Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Ny musik i radioen…. hvem skal bestemme?
Onsdag 24. oktober 2007
 
UGENS KLUMME: Der blev i 2006 sendt 1.157 danske nyudgivelser på markedet, men kommercielle radioer har åbenbart kun spillet 29 af disse udgivelser. Dette mærkelige scenarie og tallene blev forleden bragt til torvs af pladedirektør for Universal og samtidig formand for Gramex’s råd, Jens-Otto Paludan.
Det svarer lidt til, at en supermarkedskæde sender 200 nye varer på markedet uden interesse for om forbrugerne har efterspurgt dem, og herefter beklager sig over, at man fortsat sælger de 10-15 traditionelle varer. Påstanden om, at kun 29 udgivelser har fundet vej til de kommercielle stationer, holder heller ikke. F.eks. har en af landets større kommercielle radiostationer, Radio Alfa, i 2006 playlistet og spillet omkring 60 danske nyudgivelser. Når det så er sagt, er de kommercielle radiostationer som supermarkedet. Man vil gerne være udstillingsvindue for nye varer og give forbrugeren muligheden for at gøre et valg, men lever hovedsagelig af at have de varer på hylderne, som forbrugerne efterspørger.

Problemet ligger formentlig et helt andet sted. Produktionen af plader er i dag blevet meget nemmere, og det betyder at der udsendes utrolig meget musik. Både på den mere traditionelle platform, men også via downloads på nettet, hvor enhver kan nedsætte sig som udgiver af egen musik. Herfra kommer en konkurrence, som pladeselskaberne ikke er herre over, så måske man skulle undgå at ”kaste med sten, når man selv bor i et glashus”. Med andre ord, har man svært ved at navigere i det ændrede marked, skal man ikke skyde skylden på andre.

Radiostationerne vil gerne spille god musik i radioen. Men det skal være afhængig af om det er kvalitet og ikke om det er dk-mærket. Heldigvis sendes der meget godt dansk musik ud på markedet – og når vi ved årsskiftet skal sætte status efter 2007, vil vi opleve at både etablerede, men også nye ukendte navne, har fået meget spilletid på kommercielle og ikke-kommercielle radioer. Glædeligt er det at konstatere, at DRs Ole Mølgaard heller ikke forstår anklagerne mod den kommercielle radiosektor. Han fastslår rettelig, at det er public service radios opgave at formidle bl.a. ny musik.

Så Gramex’s tal må stå for egen regning og betragtes som et partsindlæg i deres forsøg på fortsat at opretholde de urimeligt høje musikafgifter på Gramex siden i Danmark.


Sendetilladelser i 3 år

Medieordførerne har besluttet, at sendetilladelserne skal forlænges til 31. december 2010. Det er en glædelig begivenhed set i lyset af, at man i de seneste år har levet med kortvarige forlængelser af helt ned til kun 9 måneders varighed. Nu må vi håbe, at perioden af os alle, inkl. politikerne, bliver brugt til en kreativ ”tænkepause”, således at vi finder en blivende ordning, som alle kan leve med. Men forlængelserne giver en tiltrængt arbejdsro, der vil betyde at branchen tør at satse på radio. Personligt tror jeg, at det kan betyde et løft i den kommercielle sektors share på 5-10 procent.
Nå ja, og så skal vi vel også have bestilt nye jingler, nu vi kender vores spilleregler og frekvenser i de næste 3 år.

I mellemtiden bliver det interessant at se, hvorledes det nye regelsæt for radioerne virker i praksis. Der har været lokale radiostationer, der har fået udstedt sendetilladelser med specifikke krav fra de gamle kommunale lokalradionævn. De nye tilladelser – forlængelser – har ikke samme krav. Det kan give problemer, hvis der skal udstedes helt nye sendetilladelser.

Et tænkt eksempel, men måske ikke så langt væk:

Til et sæt ledige frekvenser kommer 3 ansøgere. En vil lave landsdækkende radio fra København, en anden nonstop musik fra Holland, og en tredje vil etablere studier i det lokale område, sende lokale nyheder osv.

Hvis alt er helt frit, kan Det Centrale Nævn ikke tillade sig at skelne mellem disse 3 ansøgere. Nævnet kan alene slå terning om, hvem der skal have sendetilladelsen. Derfor bør der ikke alene i en kommende permanent ordning tages højde for lokal forankring, lokalt stof osv., men også ved evt. nye sendetilladelser i den mellemliggende periode.
Det bør med andre ord lægges over til Det Centrale Nævn fortsat at skulle vurdere indholdet i de enkelte ansøgninger.


I øvrigt mener jeg, at samtidig med, at der er skabt arbejdsro for de kommercielle radioer, bør man nu for alvor kigge på musikafgifterne. Ophavsretslicensnævnet kom i juli med en afgørelse på Koda området, som partnerne nu forhandler videre ud fra. Dette er glædeligt.

Gramex situationen vil jeg undlade at kommentere…

- - -

Radionyt.com har fire faste klumme-skribenter, der skriver fast hver 4. uge:

Thorkild Ellerbæk:
- Født 1947. Lektor i radiojournalistik på Danmarks Journalisthøjskole. Ekstern lektor på Institut for Medievidenskab, Århus Universitet.
- Har bl.a. skrevet 'Radiobogen' - en grundbog i radiojournalistik og er chefredaktør på http://www.djh.dk/nyhederne

Jesper Sehested Lund:
- 1995-2003: Adm. direktør for SBS i Danmark. Stod bl.a. i spidsen for lanceringen af TvDanmark 1 og 2 (i dag Kanal 4 og 5), adm. direktør for Nordisk Radio Reklame A/S (The Voice og Radio 2)
- 2003-2007: Arbejdende bestyrelsesformand for Talpa Radio Danmark (Radio 100FM + Radio 100 Soft) og Det Danske Radiobureau.
- Driver i dag eget forlag i JSL PUBLICATIONS, som udgiver livsstilsmagasinet VI MED HUND. Er derudover bestyrelsesformand for FastTV A/S, som leverer TV via højhastighedsbredbånd

Gitte Thomsen
- Siden januar 1999 sekretariatsleder for Sammenslutningen af Lokale Radio- og TV-stationer, SLRTV. Fra 2005 også for Sammenslutningen Af Medier i Lokalsamfundet, SAML.
- Uddannet erhvervsproglig bachelor i engelsk og tysk, Aalborg Universitetscenter 1997. Fortid som befaren matros i den danske handelsflåde, samt rejsesekretær i Sømændenes Forbund.
- Pt. næstformand i Danmarks Kommunistiske Parti, DKP.

Ole Søndergaard:
- Cand. jur. og HD(R). Direktør for Radio ABC gruppen med Radio ABC, Radio Alfa og Solo FM i Randers (dækker Kronjylland/Djursland), Radio Skive, Radio Alfa Skive samt Radio Mojn og Mix FM i Sønderjylland. Desuden ugeaviserne 'Din Avis' i Randers og 'Gudenå Bladet' i Langå.
- Direktør for Radio ABC i 1999. Forud bankkarriere i Jyske Bank, bl.a. udstationeret 3½ år i Jyske Bank, Spanien.
- Var med i opstartsfasen i 1988 til den radiostation, som han i dag er direktør for. Han er ligeledes medejer af og sidder i bestyrelsen for moderselskabet, Radio ABC Holding.
- Næstformand i Randers Regnskovs Ejendomsfond og bestyrelsesmedlem i 'Radioerne – Publicistiske radio- og tv-stationer'.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -