfter den betænkelighed, som man havde ved hans ansættelse. Fortsætter han vil det alvorligt svække TV 2 Radio”, siger Mogens Jensen.

Kun Enhedslistens medieordfører Per Clausen forsvarer Jens Rohde. Per Clausen finder det grotesk, at Socialdemokraterne efter hans opfattelse vil afskaffe ytringsfriheden for ansatte på radio- og tv-stationer, der er omfattet af public serviceforpligtelser. Han vil derfor kalde kulturminister Brian Mikkelsen (Kons.) i samråd for at få ministeren til at bekræfte, at ytringsfriheden også gælder for de ansatte hos DR og TV 2.

Der er dog ingen opbakning til Per Clausens synspunkter fra jurister og medieforskere.

Afdelingsforstander i forvaltnings- og informationsret ved Danmarks Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen, mener at Jens Rohde har optrådt virkeligt uklogt og sået tvivl om radioens upartiskhed. ”Udtalelserne er både uantagelige og ukloge”, siger Oluf Jørgensen.

TV 2 har – som statsejet aktieselskab - iflg. Radio- og Fjernsynsloven en public service forpligtelse, og det indebærer, at TV 2 – og dermed TV 2 Radio - ikke må tage stilling til kontroversielle spørgsmål. Stationen skal være upartisk og alsidig.

”Jeg tror, hans råderum er mindre, fordi han kommer direkte fra Folketinget. Folk tillægger hans udtalelser stor politisk betydning, og derfor risikerer han at skade tilliden til TV 2’s neutralitet”. Det siger jurist i Dansk Journalistforbund og ekspert i ytringsfrihed Anne Louise Schelin til dagbladet Urban.

Dagbladet Information spørger i dag, om man kunne forestille sig en socialdemokratisk toppolitiker udpeget til ny direktør for en offentligt ejet radiostation. Og svarer selv – at - ja, det kunne man måske. Men ikke uden at protesterne og beskyldningerne om kammerateri og vennetjenester ville være så voldsomme, at vedkommende ikke fik lov at sidde længe.

Medieforsker Frands Mortensen mener, at det var en klar fejl, da Per Mikael Jensen egenhændigt håndplukkede Jens Rohde til jobbet som direktør for TV 2 Radio.

”Selvfølgelig er Jens Rohdes udtalelser ikke smarte, men man skal nu ikke bebrejde HAM. Han handler og tænker politik hele tiden. Han kan slet ikke lade være med at udtale sig politisk. Jens Rohde er et politisk dyr. Han kommer til at tale over sig igen. Fejlen ligger hos Per Mikael. Det var – og er – naivt af ham at tro, at han kan få Jens Rohde til at holde mund”. Det siger Frands Mortensen til Politiken.

Jyllands-Posten peger også på, at det måske var naivt at ansætte Jens Rohde. Avisen spørger Per Mikael Jensen, om man ikke burde have forudset, at ”det løsgående missil” ville tale over sig. Per Mikael Jensen svarer: ”Jeg troede sådan set, at man kunne undgå det, fordi alle fra dag ét var klar over, at man skulle passe på situationer som denne. Så på en måde har du ret. Omvendt forudså vi det selv og talte meget om, hvad han skulle passe på”.

Per Mikael Jensen understreger overfor flere medier, at Jens Rohde ikke får noget med den daglige nyhedsdækning på TV 2 Radio at gøre. Som radiodirektør skal Rohde tage sig af forretningen og ikke indholdet.

Bestyrelsesformand for TV 2, Niels Boserup, understreger, at det er Per Mikael Jensen – og ikke bestyrelsen – der bestemmer konsekvenserne for Jens Rohde. Boserup lægger dog overfor Politiken ikke skjul på, at han mener at Jens Rohde har dummet sig. ”Der må gælde særlige regler fro dem i den øverste ledelse og dem, der er på skærmen”.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -