Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


To internet-tunere på det danske marked
Fredag 11. april 2003
Af Karsten Jensen
 
Internet-radiostationer skyder op over alt på kloden og mange steder begynder eksisterende radiostationer at streame på nettet. Har man adgang til en højhastigheds-internetforbindelse giver det mulighed for at lytte til mange forskellige formater. At lytte til internet-stream er imidlertid ikke altid en let sag – hvadenten man prøver via sin pc eller via en af de to nye internet-modtagere. Radionyt.com og DX-Fokus har testet de to internet-modtagere, og det er to modtagere, der fungerer meget forskelligt.
Firmaet AudioTron har lanceret en internet-radiomodtager kaldet TurtleBeach - og Philips har sendt et stereoanlæg på gaden kaldet Streamium MC-i200. De to 'internet-tunere' fungerer meget forskelligt, men - med lidt held og øvelse - gør de det betydelig lettere, at lytte til radio via internettet.

TurtleBeach modtageren konfigureres, opsættes og betjenes primært i selve apparatet via en web-server. Det vil sige, at man på sin computer installerer et lille serverprogram, der giver adgang til at komme i kontakt med TurtleBeach via HTML-sider. Når man opsætter eller ændrer indstillinger på TurtleBeach modtageren gør man det altså direkte ned i apparatet ligesom man gør i nogle kabelmodems, routere osv.

Helt anderledes foregår det med Philips' Streamium-modtageren, som konfigureres via internettet. Køber man Streamium-modtageren logger man ind på www.my.philips.com, hvor modtageren kan opsættes og konfigureres.

Begge modtagere kan godt opsættes, betjenes og konfigureres på selve apparatet og via de medfølgende fjernbetjeninger, men mulighederne er indskrænkede og det er derfor nødvendigt at benytte en computer.

Begge apparater har flere funktioner, men her fokuseres kun på internet-radiodelen. Det har også været en forudsætning, at de to modtagere skulle kunne tilsluttes let og enkelt - som en almindelig tuner - så derfor er manualerne ikke læst inden tilslutning.

Det viste sig, at TurtleBeach er umulig at få til at virke, hvis man ikke på forhånd læser manualen og der finder ud af, at den medfølgende cd skal installeres inden man foretager andet. Men efter godt to timer med installering af TurtleBeach var det endnu ikke lykkedes os at få forbindelse til internettet og lytte til netradio.

Det viste sig at vi skulle indtaste en såkaldt TurtleRadio Player ID. Et nummer, der ikke var sådan lige at finde, men efter lang tids søgning fandt vi ud af at nummeret hverken var software serienummer eller andre medfølgende numre, men derimod et genereret nummer fra www.turtleradio.com.

Dog var det alligevel ikke helt let at finde det rette sted at få ID-nummeret, da der på siden var flere steder, man kunne registrere sig med tilsyneladende forskellige ting.

Men det lykkedes til sidst - efter tre timer - at få TurtleBeach til at spille.

Importørens hjemmeside www.internettuner.dk var uheldigvis nede den dag TurtleBeach skulle have testes. Uheldigvis fordi, der på hjemmesiden gøres opmærksom på proceduren om Player ID.

Efter de tre timers installation og opsætning lykkedes det ret hurtigt at finde en internetradio vi ville høre, men umiddelbart gives der ikke adgang til nogle danske stationer, og målet var DR og mindst én af de kommercielle fra hovedstaden. Men i apparatet var der ingen.

Heldigvis fungerer TurtleBeach på den måde, at man kan åbne den http-baserede betjeningsdel og via denne vej kan indtaste nye stationer - hurtigt og nemt.

Først oprettedes en ny hovedkategori, kaldt Danmark, hvori der blev lagt relevante stream-oplysninger om DR P3, Radio 2 og Fona Netradio. Og så var der hul igennem til dansk radio via TurtleBeach. Oplysningerne blev hentet direkte fra radionyt.coms forside, for at undgå at spilde tid på at finde den rette URL, som godt kan være rét besværlig at finde. Særligt på amerikanske stationer.

Når der først er lyd på TurtleBeach bliver man ret hurtig begejstret for apparatet. Det var forholdsvis let at betjene. Displayet er på trods af, at der kun var plads til to, men lange, liniers tekst, let at læse. Drejehjulet med indbygget tryk-knap er let at betjene. Dog er vi ikke just begejstrede for de resterende knapper, som virker meget gummiagtige og virker som om de efter kort tids brug ikke fungerer optimalt. TurtleBeach kan også finde musik på det lokale netværk og afspille disse.

Alt i alt var testen vellykket og gennemført, på trods af den noget besværlige installation. For sjovs skyld blev apparatet nu slukket og fabriksindstillingerne gendannet. Denne gang tog det ikke mere end knap ti minutter for at få lyd igennem.

TurtleBeach er dog bøvlet og besværlig at få i gang. Der er ikke meget plug'n'play over 'skilpaden'.

Lyden er ganske god i Turtle, her er ikke noget at klage over. Men displayet har for få linier og knapperne er ikke specielt lækre. Lidt mere finish og smart design står højt på ønskelisten.

Den europæiske importør, Henrik Mikkelsen fra firmaet HPT, fortæller at der højt på hans ønskeseddel står, at apparatet fra amerikansk side skal være født med det - for os - bøvlede Turtle ID. Opfyldes ønsket, bliver det i hvert fald noget nemmere at få TurtleBeach til at spille.

Henrik Mikkelsen fortæller, at han har solgt 30-40 stk. af apparatet i Danmark og at der er solgt cirka 270 i resten af Europa. Henrik Mikkelsen og AudioTron forhandler også med flere danske radiostationer om at få lov til at lægge direkte links ind i http-delen så brugerne slipper for at gøre dette manuelt.

TurtleBeach koster kr. 3.195 og der ventes snart en efterfølger, der kan kobles på nettet via Wi-Fi (trådløst internetadgang).


Den anden internetradio, DX-Fokus og radionyt.com har testet er Philips' Streamium MC-i200.

I den store pakke, der blev tilsendt fra Philips ligger der et par store højtalere - ja faktisk ligger der et lille stereoanlæg i et absolut smart, ungt og fancy design. Streamium'en består af en almindelig FM / AM receiver, internetradio, cd-afspiller og kan kobles på netværk for lokal-cast fra harddrives.

Med oplevelserne fra TurtleBeach var vi forberedte på det værste. Da vi satte internet-kablet fra hub'en i var øjnene store da der mindre end 10 sekunder senere blev konstateret på displayet, at Streamium'en havde forbindelse til internettet. Den gik selv op i routeren og fandt IP-adresser, gateway og DNS-server. Det var næsten for godt til at være sandt. Men den var god nok. I modtageren tog det kun et par 'drej og tryk' på det lækre betjeningshjul førend en af stationerne fra Radio Free Virgin tonede ud gennem højtalerne. Og oven på oplevelserne med TurtleBeach var vi mildest talt forundrede og imponerede. Men begejstringen forsvandt hurtigt.

Streamium-modtageren loggede sig selv ind på www.my.philips.com og tillod med det samme at se, hvilke services, der var tilgængelige. Hvad, der kan lyttes på med Philips-modtageren er nemlig til dels bestemt af Philips. I skrivende stund gives der adgang til Andante, Yahoo Radio, Live365, MP3.com, musicmatch, Virgin Radio og Playhouse Radio. Med Philips-modtageren kan man altså kun modtage radio fra de internet-sites som Philips har indgået licensaftaler med. Det betyder, at man ikke bare lige kan finde Fonas danske netradioer, eller DR P1 hvis man har lyst til det. Dette er en stor mangel ved apparatet, men Philips fortæller, at der arbejdes på, at kunne indsætte sine egne net-stationer.

De stationer som Philips-modtageren giver adgang til giver til gengæld også et yderst variabelt radioudbud - der er let at finde. Virgin Radio var som sagt det første, der tonede ud gennem de yderst gode - om end måske poppede - højtalere. Men, nej, det var ikke det direkte stream fra Virgin 1215 kHz - men derimod et af deres mange internet-tilbud. Her har Virgin en hel del forskellige genre at vælge imellem, men tilbudet fra Virgin må nærmere betegnes som en jukeboks-player - end egentlig radio. Det samme gør sig gældende med de andre tilbud som man kan få via Philips Streamium. Nogle endda som betalingsradioer.

Som et plaster på såret er der dog mulighed for at lytte til radio via Live365 - der må betegnes som den største portal for internet-radiolytning. Her har radiostationer og private oprettet rene internetradioer, men der findes også stream af jordbaserede sendere. Via det store display er det således en let sag at finde en ny udbyder og vælge kategori - og eventuelt trykke sig ind på en countryradio fra Texas, USA - der spiller "todays best country music".

Desværre er lydkvaliteten sjældent noget at skrive hjem om fra disse stationer. De stationer, der ofrer noget båndbredde er som regel kun 'talk radio' eller er rene internetbaserede radiostationer, hvoraf hovedparten er jukebokse. At det er jukebokse gør ikke altid så meget - hvis man blot ønsker at lytte for musikkens skyld. Med Streamium'en kan man nemlig blot trykke på næste for at lytte til den næste sang - ganske som lyttede man til cd.

Dog vil man erfare, at når man har trykket sig frem 15-20 gange, så hører man den sang man hørte som det første nummer. Sløjfen for de sange, der ligger på serverne er ofte ikke særlig store.

En smart feature ved Streamium'en er at man kan få informationer om det nummer, der høres. Displayet er som tidligere nævnt flot og lækkert og oplyser titlen på sangen, årstal, sanglængde - og hvem der fremfører nummeret. Dog kun hvis radiostationen eller 'jukeboksen' understøtter dette.

Endnu mere smart på Stremiumen er det, at man kan få tilsendt informationerne via e-mail. Lytter man til en sang og gerne vil vide mere om sangen, snupper man bare fjernbetjeningen og trykker på den strategisk godt placerede knap 'i' (information). Få sekunder efter har man, via sin indtastede e-mailadresse modtaget de supplerende informationer om sangen. Nogle gange med anvisninger om, hvor på nettet, sangen kan købes, enten som single eller hele albummet.

Med Streamium'en, kan man - som med TurtleBeach'en - også arrangere sin egen musik fra lokal-netværket. Men den udmærkede indbyggede cd-afspiller tillader også, at man afspiller hjemmebrændte cd'er med MP3 musik, hvilket gør anlægget attraktivt for de yngre målgrupper.

Streamium har også indbygget FM RDS modtager, der i øvrigt er ganske god. På en udvendig 8 elements sydvendt Yagi antenne havde vi ingen problemer i Midtjylland med at fange tyske stationer.

Produkt promoter, Kim Johansen fra Philips Consumer Electronics, fortæller, at MC-i200'eren snart får sin efterfølger, der kan kobles til internettet via Wi-Fi - dvs. via et trådløst netværk og, at man arbejder på, at der i efterfølgende modeller også kan modtages radiostationer som brugeren selv indtaster på web-delen. Streamium'en betjenes nemlig enten via fjernbetjeningen, på selve apparatet - eller via www.my.philips.com. Kommende generationer vil også være i stand til at streame billeder til tv'et.

Alt i alt er Streamium MCi 200 et dejligt og lækkert apparat i flot moderne design. Lyden fra højtalerne også meget imponerende. Softwaren i apparatet fungerer godt (selvom det lykkedes under testen at få apparatet til at crashe en enkelt gang). Interfacet på webdelen er meget simpel og logisk opbygget og er yderst betjeningsvenligt og der er ingen installationsproblemer med Streamium. Men så længe der kun er mulighed for at lytte til de stationer som Philips giver adgang til må apparatet anses for at være mindre interessant for enhver radio-entusiast, der til stedse er på udkig efter nye radiostationer.

Philips Streamium MC-i200 koster kr. 4.500 og vil falde cirka kr. 500 når efterfølgeren MCi 250 er på gaden, oplyser Kim Johansen, der fortæller, at der i Danmark er solgt cirka 800 stk. af modellen.


Hvilken model er bedst?

De to modtagere TurtleBeach og Streamium fungerer forskelligt - og kan ikke det samme. De betjenes også meget forskelligt. Vores konklusion blev, at apparaterne er lige nemme at betjene.

Personligt foretrækker jeg Streamium-modellen, men eftersom den endnu kun giver mulighed for at lytte til de stationer og portaler som Philips giver adgang til, kan jeg som radioentusiast ikke finde modtageren interessant.

Men en fysisk internet-tuner er yderst relevant som lydkilde, eftersom den ikke belaster computerens ressourcer, men kun internetforbindelsen. At lytte til radio fra computeren med programmer som Winamp, RealPlayer, Windows Media Player eller Hiwire Web Tuner, er mildest talt bøvlet. Det kan være det rene 'helvede' at finde ud af konfigurere sin firewall, proxy, router og plug-ins for at lytte til en udenlandsk, særligt amerikansk, radiostation. Men TurtleBeach og Streamium gør arbejdet for dig.

Ønsker du at læse anmeldelsen i sin fulde form kan du bestille abonnement på DX-Fokus - alt om radio - ved at sende en mail til ddxlk@ddxlk.net. Et års abonnement koster for private kr. 225,-. Fimaer kr. 250,-.


Links

TurtleBeach
http://www.internettuner.dk
http://www.h-p-t.dk
http://www.audiotron.net
http://www.turtleradio.com

Streamium MC-i200
http://www.philips.dk
http://www.streamium.com
http://www.my.philips.com


Andre links
http://www.live365.com
- internetradioportal. Den største og mest seriøse af sin slags.

http://www.radiofreevirgin.com
- internetradioportal

http://www.mp3.com
- internetradio og musik-portal

http://www.andante.com
- internetradioportal

http://www.musicmatch.com
- internetradioportal

http://www.playhousradio.com
- internetradiostation for børn. Ret sjove udsendelser.

http://launch.yahoo.com
- internetradioportal


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -