Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Græsrødder, nærradioer, budskabsradioer, idebaserede radio- og tv-stationer...
Onsdag 4. april 2007
 
UGENS KLUMME: Kært barn har mange navne, således også de lokale radio- og Tv-stationer. Siden forsøgsordningens start med lokale radiostationer i 1983, har det danske mediebillede ændret sig radikalt.
Statsradiofonien DR er ikke længere alene om at levere nyheder, film, underholdning og meget mere i elektronisk form – en sand skov af nye aktører er dukket op – TV2, kommercielle lokale stationer og senest kommerciel landsdækkende radio.

Så spørgsmålet kunne være – er der stadig behov for lokale reklamefri radio- og TV-stationer, der sender til (nogen gange) meget smalle målgrupper? Og skal der gives statsstøtte til noget sådant?

Ja – må det klare svar være. Fordi demokrati, folkestyre og ytringsfrihed koster penge og uden de lokale ikke-kommercielle stationer bliver mediebilledet skræmmende ensrettet og fattigt.

Medier til tiden – var overskriften på regeringens oplæg til medieaftale maj 2006 – og heri hedder det i indedningen;

”De elektroniske medier er en vigtig del af alle danskeres hverdag. Det er ikke mindst gennem dem, at vi sikres adgang til verden omkring os. De elektroniske medier er med til at danne vores fælles rammer for dialog og debat, og sikrer dokumentation af vores fælles historie.”

Og lidt senere i oplægget kan man læse følgende;

”Regeringen forpligter sig på at skabe de bedste betingelser for at sikre en høj kvalitet, så det elektroniske mediebillede herhjemme fortsat er kendetegnet ved den alsidighed og mangfoldighed, der er en så afgørende del af fundamentet for vores demokratiske samfund.”

Og netop mangfoldighed og kvalitet er titlen på en rapport, Kulturministeriet i 2002 udgav. Rapporten var udarbejdet af medieforskerne Per Jauert og Ole Prehn som en evalueringsrapport af tilskudsordningen for lokalradio og –tv.

Rapporten er desværre ikke blevet brugt så meget siden da – måske kan det skyldes et regeringsskift og dermed også skift af Kulturminister – det vides ikke med sikkerhed.

Men forskerne kunne konkludere, at ”den reelle ytringsfrihed indebærer, at de, der ønsker at ytre sig, rent faktisk har mulighed for det”. Og ”at mange stationer af forskellig karakter yder væsentlige bidrag til udvidelsen af ytrings- og informationsfriheden med de offentlige tilskud som en væsentlig og for nogle helt nødvendig forudsætning, hersker der på baggrund af rapporten ikke tvivl om.”

Behovet for at kunne ytre sig og søge sin information er ikke blevet mindre siden 2002, det er de offentlige tilskud derimod. Og også en anden væsentlig faktor for at kunne blive hørt i sit lokalområde er under kraftig angreb.

Kulturministeriet er i gang med at undersøge muligheden for en re-planlægning af hele FM-båndet i Danmark – det er uden tvivl en meget god ide. En oprydning på FM-båndet vil sikkert kunne skabe bedre muligheder for udnyttelsen af FM-båndet.

Men frekvenser er et fælles samfundsgode, som bør bruges og udnyttes med omtanke. Desværre ser det ud til at formålet med re-planlægningen udelukkende er at skabe bedre muligheder for de kommercielle stationer. Man kan frygte for mangfoldigheden på fremtidens FM-bånd. Tiden vil vise om der er grund til frygten.

De ikke-kommercielle lokale mediers rolle som demokratiskabende og folkeoplysende foretagender – under denne overskrift holdt SLRTV en konference i september 2004, hvor DR’s radiodirektør Leif Lønsmann bl.a. sagde følgende;

”Radiomediet var ikke mange år gammelt, da den tyske dramatiker Bertolt Brecht i 1932 foreslog, at man omfunktionerede den fra et talende distributionsapparat til et lyttende kommunikations-apparat, som frem for at tale til lytterne gav lytterne mulighed for selv at tale i radioen. (………………)

DR’s monopol er afløst af det, man i den radiopolitiske fagjargon kalder et ”duopol”, bestående af DR på den ene side og en række uafhængige radiostationer på den anden. Egentlig er der tale om et triopol, bestående af (1) DR, (2) en række landsdækkende, regionale og lokale kommercielle lokale reklameradioer og (3) de ikke-kommercielle lokalradioer, også kaldet nærradioerne. (…………………).

Den tredje radiofoniske ”søjle” udgøres af nærradioerne, som hverken har DR’s politiske forpligtelser eller reklameradioernes økonomiske bånd. Hvor DR henvender sig til lytterne, som borgere ser reklameradioerne dem som forbrugere, mens nærradioerne betragter lytterne som brugere og aktive medspillere i de lokale demokratiske processer.”

Smukkere kan det vist ikke siges?

- - -

Radionyt.com har fire faste klumme-skribenter:

Thorkild Ellerbæk:
- Født 1947. Lektor i radiojournalistik på Danmarks Journalisthøjskole. Ekstern lektor på Institut for Medievidenskab, Århus Universitet.
- Har bl.a. skrevet 'Radiobogen' - en grundbog i radiojournalistik og er chefredaktør på http://www.djh.dk/nyhederne

Jesper Sehested Lund:
- 1995-2003: Adm. direktør for SBS i Danmark. Stod bl.a. i spidsen for lanceringen af TvDanmark 1 og 2 (i dag Kanal 4 og 5), adm. direktør for Nordisk Radio Reklame A/S (The Voice og Radio 2)
- 2003-2007: Arbejdende bestyrelsesformand for Talpa Radio Danmark (Radio 100FM + Radio 100 Soft) og Det Danske Radiobureau.
- Driver i dag eget forlag i JSL PUBLICATIONS, som udgiver livsstilsmagasinet VI MED HUND. Er derudover bestyrelsesformand for FastTV A/S, som leverer TV via højhastighedsbredbånd

Gitte Thomsen
- Siden januar 1999 sekretariatsleder for Sammenslutningen af Lokale Radio- og TV-stationer, SLRTV. Fra 2005 også for Sammenslutningen Af Medier i Lokalsamfundet, SAML.
- Uddannet erhvervsproglig bachelor i engelsk og tysk, Aalborg Universitetscenter 1997. Fortid som befaren matros i den danske handelsflåde, samt rejsesekretær i Sømændenes Forbund.
- Pt. næstformand i Danmarks Kommunistiske Parti, DKP.

Ole Søndergaard:
- Cand. jur. og HD(R). Direktør for Radio ABC gruppen med Radio ABC, Radio Alfa og Solo FM i Randers (dækker Kronjylland/Djursland), Radio Skive, Radio Alfa Skive samt Radio Mojn og Mix FM i Sønderjylland. Desuden ugeaviserne 'Din Avis' i Randers og 'Gudenå Bladet' i Langå.
- Direktør for Radio ABC i 1999. Forud bankkarriere i Jyske Bank, bl.a. udstationeret 3½ år i Jyske Bank, Spanien.
- Var med i opstartsfasen i 1988 til den radiostation, som han i dag er direktør for. Han er ligeledes medejer af og sidder i bestyrelsen for moderselskabet, Radio ABC Holding.
- Næstformand i Randers Regnskovs Ejendomsfond og bestyrelsesmedlem i 'Radioerne – Publicistiske radio- og tv-stationer'.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -