Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DR: KODA- og Gramex-afgifter absurde
Onsdag 7. december 2005
Af Karsten Jensen
 
DR’s radiodirektør Leif Lønsmann mener, at vederlaget til rettighedshaverne, KODA og Gramex bør nedsættes fordi hele branchen trues og afgiften ødelægger det økonomiske fundament for radio- og tv-stationer – ikke blot de kommercielle, men også de statsejede.
Leif Lønsmann siger til Berlingske: ”Systemet er i dag fuldstændigt absurd, fordi opkrævningen af afgifter til kunstnere og komponister via KODA og Gramex ikke tager hensyn til det faktiske lytter- og seerforbrug, men i stedet afregnes efter potentiel lytning. Det vil sige, at jo flere radio-tv-stationer og nye digitale transmissionsformer vi får, jo flere afgifter.” Lønsmann mener desuden, at afgifterne vil hæmme væksten af de kommende digitale radio- og tv-stationer.

Den måde, der opkræves musikafgifter til KODA og Gramex på, stammer fra 1935, da det daværende Statsradiofonien blev pålagt at betale for de anvendte grammonfonplader. Svaret var at boykotte pladeindustrien ved kun at anvende levende koncertmusik i programmer. Først i 1938 indgik parterne en aftale, som stadig udgør fundamentet for anvendelse af musik i radioen.

Meget kort fortalt bygger den på, at KODA og Gramex opkræver nye afgifter for hver ny radiostation eller TV-station, der etableres. Der tages ikke højde for ændringer i lytternes forbrug, og derfor er de samlede musikafgifter steget væsentligt hurtigere end forbruget, skriver Berlingske Tidende.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -