Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


UK: DAB vil koste milliarder
Tirsdag 7. juli 2009
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Antallet af DAB-sendere skal forøges fra de nuværende omkring 100 til 1.000, for at DAB kan få samme dækning som FM i Storbritannien og Nordirland. Det vil koste 4 gange så meget, som at opretholde og vedligeholde samtlige FM-sendere. Og for lytterne: Ja, det vil koste op mod 65 mia. kr. (= 3 Storebæltsbroer) at udskifte FM med DAB.
Det kostede i sin tid 21.4 mia. kr. (1988 priser) at anlægge Storebæltsbroen. Hvis alle FM-radioer i Storbritannien og Nordirland (UK) - og der er iflg. Ofcom op mod 150 millioner af slagsen - skal skiftes ud med en DAB radio inden 2015, så vil det koste op mod 7.5 mia. pund, svarede til 65 mia. kr. - altså rundt regnet tre Storebæltsbroer.

Det fremgår af den stærkt DAB-kritiske hjemmeside digitalradiotech.co.uk.

Digitalradiotech har også set nærmere på, hvor dyrt det er sikre en 100 pct. dækning af DAB i hele UK.

Så sent som i 2007 udtalte Mark Friend, den ansvarlige for digital radio i BBC, at det ville være "uoverkommeligt dyrt" at bygge så mange DAB-sendere, at alle i UK ville kunne modtage DAB. Han slog dengang fast, at det var usandsynligt, at alle i UK ville kunne komme til at modtage DAB.

Den britiske regering siger nu, at det er en forudsætning for overgang fra FM til DAB, at DAB skal kunne dække lige så godt som FM gør i dag.

Og det bliver dyrt. Meget dyrt. Antallet af DAB-sendere skal forøges fra de nuværende omkring 100 til 1.000, for at DAB kan få samme dækning som FM i UK.

Det har været fremme, at det ville koste en engangsudgift på omkring 100 mio. pund (865 mio. kr.), men det rigtige tal er iflg. en rapport fra BBC's bestyrelse (december 2007) tilsyneladende i stedet 40 mio. pund (knap 350 mio. kr.) årligt.

Til sammenligning koster det årligt 10 mio. pund (knap 90 mio. kr.) at opretholde og vedligeholde samtlige FM-sendere. Det fremgår af Digital Britain rapporten. BBC siger dog selv, at det koster 40 mio. pund årligt at drive alle FM-senderne.

Når den britiske regering har så travlt med at få lukket FM-båndet hænger det iflg. Digitalradiotech sammen med tre ting:

• BBC og kommerciel radio ønsker at få flyttet alle over på DAB så hurtigt som muligt, for at forhindre at intenet-radio bliver populært. Radiostationerne er skræmte ved tanken om at de vil miste lyttere, hvis internettet blev den dominerende platform for radio.

• Kommercielle radioer ønsker ikke at bruge penge på både at sende på FM og DAB.

• Regeringen vil få sin del af kagen (= moms og skat), når briterne og nordirerne skal udskifte deres mellem 120 og 150 millioner FM modtagere med DAB.

Dermed er det først og fremmest borgerne i UK, der kommer til at betale for BBCs og de kommercielles skift fra FM til DAB. Et skift, der alt andet lige vil betyde at lytterne vil modtage radio på DAB i en dårligere lydkvalitet end det var tilfældet på FM.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -