Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Den danske radiobranche dybt splittet om frekvensreplanlægning og om DAB
Mandag 29. september 2008
Af Stig Hartvig Nielsen
 
DR og Radionet siger klart nej til en replanlægning af FM-båndet, SBS Radio håber ikke den kommer, mens den største kommercielle aktør Radio 100FM siger klart ja til en frekvensreplanlægning. Det kom frem på Radio Days, da repræsentanter for landets største radioselskaber mødtes.
Underdirektør i KODA Martin Gormsen var også med i panelet på den session på Radio Days, hvor fremtidens danske radiodistribution blev drøftet. Han konstaterede, at alle indtager en taktisk holdning. "Dem der er tilfredse med deres nuværende dækning ønsker ikke en replanlægning - mens de stationer, der ikke er tilfredse, ønsker en replanlægning". Han understregede selv, at man fra KODA's side er tilhænger af en replanlægning, da det vil give en større mangfoldighed.

DR - der har fire 100 pct. landsdækkende FM-kanaler - var for nogle år siden tilhængere af en bedre udnyttelse af FM-båndet, der ville kunne give kommercielle radiostationer flere og bedre sendemuligheder. Men med den nye ansvarlige for radioområdet, mediedirektør Lars Grarup, har DR skiftet holdning - og DR vender sig nu klart imod en replanlægning.

Lars Grarup sagde på Radio Days, at det ikke giver mening at bruge et trecifret millionbeløb på at lave en replanlægning. Han pegede på, at man på tv-området havde været visionære ved at fastsætte en dato for slukning af de analoge signaler og efterlyste samme beslutsomhed på radioområdet.

Lars Grarup tror at fremtiden for radio helt sikkert bliver digital. Han opfordrede til, at man i stedet for en replanlægning satsede på DAB - men tilføjede, at der i fremtiden naturligvis vil være en mangfoldighed af platforme på radio.

Radiochef for Radionet, Kent Kordt, er også nu imod en replanlægning. "En replanlægning af FM-båndet hører fortiden tid. En replanlægning vil være som at hælde penge ud med badevandet," sagde Kent Kordt. Ligesom Lars Grarup mente Kordt, at der skal satses på digital radio - men han tilføjede, at det er vigtigt at være opmærksom på problematikken vedrørende DAB kontra DAB+.

Adm. direktør for Radio 100FM, Jim Receveur, var af en helt anden holdning end DR og Radionet: Han startede med at konstatere, at der er blevet snakket om en replanlægning i over fem år - og at der altså må til at ske noget nu, da den kommercielle radiobranche IKKE kan konkurrere med DR uden at have samme FM-dækning som DR.

Jim Receveur sagde at, hvis der ikke snart sker noget, så risikerer stationer som Radio 100FM og Nova FM at lukke. "Vi KAN fra den kommercielle radiobranches side ikke konkurrere med DR, når DR har 4 nationale kanaler med 100 pct. dækning - og vi i Danmark har kun knap 1½ landsdækkende, kommercielle radiokanaler".

"Jeg kan ikke vente 8 år på at finde ud af om DAB eller måske WiFi er fremtiden," sagde Receveur og fortsatte: "Jeg er ikke imod DAB eller anden digital radio, men jeg kan ikke lave en forretningsplan med DAB, da der er stor usikkerhed om DAB. Der er f.eks. ikke DAB i bilradioerne. Der er ikke DAB i Tyskland og andre vigtige lande."

Jim Receveur konstaterede, at DR bestemt ikke har planer om at slukke for de analoge signaler på FM.

Adm. direktør for SBS Radio - og dermed chef for The Voice og Nova FM - Frederik Meyer, sagde at det er alt for dyrt at sende på DAB, og at SBS ikke havde lyst til at bruge masser af penge på at sende på DAB. Han advarede om at Danmark skal være foregangsland, og vurderede, at der ikke vil være en markant anderledes distributionsform af radio om fem år.

SBS Radios holdning til en replanlægning var ikke lysende klart på Radio Days sessionen, men Frederik Meyer fik dog sagt, at SBS Radio ikke håber, at der kommer en replanlægning.

Det koster mange penge at lave en replanlægning - fremgik det af diskussionen. Lars Grarup nævnte et trecifret millionbeløb. Jim Receveur næste 75 mio. kr. Martin Gormsen sagde, at dette dog er relativt beskedne beløb i sammenligning med, hvad det koster - i et samfundsmæssigt perspektiv - at danskerne skal udskifte deres 15-20 mio. FM-modtagere med nye DAB+ radioer. 15 eller 20 millioner nye DAB+ radio vil være en voldsom stor investering.

Så godt som ingen af de nuværende DAB-modtagere, de er solgt i Danmark, vil kunne modtage de nye DAB+ signaler.

Selv om der var stor uenighed i panelet, og selv om Frederik Meyer gav udtryk for modstand mod at man fra branchen laver en fælles 'road-map' til politikerne for den ønskede fremtidige radioudvikling - som det er sket i Sverige - så sluttede sessionen af med, at mediedirektør Lars Grarup inviterede deltagerne i sessionen til et møde for at prøve at opnå en vis enighed.

Lars Grarup mente, at det er af største vigtighed, at der i Danmark foretages et valg nu om den fremtidige radiodistribution. Han udtrykte i samme forbindelse stor bekymring for politikernes vidensniveau på området, og sagde direkte at politikerne er "snothamrende forvirrede" i dette spørgsmål.

Kent Kordt sluttede med at sige, at han virkeligt håbede at politikerne ville løbe fra deres beslutning om en replanlægning og i stedet satse på digital radio: "En hel branche er afhængig af det," sagde Kordt.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -