Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Ny arbejdsgruppe skal se på fremtidig lokalradio- og -tv ordning
Mandag 6. januar 2003
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Det fremgår af den mediepolitiske aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti, at der skal nedsættes en arbejdsgruppe vedrørende den fremtidige lokalradio- og -tv-ordning. Gruppen skal bl.a. vurdere om der skal justeres på ordningen med lokale nævn og om der skal laves en to-lags struktur på radioområdet. Arbejdsgruppen er nu nedsat og det er de sædvanlige personer, der er blevet udpeget: H.H. Brydensholt (billedet) fra Radio- og Tv-Nævnet, Peter A. Petersen fra Danmarks Lokal-TV Forening, Bent Helvang fra KOMM, Mogens Videbæk fra KPK, Bård Hornekær fra Sammenslutningen og Mogens Karbo fra Kommunernes Landsforening. Desuden to embedsmænd: kontorchef Sune Ragn fra Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling og Lars Bache fra Kulturministeriet; sidstnævnte som formand. Endelig bliver Jarl Risum fra IT & Telestyrelsen tilforordnet som frekvensteknisk sagkyndig. Arbejdgruppen får god til til sine overvejelser: arbejdet skal først være færdigt 1. november 2003.
På grundlag af arbejdsgruppens rapport tager aftalepartierne stilling til udformningen af den fremtidige lokalradio- og -tv-ordning. Iflg. Kulturministeriet sigtes der mod, at en eveventuel nyordning på lokal-tv-området kan træde i kraft den 3. marts 2004, dvs. når DR’s midlertidige rådighed over en række lokal-tv-frekvenser ophører.

Kommisoriet for arbejdsgruppen bliver at kortlægge den eksisterende tilstand på lokalradio- og tv-området og arbejdsgruppen skal med udgangspunkt heri og de i forlængelse af medieaftalen kommende nye regler for lokalradio- og -tv-virksomhed fremkomme med forslag til, hvordan en fremtidig lokalradio- og -tv-ordning bedst sikrer både kommercielle lokale radio- og tv-stationer og ikke-kommercielle græsrodsstationer i en længere årrække.

Arbejdsgruppen skal fremkomme med en række forskellige forslag til alternative modeller for en fremtidig ordning, som forligspartierne så kan tage stilling til.

Blandt de ting der skal overvejes, er om der bør etableres:

· et særskilt regelsæt for lokal radio og et for lokalt tv,
· et særskilt regelsæt for kommercielle lokal radio- og tv-stationer og et andet regelsæt for græsrods-radio/tv samt om der bør være et regelsæt for programvirksomhed ved hjælp af radioanlæg og et andet for programvirksomhed ved hjælp af fællesantenneanlæg, eller
· et regelsæt indeholdende kombinationer af fælles og særskilte regler for radio og tv, herunder kommercielle lokal radio- og tv-stationer og græsrods-radio/tv.

Som led i arbejdet skal arbejdsgruppen endvidere overveje, hvilke forskellige typer tilladelser, der er behov for på henholdsvis radio- og tv-området, og på hvilke måder tilladelserne mest hensigtsmæssigt kan fordeles (det vil sige ”først-til-mølle”, skønhedskonkurrence eller auktion) og af hvilke myndigheder. Arbejdsgruppen skal vurdere fordele og ulemper ved den nuværende decentrale nævnsstruktur, herunder fordele og ulemper ved at centralisere tildelingen af tilladelser.

Endvidere skal arbejdsgruppen overveje om arbejdsgruppens forslag giver anledning til ændringer i hovedlinjerne i den nuværende tilskudsordning, som er evalueret i rapporten ”Mangfoldighed og kvalitet – Evaluering af tilskudsordningen for lokalradio og -tv”, der blev offentliggjort i juni 2002.

Det skal overvejes om der bør indføres en to-lags-struktur (efter sendestyrke) for lokal radio. De frekvensmæssige konsekvenser heraf skal i givet fald indgå i arbejdsgruppens rapport.

Arbejdsgruppen skal fremsætte sine forslag til en nyordning i lyset af den teknologiske udvikling, dvs. indførslen af jordbaseret, digitalt tv i Danmark og mulighederne for tilvejebringelse af regionalt baserede DAB-sendemuligheder i det såkaldte L-bånd.

De frekvensmæssige rammer er uændrede i forhold til i dag. Hvis det måtte blive besluttet at gå videre med en replanlægning af frekvensanvendelsen på FM-båndet - på samme måde som det er sket i Nederlandene - vil arbejdsgruppen blive bedt om en særskilt redegørelse for konsekvenserne heraf for den fremtidige lokalradio-ordning.

Det hedder videre fra Kulturministeriet, at arbejdsgruppen i sit arbejde bør inddrage de første erfaringer efter liberaliseringen af lokal radio- og tv-området pr. 1. januar 2003 – herunder relationerne mellem de landsdækkende radiosendemuligheder og lokalradioer, som deltager i networking-samarbejde – samt erfaringer med organiseringen af lokal radio og tv i f.eks. Norge, Sverige og Holland.

Arbejdsgruppen kan indhente ekspertudtalelser fra medieforskere m.fl. samt arrangere høringer og lignende som led i gruppens arbejde.

Hvervet som formand for den nye arbejdsgruppe varetages af afdelingschef Poul Bache, Kulturministeriet. De øvrige medlemmer af arbejdsgruppen bliver:

1. Landsdommer H.H. Brydensholt, næstformand for Radio- og tv-nævnet

2. Peter A. Petersen, formand for Danmarks Lokal TV Forening (DLTV), som tv-repræsentant for interesseorganisationerne for de kommercielle lokalradio- og -tv-stationer

3. Bent Helvang, formand for KOMM-Foreningen af Kommercielle Lokalradio- og TV-stationer, som radio-repræsentant for interesseorganisationerne for de kommercielle lokalradio- og tv-stationer

4. Mogens Videbæk, forretningsfører for Den Kristne Producent Komite (KPK), som tv-repræsentant for interesseorganisationer for de ikke-kommercielle lokalradio- og tv-stationer (suppleant Kenneth Wenzel, næstformand for Danske Uddannelsesmedier)

5. Bård Hornekær, formand for Sammenslutningen af Lokale Radio- og TV-stationer i Danmark (SLRTV), som radio-repræsentant for interesseorganisationerne for de ikke-kommercielle lokalradio- og –tv-stationer (suppleant Kenneth Wenzel, næstformand for Danske Uddannelsesmedier)

6. Chefkonsulent Mogens Karbo, Kommunernes Landsforening

7. Kontorchef Sune Rahn, Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling

Akademiingeniør Jarl Risum, IT- og Telestyrelsen, tilforordnes gruppen som frekvensteknisk sagkyndig.

Arbejdsgruppen skal færdiggøre sit arbejde senest den 1. november 2003.

Tidspunktet er fastsat fordi man sigter mod, at en eventuel ny-ordning på lokal-tv-området kan træde i kraft den 3. marts 2004, dvs. når DR’s midlertidige rådighed over en række lokal-tv-frekvenser ophører.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -