Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Ny rekord: Tilskud til 156 sendetilladelser - Jyllands Posten nu også på støtten
Onsdag 7. januar 2009
Af Eric Larsen
 
Ny version: Mediesekretariatet har nu offentliggjort oversigten over tildelte driftstilskud til ikke-kommercielle lokalradioer for 2009. Denne gang er der givet støtte til 156 sendetilladelser, hvilket er ny rekord. Som noget nyt gives der nu direkte radiostøtte til Jyllands Posten. Flere kommercielle stationer går over til at blive ikke-kommercielle. Folkene bag den tvangslukkede 'Frederiksberg-Journalen' modtager stadig støtte. Og Bent Hansens Kommunikationscenter kan se frem næsten 2.3 millioner kroner i postkassen, hvilket igen gør Bent Hansen (foto) til topscorer. Næstflest støttemidler går til Pinsekirken.
Beløbene er blevet hævet cirka 10 pct. sammenlignet med 2008, så det typiske standard-beløb til en station med fuldt standard-tilskud er i 2009 148.385 kr. Timeprisen i 2009 er 190,24 kr. pr. støttet time, og der kan tildeles tilskud i op til 15 timer pr. uge. En særlig støttepulje sikrer dog at der gives højere støttebeløb til universitetsradioer og handicapradioer, men dette var sandsynligvis sidste gang, da der i en ny medieaftale er lagt op til at den særlige ekstra støtte afskaffes.

Selv om et rekordstort antal sendetilladelser er blevet tilgodeset, så må en lille gruppe stationer se sig hårdt ramt på økonomien. Deres ansøgninger er enten blevet afvist, eller de har ganske enkelt glemt at søge. Sammenlignet med tildelingen for 2008 er der tale om flg. stationer: Radio Langeland, Radio MF Svendborg, Radio Mølleå i Lyngby, Sengeløse Radio, samt Radio Shalom og Frelsens Hærs Nærradio i København.

Fem stationer har kun fået tilsagn om støtte på betingelse af indsendelse af en række supplerende oplysninger. Der er tale om Indvandrerradioen i Odense, Radio 10FM i Frederiksværk, samt Station 2000, Radio Råd & Kultur og Radio Pak-Link i København.

Jyllands Postens nyhedsradio, Radio JP (http://jp.dk/radio/ ), er kommet i betragtning til driftstilskud, og det betyder også penge til Kommunikationscentret i København. Dette Mediecenter, der indehaves af Bent Hansen (www.komc.dk ) har de foregående år været en suveræn topscorer hvad angår modtagne støttekroner, og i år er ingen undtagelse. Radio JP sender fra Frederiksbergs 92.9 MHz på Kommunikationscentrets to sendetilladelser 'Radio Storkøbenhavn' og 'Radio FTF-Frederiksberg'. Begge sendetilladelser får i 2009 hver det fulde støttebeløb på 148.385 kr.

Hertil skal lægges at Radio JP’s egen sendetilladelse til frekvensen 100.9 MHz i Gladsaxe, samt Kommunikationscentrets sendetilladelse 'Kanal Gladsaxe' til samme frekvens, også hver modtager det fulde støttebeløb. Frekvensen i Gladsaxe nåede ikke at blive aktiv i 2008, men med støttekronerne i ryggen sker der sikkert noget her i 2009.

Kommunikationscentret står også bag de to sendetilladelser til 'Station København' og 'Radio FTF-København' på frekvensen 102.9 MHz i København, samt de fire sendetilladelser under sendesamvirket 'Station Amager' på frekvensen 103.4 MHz fra Tårnby. Sammenlagt giver det 10 x det fulde støttebeløb. Desuden får GLR i Gentofte et reduceret støttebeløb på 49.462 kr.

JyllandsPosten og Kommunikationscentret har også fået tildelt sendetilladelser på frekvensen 104.3 i Fredensborg-Humlebæk. Bent Hansen har, ifølge Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, fået registreret navnet 'Radio Nord' - som jo ellers benyttes af Torben Kjær, der står bag den kommercielle Radio Nord i Nordjylland. Radio Nord i Kommunikationscentret får det fulde støttebeløb i 2009.

Endelig er der fire københavnske indvandrerradioer, der har adresse i Kommunikationscentret, 'Aap Ki Awaz/Radio Raja', 'Dobre Vibracije', 'Somali Radio' og 'Station Balkan'. Alle med fuld støtte.

Lægger man alle ovenstående beløb sammen, giver det 2.275.237 kr., hvilket også i år berettiger til førstepladsen til Bent Hansen på listen over modtagne støttekroner. Her er endda ikke medregnet de støtteberettigede tv-stationer, der har adresse i Bent Hansens Kommunikationscentret.

På andenpladsen kommer Pinsekirken (www.ucb.dk ). Fra studierne på Amager udsendes UCB og 'NewFM' på 103.4 MHz, samt Rhema Radio på Københavns 106.3 MHz. Desuden produceres radio til UCB-aflæggerne i Holbæk, Esbjerg og på Bornholm. Alle seks sendetilladelser får det fulde støttebeløb i 2009, hvilket indbringer i alt 890.310 kr.

De ingeniørstuderende i Lyngby er heller ikke tabt bag en vogn. Både XFM Lyngby (www.xfm.dk ), samt aflæggeren XFM København får et stærkt forhøjet støttebeløb i 2009, hvilket i alt berettiger til 520.426 kr.

Radio Ringkøbing (www.radioringkobing.dk ) har nu helt afskaffet reklamesalget, og lader alle sine tre sendetilladelser ('Serviceradioen', 'Weekendradioen' og 'Ringkøbing Lokalradio') hæve det fulde støttebeløb til ikke-kommerciel radiodrift.

Ikke-kommercielle er man også i Mediehuset Århus, hvor der ligeledes er tre fuldt støtteberettigede sendetilladelser under samme tag, nemlig 'Mediehus Århus Radio', 'Radio Bazar' og 'Radio Fri/Eagles FM'. Begge steder kaster det 445.155 kr. af sig, og giver en placering på Top-5.

En af grundene til det høje antal sendetilladelser der modtager støtte i 2009, er at flere mindre stationer har opgivet deres reklamesalg. Det giver måske radioen en mere sikker indtjening, men afskærer samtidig de små lokale erhvervsdrivende fra at annoncere i æteren i nærområdet.

På Samsø er begge de lokale radioer, 'Radio Survivor' og 'Radio Samsø', nu ikke-kommercielle. Samme udvikling er f.eks. sket i Korsør ('Radio K' og 'Radio Storebælt').

Andre stationer deler sig op i to-tre sendetilladelser, hvor der på én af 'sendetilladelserne' fortsat er sendetid med reklamer, mens der på resten af sendetilladelserne hentes støttekroner til det fælles radiohus. I støtteoversigten for 2009 finder man f.eks. Radio Rønde/Syddjurskanalens ikke-kommercielle aflæggere 'Inforadio Syddjurs' og 'Ung radio Syddjurs', Radio Hinnerups aflæggere 'Hinnerup City Radio' og 'Weekend FM', VLR Vejles 'Den Reklamefri Radio', Lokalradioerne i Brønderslevs 'Hele Byens Radio' og Radio Klitholms 'Formiddagsradioen'.

Man kan også helt droppe reklamesalget og blot dele sig op i flere ikke-kommercielle sendetilladelser under samme tag og på samme frekvens. Det gør f.eks. Pinsekirkens 'UCB Amager / New FM', 'AmagerLands LR / Øen Amagers LR', 'Radio Kattegat / Antenne Nordsjælland' (tidligere Radio 2’eren), 'Radio Odsherred / Info Odsherred', 'Midtfjord Radio / Frederik d. 7’s Kanal' m.fl.

Helt nye stationer er også kommet i betragtning. Således er der støtte til de forholdsvis nystartede 'Antena Ballerup' og 'HLR Lokalradio Hundested' – samt til 'Radio Syddanmark' i Tønder/Løgumkloster-området, såfremt de når at komme i æteren.

En derimod gammelkendt personkreds har vist sig meget sejlivet. Folkene bag radiostationen 'Frederiksberg-Journalen', der fik inddraget sendetilladelsen under stor ståhej i 2007, og før dette fik inddraget al driftsstøtte flere år i træk, er stadig radio-aktive. Ole Hans Jensen og Britt Bartenbach står i dag bag sendetilladelserne 'Frederiksberg Natradio' og 'Radio Ellekær' (i Nordjylland). Begge støttes med det fulde støttebeløb i 2009. Dermed overlever de deres gamle nemesis og yndlingsoffer, Frederiksbergs borgmester Mads Lebech, der som bekendt går af som borgmester i starten af 2009.

Endelig er der Radio Håb, som oprindeligt kun fik tildelt sendetimer på en bogstaveligt talt nedbombet frekvens i Århus. De har nu endelig fået fast sendetid på frekvensen 98.7 i Århus – men kun mandag-lørdag kl. 03-05 om natten. I det mindste kan Radio Håb have håb for økonomien, da de kan se frem til at modtage et forhøjet beløb på 260.213 kr. for deres natlige udsendelser for handicappede.

Man kan se den fulde oversigt over tilgodesete stationer på Mediesekretariatets hjemmeside.



Rettet version: Det viser sig, at den af Mediesekretariatet anførte 'Radio Nord' ikke er identisk med den kendte nordjyske lokale radiostation Radio Nord, men at det er Bent Hansen, der har registreret navnet 'Radio Nord' hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen - selv om navnet bruges af nordjyske Radio Nord v/ Torben Kjær .

Radio Nord i Nordjylland har ikke søgt tilskud, og artiklen er derfor rettet.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -