Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Sky Radio kan næppe øge sendestyrken
Torsdag 15. august 2002
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Dagbladet Børsen omtalte i går en plan fra Sky Radio, der ”når sendestyrken bliver givet fri” med en frekvens på Samsø og en i Farum vil kunne nå det meste af Østjylland, Fyn, Vestsjælland, Storkøbenhavn og Nordsjælland – og dermed dække 60-70 % af den danske befolkning. Radionyt.com har fået foretaget beregninger, der viser at sendestyrken ikke kan hæves fra de nuværende 160 Watt hverken i Farum eller på Samsø – og hvis Sky skulle dække de områder de hævder, vil det kræve mindst 60.000 Watt sendestyrke.
Børsen skrev ”at sendestyrken bliver givet fri”, men i medieforliget står der blot at – hvor det er muligt – skal der gives adgang til, at enkelte, konkrete sendemuligheder - kan øge sendestyrken. En effektforøgelse kræver en forudgående koordination med udlandet, og i den virkelige verden vil der kun være få stationer, der kan hæve effekten lidt – radionyt.com’s kilder vurderer at effekten nogle steder måske vil kunne hæves til mellem 1 og 3 kW.

Adm. direktør for Sky Radio i Danmark Kasper Krüger siger til radionyt.com, at Sky ikke har foretaget konkrete beregninger for, hvordan det skulle kunne lade sig gøre at dække det meste af Østjylland, Fyn, Vestsjælland, Storkøbenhavn og Nordsjælland. ”Det handler om at sende med så stor en styrke, som det er teknisk muligt”, siger han og forklarer at så længe der ikke konstateres forstyrrelser eller andre tekniske problemer – så er der ingen problemer.

Pernille Springborg fra IT & Telestyrelsens frekvenskontor slår overfor radionyt.com fast, at man ikke bare kan give frit slag. Danmark er bundet af internationale aftaler, der gør at man ikke uden videre kan skru effekten op. En effektøgning der har indvirkning på udenlandske sendere skal altid koordineres internationalt. Det er helt udelukket at forestille sig en situation, hvor danske lokalradioer blot kan skrue op – indtil der måtte komme en klage fra udenlandske teleadministrationer, siger Springborg. Hun vurderer i øvrigt at FM båndet er så tæt belagt i Danmark, at der formentligt ikke vil være mange lokalradioer, der kan forøge effekten, men hun vil ikke begive sig af med gætterier om, hvor meget ”de heldige” i givet fald vil kunne forvente at få tilladelse til at sætte effekten op med.

Kasper Krüger har ingen kommentarer til spørgsmålet om de internationale frekvens-spilleregler, men siger at den nuværende frekvensadministration betyder, at en masse lyttere går glip af muligheden for et bredt udbud af radiokanaler. ”Telestyrelsen forvalter ikke frekvensressourcen hensigtsmæssigt” siger Krüger, hvis hovedpointe er, at frekvensressourcen burde fordeles således at flest mulige lyttere fik adgang til flest mulige radiokanaler.

Et stort problem er bl.a. dén overbeskyttelse, der finder sted af DR’s sendernet og som i realiteten forhindrer en mere effektiv udnyttelse af frekvensressourcen, pointerer Krüger.

Han nævner også situationen med at man kunne hive to frekvenser ud af P5 sendernettet, for dermed at skabe P6 nettet. Det betød stort set ingen ændring i P5s dækning.

Radionyt.com har fået foretaget tekniske beregninger for Kasper Krüger’s planer om at dække en stor del af Danmark fra hhv. Samsø og Farum.

Det viser sig, at Sky Radio’s frekvens i Farum på 95.0 MHz ikke kan koordineres internationalt med en større sendestyrke end de nuværende 160 Watt. Hvis sendestyrken i Farum blev hævet bare ganske lidt vil den påføre tre svenske sendere (Höganäs 94.9, Lund 95.0 og Ystad 95.1 MHz) samt en tysk sender (Barth 95.0) langt mere støj end tilladt i henhold til internationalt vedtagne spilleregler for frekvenskoordination. Umiddelbart vil det også kræve at 95.2 i Hvidovre blev nedlagt, da 95.0 fra Farum vil påføre denne lokalradiofrekvens meget store forstyrrelser ved en eventuel effektforøgelse.

Sky Radio’s frekvens på Samsø – 99.3 MHz – skal om kort tid frekvensændres til 107.2 MHz, når 99.3 skal indgå i P5 frekvensplanen. Sendestyrken på 107.2 MHz kan ikke i den nuværende situation hæves fra 160 Watt. Skete det vil en sender på Samsø påføre alt for meget støj på en sender i Halmstad på samme frekvens og ikke mindst en meget lang stribe af danske lokalradioer på 107.0-107.4 MHz – bl.a. og ikke mindst Radio ABC’s sender på 107.0 på det sydvestlige Mols og græsrodsradioerne i Odense på 107.1 MHz. Skulle Sky Radios planer om den store dækning fra Samsø på 107.2 realiseres ville det kræve, at en lang stribe danske lokalradiofrekvenser på 107.0-107.4 skulle nedlægges og der skulle etableres en kraftig dæmpning i en sektor mod Halmstad.

Hvis man forestillede sig den helt teoretiske situation, at Sky Radio rent faktisk skulle dække de områder de hævder at ville blive i stand til, så ville det – iflg. radionyt.com’s beregninger – kræve en sendestyrke på omkring 60 kW.

En sender i Farum placeret i 80 meters højde skal sende med 60 kW for at levere et perfekt stereo-signal i tæt bymæssig bebyggelse (74 dBµV/m) på Christiansborg Slotsplads og dermed det meste af Storkøbenhavn. Skal hele Amager også dækkes skal senderantennen højere op eller effekten forøges endnu mere.

En senderantenne placeret midt på Samsø skal – for at kunne dække ”det meste af Østjylland, Fyn og Vestsjælland” i en bare nogenlunde stereokvalitet – placeres i mindst 170 meters højde og sende med 60 kW. Derved opnås 60 dBµV/m i en radius af omkring 60 km. (Iflg. ITU kræves der 54 dBµV/m for at opnå stereodækning på landet, 66 dBµV/m for at opnå stereodækning i byer og 74 dBµV/m for at opnå stereodækning i storbyer).

En international koordination af to nye 60 kW sendere i Farum og på Samsø er totalt urealistisk fastslår radionyt.com’s kilder. Pernille Springborg fra IT & Telestyrelsen siger det mere diplomatisk: ”Hvis der skulle koordineres en 60 kW sendemulighed uden at det berørte andre sendere, kan jeg ikke forestille mig, at det kan lade sig gøre”.

Kasper Krüger siger, at Sky Radio ikke nødvendigvis skal realisere sine ambitioner på de to aktuelle frekvenser i Farum og på Samsø. Bl.a. har han ikke til sinds at opgive 99.3 på Samsø til P5-nettet. ”Det er urimeligt at fjerne måske ½ mio. lytteres mulighed for at modtage Sky Radio i et stort område – for at nogle få lyttere i Vejle kan høre P5 i perfekt kvalitet”, siger Krüger til radionyt.com – og tilføjer at det er lige så urimeligt, at Radio 2 står til at miste deres frekvens i Københavnsområdet pga. P5, der skal sendes på en frekvens 0.4 MHz ved siden af Radio 2.

Det handler om at regeringen ikke haster P5 udbuddet igennem, men i stedet igangsætter arbejdet med at lave en frekvensplan, hvor der lægges helt nye hovedforudsætningen ind i beregningerne, siger Kasper Krüger. Bl.a. skulle man opgive den gamle tanke om at, hver eneste kommune skulle have en 160 Watt sendemulighed (langt de fleste lokalradioer sender jo i dag til mere end én kommune på et utal af frekvenser) og så skulle overbeskyttelsen af i hvert fald tre af DR’s fire landsdækkende kanaler droppes (fuld beskyttelse af én kanal vil være tilstrækkelig ud fra beredskabsmæssige forhold). Formålet skulle være at få en langt bedre samfundsmæssige udnyttelse af frekvensressourcen.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -