Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


NL: Ny frekvensplan 1. september giver bedre forhold for både aktører og lyttere
Mandag 18. marts 2002
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Den hollandske regering har nu besluttet, at den længe med spænding ventede Zero Base frekvensplan træder fuldt og helt i kraft den 1. september 2002. De eksisterende landsdækkende kommercielle radiostationer får dermed alle langt bedre forhold end i dag og vil fra september typisk kunne nå mellem 50-70 % af befolkningen - mod typisk 20-35 % i dag. Samtidigt kommer der fra 1. september to nye landsdækkende kommercielle stationer på FM og tre på mellembølge. Der gives endvidere sendetilladelse til en række nye, regionale kommercielle stationer - og public service kanalen Radio 1 får bedre dækning på FM. De eneste ”tabere” er de hollandske regionale public service stationer, der ikke længere vil kunne høres udenfor deres primære dækningsområder. I en by som Amsterdam vil lytterne fra september få mulighed for at vælge mellem over 25 forskellige radiostationer – næsten som i en amerikansk storby.
Regnestykket ser umiddelbart lidt sært ud, men de nationale kommercielle radiostationers dækning i Nederlandene forbedres fra september fra samlet 260 % til samlet 554 %. Kigger man på de forskellige stationers forbedrede forhold giver det mere mening. Tallene viser, hvor stor en del af befolkning i Nederlandene der kan modtage de forskellige stationer i god kvalitet:

· Nordzee FM: Nu 52 % - september 69 %
· Sky Radio: Nu 62 % - september 68 %
· Radio 538: Nu 34 % - september 67 %
· Yorin FM: Nu 31 % - september 65 %
· Business Nieuws Radio: Nu 35 % - september 59 %
· Radio 10 FM: Nu 21 % - september 58 %
· Classic FM: Nu 35 % - september 49 %
· Ny FM kanal 1: September 61 %
· Ny FM kanal 2: September 58 %

Den nye omfordeling af frekvenserne i FM båndet, der er blevet foretaget i samarbejde mellem det privatejede Broadcast Partners og de hollandske myndigheder - ud fra moderne frekvensplanlægningsprincipper, herunder med anvendelse af SFN og (N)SFN principperne, og med anvendelse af stærkt retningsbestemte senderantenner - betyder dermed en kolossal forbedring for de kommercielle stationer – og giver plads til to nye nationale FM stationer samt en stribe regionale kommercielle stationer.

For to stationer er der dog lidt malurt i bægeret, idet regeringen har besluttet at der fra september ikke længere må være dobbeltdækning på FM og mellembølge og det betyder at Radio 10 Gold og Business Nieuws Radio må forlade deres mellembølgefrekvenser, der ellers i øjeblikket giver national dækning. Nederlandene opfylder dermed EU regler, der netop forbyder samsending af radioprogrammer på FM og mellembølge i de samme geografiske områder.

Hvem der får tildelt de to nye nationale FM kanaler fra 1. september vil blive afgjort ud fra en samlet vurdering af eksisterende radioselskabers programvirksomhed, lyttertal og økonomiske formåen og det ventes at de to mellembølgestationer Arrow Classic Rock og Radio Nationaal har gode chancer. De har begge pæne lyttertal på deres programmer i øjeblikket og har bevist at de er seriøse stationer. Clear Channel stationen Q The Beat, der lukkede for kort tid siden, vil dog givetvis også forsøge at komme i betragtning. Radio 192 vurderes ikke at have nogen chance.

Udover to nye næsten landsdækkende FM kanaler bliver der mulighed for tre nye landsdækkende mellembølgestationer på hhv. 675 (anvendes nu af Radio 10 Gold), 1008 (anvendes nu af Radio 1) og 1395 (Business Nieuws Radio) – samt en regional station (828 kHz) fra september. Det er imidlertid en dyr fornøjelse: f.eks. koster det et godt stykke over 500.000 kr. månedligt i lejeafgift til Nozema at sende på 675 kHz døgnet rundt med 120 kW.

Alle sendetilladelser til de nye nationale kommercielle stationer kommer kun til at gælde i ét år.

Der er valg i Nederlandene til maj og det bliver den nye regering der får ”fornøjelsen” af at afgøre, hvordan der skal ske en permanent tildeling af koncessionerne fra 1. september 2003; skal de attraktive sendemuligheder uddeles efter ”Beauty Contest princippet” eller skal der afholdes en auktionsrunde, hvor frekvenserne går til de højestbydende. Dét er en særdeles vanskelig problemstilling og iagttagere mener også at der er gode chancer for, at der ikke er en løsning klar forud for den 1. september 2003 og at de fra 1. september 2002 gældende koncessioner derfor forlænges.

Den nye Zero Base frekvensplan tilgodeser ikke kun de kommercielle stationer. De landsdækkende public service stationer får også bedre forhold. Radio 2, Radio 3 og Radio 4 opretholder uændret en 100 % national dækning på FM og Radio 5 en 100 % dækning på mellembølge. Radio 1, der i øjeblikket dækker 100 % på mellembølge og kun delvist på FM, skal fra 1. september forlade mellembølge og får til gengæld fuld landsdækning på FM.

De eneste aktører der er utilfredse er de regionale public service stationer, der i øjeblikket i mange tilfælde dækker langt udenfor de områder deres udsendelser henvender sig til. Den nye Zero Base frekvensplan afskærer disse regionalradioers dækning udenfor det primære område.

Lytterne har ligesom de nederlandske radioaktører grund til at glæde sig. Udbuddet af radiostationer – i god kvalitet – bliver langt bedre end før. I Amsterdam vil man fra september på FM båndet kunne høre:

· 4 nationale public service kanaler
· 1 regional public service kanal
· 4 lokalradioer
· 9 nationale kommercielle radiostationer (heraf er 2 nye)
· 6 regionale kommercielle radiostationer (heraf er 5 nye)

Dertil kommer et antal mellembølgestationer: én national public service station og muligvis op til 4 kommercielle stationer.

Nederlandene er det første land i Europa, hvor der er gennemført en gennemgående frekvensoprydning på FM båndet.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -