Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DAB – min gamle moster....
Onsdag 3. oktober 2007
 
UGENS KLUMME: Hvad er det egentlig med det der DAB-radio? Der snakkes om det og der er åbenbart nogle som tror på det. Og DR satser helt vildt på det, iflg. de seneste meldinger fra Ørestadens medieorakler. Altså: var DAB ikke allerede gammeldags da den endelig kom frem? Hvad er det egenlig lige jeg skal bruge den til? Og sidst men ikke mindst: kan jeg høre den?
DR-radiodirektør Leif Lønsmann er frygtelig ked af, at der ikke er DAB-radioer i nye biler (Berlingske Tidende 021007). Teknikken er til stede, men har den gode mand tænkt på, at hvis jeg køber en bil med DAB radio vil den sikkert blive endnu mere afgiftbelagt. Derfor tøver billeverandørerne sandynligvis med at udstyre biler med denne luksus. Og har bilisterne iøvrigt ikke nok af tilbud. Har den gode radiodirektør nu helt glemt at bilister er en rigtig, rigtig god målgruppe for almindeligt radio.

”I don’t listen to radio. I sit in it” Det sagde amerikanerne for mange år siden, når de blev spurgt om deres radiovaner under bilkørsel. Og det har i mange år været rigtig god mediepolitik at satse på bilister, når man gerne vil have motiverede lyttere. De er faktisk i den sjældne kategori af såkaldte ”primære lyttere”. Fordi, når man kører bil kan man ikke så meget andet end køre bilen og lytte til radioen.

Altså en rimelig nem målgruppe, som kun er varieret ved at de enten vælger snakkeradio (hvad flere og flere bilister gør), underholdning eller underholdende fladeradio. Altsammen noget som bl.a.DR tilbyder.

Hvorfor skulle jeg som bilist vælge en DAB-kanal med udelukkende nyheder, sport eller jazz?

Hallo, jeg vil have noget, mens jeg sidder i bilen. Jeg vil have musik, indtryk, informationer og måske i bedste fald en studievært, som jeg kan lide.

Men bortset fra, at DAB i bilen næppe er lige omkring næste venstresving så er mediet vel egenlig håbløst gammeldags.

Hvis jeg vil have nyheder, sport eller jazz har jeg tusindvis af valgmuligheder på nettet. Og flere og flere af os hører radio på nettet. I Norge er det over 20 procent som vælger computeren som radioapparat og tendensen er sikkert den samme i Danmark.

I Danmark er det kun 20 procent som har en DAB-radio og langt de fleste er dem man køber i Netto, fordi de er billige. Og så er der altså rigtig mange som kommer hjem og finder ud af, at de slet ikke kan modtage DAB-kanalerne.

Men det problem er løst i 2010 lover Ørestadens radioorakler. Ja tak, men til den tid
hedder det næppe DAB, men DAB+ og så er min Nettoradio til 200 kroner alligevel ikke noget værd.

Og i mellemtiden har udviklingern også indhentet de fleste, som har integrerede internetopkoblinger, computere og lydsystemer i hjemmet, så hele familien kan vælge individuelt uden at skulle slås om noget så gammeldags, som en en radiomodtager.

Jeg er lidt bange for, at DAB er endnu en DR supertanker, som blev sat i søen i Gladsaxe i 2001 og nu endelig har fået indkodet en kurs i nærheden af vandet i Ørestanden. Og så er det rigtig, rigtig svært at ændre på programmeringen i styrehuset selvom vinden blæser i en anden retning og strømmen pludselig er vendt.

At man allerede i 2001 kunne have forudset strømmens retning (på nettet) er tilsyneladende gået forbi direktionsgangen, hvor aktiviteten i højere grad end navigation og indsigt stod på forberedelse af nybyggeri og drømme om storhed og beton.

Der er sket en eller anden kortslutning i forbindelsen til den virkelige verden og den lynhurtige udvikling af medierne og så Danmarks største udbyder af radio.

Jeg er virkelig bekymret, hvis det er ikke bare er penge til byggeri og fejlslagne dispostioner, som er årsagen til slagtningen af Dokumentarzonen, Montagen os.v., men også er en naiv tro på, at mennesker i al fremtid vil købe et (DAB?)radioapparat for at høre, og så glemme, at der er en million muligheder i ekstrem god kvalitet på den computer, som de fleste danskere har adgang til på arbejde og hjemme.

Efter så mange år med DAB og så kun 20 pct. med en modtager. Tag lige og sammenlign med udviklingen på hjemmePCere.....


PS: I dyb respekt for at DRs dokumentar- og montagejournalister endnu en gang har vundet Prix Italia med en radiodokumentar.

I oprigtig disrespekt for mediedirektør Lars Grarups hykleriske hyldest til samme. Citat fra radionyt.com: "Det er et flot punktum og en fantastisk afslutning på en æra for 'Dokumentarzonen', som vi desværre er blevet nødt til at sætte en stopper for, fordi DR skal spare 187 millioner kroner på programbudgettet om året de kommende år. DR vil dog fortsat byde på den mere reportageagtige dokumentar på P1 fremover," siger Lars Grarup.

- - -

Radionyt.com har fire faste klumme-skribenter, der skriver fast hver 4. uge:

Thorkild Ellerbæk:
- Født 1947. Lektor i radiojournalistik på Danmarks Journalisthøjskole. Ekstern lektor på Institut for Medievidenskab, Århus Universitet.
- Har bl.a. skrevet 'Radiobogen' - en grundbog i radiojournalistik og er chefredaktør på http://www.djh.dk/nyhederne

Jesper Sehested Lund:
- 1995-2003: Adm. direktør for SBS i Danmark. Stod bl.a. i spidsen for lanceringen af TvDanmark 1 og 2 (i dag Kanal 4 og 5), adm. direktør for Nordisk Radio Reklame A/S (The Voice og Radio 2)
- 2003-2007: Arbejdende bestyrelsesformand for Talpa Radio Danmark (Radio 100FM + Radio 100 Soft) og Det Danske Radiobureau.
- Driver i dag eget forlag i JSL PUBLICATIONS, som udgiver livsstilsmagasinet VI MED HUND. Er derudover bestyrelsesformand for FastTV A/S, som leverer TV via højhastighedsbredbånd

Gitte Thomsen
- Siden januar 1999 sekretariatsleder for Sammenslutningen af Lokale Radio- og TV-stationer, SLRTV. Fra 2005 også for Sammenslutningen Af Medier i Lokalsamfundet, SAML.
- Uddannet erhvervsproglig bachelor i engelsk og tysk, Aalborg Universitetscenter 1997. Fortid som befaren matros i den danske handelsflåde, samt rejsesekretær i Sømændenes Forbund.
- Pt. næstformand i Danmarks Kommunistiske Parti, DKP.

Ole Søndergaard:
- Cand. jur. og HD(R). Direktør for Radio ABC gruppen med Radio ABC, Radio Alfa og Solo FM i Randers (dækker Kronjylland/Djursland), Radio Skive, Radio Alfa Skive samt Radio Mojn og Mix FM i Sønderjylland. Desuden ugeaviserne 'Din Avis' i Randers og 'Gudenå Bladet' i Langå.
- Direktør for Radio ABC i 1999. Forud bankkarriere i Jyske Bank, bl.a. udstationeret 3½ år i Jyske Bank, Spanien.
- Var med i opstartsfasen i 1988 til den radiostation, som han i dag er direktør for. Han er ligeledes medejer af og sidder i bestyrelsen for moderselskabet, Radio ABC Holding.
- Næstformand i Randers Regnskovs Ejendomsfond og bestyrelsesmedlem i 'Radioerne – Publicistiske radio- og tv-stationer'.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version
  · Ingen ledige job netop nu  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram  · -