Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


USA: Netradioer får ny aftale om afgifter
Onsdag 8. juli 2009
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Internetradiostationerne i USA kan ånde lettet op. De fik i går tirsdag en ny aftale om betaling af vederlag til rettighedsorganisationen Sound Exchange for den spillede musik.
Efter mere end to års forhandlinger opnåede de to sider i går en aftale. Der er tale om en aftale mellem 'rene' netradiostationer - altså radiostationer, der ikke sender i luften, men kun på nettet - og så SoundExchange, der repræsenterer kunstnerne og pladeselskaberne.

Aftalen indebærer at store reklamefinansierede radioselskaber, som fx Pandora (der med 30 mio. registrede brugere er en af verdens største), enten skal betale 25 pct. af deres indtægter til musikindustrien - eller betale en afgift på 0.08 cent (0,42 øre) pr. sang pr. stream. Og det er vel at mærke dén af de to alternativer, der er højest.

Streamafgiften på 0.08 cent gælder med tilbagevirkende kraft fra 2006 og forhøjes løbende frem til 2015 til 0.14 cent (0,74 øre).

For selskaber der tjener mindre end 1.25 mio. dollars (6,6 mio. kr.) skal der betales mellem 12 og 14 pct. af oveskuddet.

Netradiobranchen er glade for, at der er kommet en aftale på plads, der gør det billigere at sende netradio. Den gamle aftale fra 2007 var meget ufordelagtig for netradio-stationerne, der angiveligt i visse tilfælde måtte betale op til 70 pct. af deres indtægter i afgift. Men den nye aftale er ikke uden problemer. En af konsekvenserne bliver angiveligt, at storforbrugere af netradio skal til lommerne. Pandora vil fremover forlange betaling fra brugere, der lytter til mere end 40 timers musik pr. måned.

Radiostationer i USA, der sender i luften - på FM eller AM - er ikke omfattet af aftalen. De slipper fortsat for at betale. Men iflg. Los Angeles Times, så forsøger musikindustrien at få vedtaget en 'Performance Rights Act' i kongressen, således at disse radiostationer også skal betale vederlag. Brancheorganisationen NAB (National Association of Broadcasters) forsøger omvendt at få vedtaget en lovgivning, der sikrer at FM- og AM-stationer beskyttes mod disse afgifter.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -