Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DR - fra 28 til 10 radiokanaler
Tirsdag 10. august 2010
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Snart vil det være slut med samtlige DRs netradiokanaler; kanaler som fx DR Rock, DR Hit, DR Dansktop og DR Folk skal lukkes. I stedet vil DR kun udsende i alt ti værtsbaserede radiokanaler: Udover P1, P2, P3 og P5 vil der også blive en børnekanal, en ungdomskanal, en jazz-kanal, en kanal med rytmisk/alternativ musik og så en kanal for populær kultur og musik fra 60'erne og frem til i dag; P4 fortsætter uændret på FM. DR går dermed fra 28 radiokanaler til 10. Det bliver færre, men bedre radiokanaler, siger kanalchef for P3, P4 og digitale radiokanaler Ole Mølgaard til radionyt.com.
DR arbejder i disse dage med en plan for, hvordan DRs fremtidige radiotilbud til lytterne skal være. Selv om planen ikke er endelig endnu, så ligger det fast, at der kommer store ændringer.

Medieforliget beskriver, hvordan DR får mindre sendekapacitet i løbet af de kommende år. Dels udløber koncessionen til den 4. FM-kanal, dels skal den ene af de to mux’er der findes på DAB, tages fra DR, og i stedet gives til kommercielle aktører. Dermed har DR tre frekvensnet på FM og kun én mux på DAB. Det giver plads til: en blandet P1/P2 kanal, en P3 kanal og desuden P4 på FM-båndet. På DAB bliver der plads til 9 radio-kanaler.

Hvornår ændringerne sker, er ikke helt klart. Bl.a. er det uvist, hvornår der udbydes sendekapacitet på DAB til kommerciel radio.

Udover at DR mister plads på både FM og DAB, så har man i DR besluttet, at det ikke giver mening at opretholde selvstændige netradiokanaler. ”Netradio-lytningen er stagneret og det vil derfor i fremtiden kun være muligt at høre DRs FM- og DAB-kanaler på nettet,” forklarer Ole Mølgaard.

”I den digitale radios barndom (for 5-7 år siden! - da net- og DAB-radio var nyt), var der et stort behov for, at DR spillede den danske musik inden for alle genrer, men i dag kan man finde stort set alt musik - også den danske - på nettet. Det er derfor naturligt, at vi gentænker vores position og vores vurdering er, at der er et stort behov for at styrke musikformidlingen og sikre at denne findes i radioen. Det er klassisk radio, men i en moderne og tidssvarende form.” siger Ole Mølgaard til radionyt.com.

Musikformidling og værtsbaseret radio har DR jo før prøvet af på DAB – uden den store succes. Hvordan vil I undgå, at gentage fiaskoen med DR X?

Ole Mølgaard: ”Erfaringen fra digital radios barndom, og med de kanaler som vi har introduceret tidligere, har vist os at kanalerne skal have tid til at finde sit publikum. Dels skal de tilrettelægges grundigt og endelig skal de markedsføres ordentligt.”

Kan vi forvente direkte radio, eller vil der mest blive tale om voice-tracket radio på de nye radiokanaler?

Ole Mølgaard: ”Det afgørende er, at der er tale om radio med sjæl, tanke og nærvær. Hvor det er muligt og giver mening vil vi sende direkte.”

P2 er jo i dag en lidt mærkelig blandingskanal med både klassisk musik, jazz og rytmisk musik - samt kulturstof. Vil P2 også være det fra 1. november 2011?

Ole Mølgaard: ”P2 har i 2009 haft sit bedste halvår nogensinde. Lytterne har taget P2 til sig, og vores ambition er, at P2 - som man kender den i dag - også i fremtiden vil kunne høres på DAB. Vi vil dog ikke udelukke, at vi fortsætter med at forbedre kanalen.”

Den nye børnekanal - bliver den som DR Oline er i dag?

Ole Mølgaard: ”Også børnekanalen vil blive udviklet. Erfaringerne med at podcaste lydbøger for børn har været meget opløftende, og vi har en stærk tro på og ambition om, at radio kan få større betydning i børns liv.”

Og ungdomskanalen – skal det være noget i stil med P5000 - som en slags direkte konkurrent til The Voice o.lign. stationer?

Ole Mølgaard: ”DR har i dag både Boogieradio og P5000 som er tilrettelagt til forskellige grupper af unge. Når DR reducerer i antallet af kanaler vil der formenligt kun være plads til en ungdomskanal. DRs ungdomskanal vil som de øvrige kanaler klart adskille sig fra det kommercielle marked, men det er endnu for tidligt at sige noget om den konkrete udformning.”

Og så to kanaler med meget smalle musikformater. En jazz kanal og en kanal med noget af den musik, lytterne kender fra Unga Bunga og P2-programmet Kosmo?

Ole Mølgaard: ”Som radiomarkedet har udviklet sig, er der typer af musik, som man kun sjældent hører. Formidlingen af jazzmusikken skal styrkes og en del af den rytmiske musik er svær at finde på national radio i dag. DR har de nødvendige kompetencer til at styrke formidlingen af disse genrer. Det er dog endnu for tidligt at sige noget om kanalernes konkrete udformning.”

Endelig er der planer om en kanal med populær musik fra 60'erne og fremefter. Hvad er den af?

Ole Mølgaard: ”DR har en lang tradition for at formidle populærkultur, fra Otto Leisner, over Jørgen Mylius til Kim Schumacher. Den nye kanal vil tage udfordringen op og formidle populær kultur og ikke mindst musik i en tidssvarende form.”


Den nøjagtige udformning af kanalerne - og hvilke genrer man vil kunne finde på de nye kanaler - er man i gang med at tilrettelægge netop nu i DR, men Ole Mølgaard forsikrer om, at selv med et mindre antal radiokanaler vil der være noget for alle danskere. Selv om det bliver slut med kanaler som DR Hip Hop, DR Allegro og DR R&B, så er det ambitionen at sikre, at lytterne fortsat kan finde indhold på DRs radiokanaler af interesse.

De nye digitale radiokanaler vil i øvrigt alle blive sendt i det gamle DAB-format og ikke i det nye DAB+ format. Fokus er iflg. Ole Mølgaard ikke på nye tekniske standarder – men på bedre indhold.



Foto: Ole Mølgaard (Fotograf: Agnete Schlichtkrull)


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -