Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


UK: Skift fra analog til digital radio i 2017?
Mandag 22. december 2008
Af Stig Hartvig Nielsen
 
En arbejdsgruppe nedsat af den britiske regering, The Digital Radio Working Group, har efter et års arbejde offentliggjort en rapport, hvor man anbefaler, at der sættes dato på, hvornår der skal skiftes fra FM til DAB. Man peger selv på 2017. Men rapporten mødes med skepsis.
The Digital Radio Working Group (DRWG) opstiller tre kriterier, der skal opfyldes for at myndighederne kan sætte sig fast på en dato for overgangen fra FM og AM til DAB.

1. Mere end halvdelen af al radiolytning skal ske på de digitale platforme.
2. DAB-dækniningen for de nationale multiplexer skal være lige så god som for FM
3. Lokale DAB-multiplexer skal kunne høres af mindst 90 pct. af befolkningen.

I øjeblikket sker omkring 11 pct. af al radiolytning i Storbritannien og Nordirland (UK) på DAB. Derudover sker der 'digital lytning' på pc'er, på WiFi-radioer, Freeview, set-top boxe osv., således at den samlede digitale radiolytning i UK er på 18.7 pct.

DRWG vurderer selv, at der om 7 år - i 2015 - vil blive lyttet mere digital radio end analog radio. DRWG tæller alle de digitale platforme med.

Det foreslås, at der - når de tre kriterier er opfyldt - så skal sættes en to års frist for overgangen fra FM og AM til DAB.

Der skal dog laves en undtagelse for de mindre lokale radiostationer, der skal fortsætte med at sende analogt på kort og mellemlangt sigt. Men på længere sigt skal disse stationer også over på DAB.

DRWG peger i rapporten endvidere på, at der skal "mere fokus" på, at få DAB-radio i bilerne, og foreslår at DAB-radioer skal fritages for afgifter - så de bliver billigere end FM og AM radioer.

Rapporten mødes med skepsis fra flere sider. Bl.a. eflyser en tidligere ansat i BBC's New Digital Service Group en forklaring på, hvorfor man skal skifte fra FM til DAB, når nu DAB har en så skuffende lydkvalitet i forhold til FM.

I dagbladet The Guardian peges der på, at DRWG kryber uden om det vigtige spørgsmål om overgangen fra DAB til DAB+. Et sådant skift beskrives som helt afgørende for at digital radio nogensinde kan udvikle sig til en succes.

Ikke overraskende er Steve Green fra Digital Radio Tech også meget negativ. Han siger, at det fra starten lå klart, at man ikke havde nogen intentioner om at undersøge andre digitale sendemuligheder end DAB. Han betragter DRWG som BBC's forlængende arm, og er derfor ikke overrasket over anbefalingerne i rapporten fra DRWG, der beskrives som ekstremt positive overfor DAB og ekstremt negative overfor internetradio.

Steve Green siger til The Guardian: "Den kendsgerning at den endelige rapport ikke er i stand til at fastsætte en dato for lukningen ag FM viser i realiteten, at BBC's måde at skubbe alle over på DAB har været en fejltagelse, og det viser også at en dato for lukningen af FM-båndet ligger langt ude i fremtiden." Green vurderer, at man ikke vil kunne lukke FM før end omkring år 2023-2025 pga. vanskelighederne med at få DAB ind i bilerne.

Noget andet er, at det er helt usandsynligt at bilerne i UK - som det eneste sted i verden - vil blive udstyret med DAB. Kommer der digital radio i bilerne bliver det DAB+, som i resten af verden.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -