Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Humoristisk julekalender for voksne på P3
Torsdag 27. november 2003
Af Stig Hartvig Nielsen
 
P3-lyttere med sans for vanvittig julehumor kan godt begynde at glæde sig. Fra 1. december kan lytterne hver dag kl. 09.20 - med genudsendelse 16.45 - følge P3s julekalender for voksne, 'Frøken Toves jul' - med Peter Frödin, Ellen Hillingsø, Camilla Bendix, og Michel Castenholt. Der er tale om en noget á lá Morten Korch-with a twist; en romantisk, landlig og bindegal julefortælling om den snusfornuftige frøken Tove.
Tove er ung pige i huset hos doktor Ledin - med det stoute blik og kløften i hagen - hvis romantiske opmærksomhed, hun så hjertensgerne vil tiltrække sig .

Selvom Tove ikke stikker op for bollemælk - men tværtimod er en kæk pige, der hver morgen hugger hul i isen på vandet i servanten med sin broderesaks - er den gode doktors sekretær, den rødhårede Iben med de alt for stramme binde-sløjfe-skjorte-bluser, en gevaldig mundfuld og udfordring for de lægeromantiske forhåbninger, som Tove nærer i sit uskyldige ungpigehjerte.

Serien følger den ukuelige frøken Toves mange ulideligt spændende bestræbelser på at sikre sig en plads i doktorens hjerte og en invitation til at blive julen over i det lille lægehus. Hun gør bl.a. alt, hvad hun kan for at få rollen som den ukuelige, døvstumme telefondame og modstandskvinde Lilly i svømmefilmen 'Modgang, vandgang og landgang' for at fange doktorens opmærksomhed, ligesom hun selvfølgelig også er en pige, der selv fanger sildene, når der skal laves karrysild til doktorens julefrokost. For vejen til mandens hjerte går som bekendt gennem maven! Tove er ikke typen, der giver op, bare fordi hun havner alene på en isflage, der driver til havs eller fordi hun bliver spærret inde på et sindsygehospital i Oscarshamn...

Universet i 'Frøken Toves jul' tager gas på såvel 1950erne som på dansk jul, og der begås kærlig satire på alt fra Morten Korch-film til 'Nøddebo Præstegård'. Med replikker som '…der breder sig en dunst af bakelit og dårlig samvittighed', og 'Iben frygter, at det nu bliver Tove, der i samtlige fire juledage skal forsøde doktorens tilværelse med sin landlige charme og oceaner af flødesovs...' er den uhøjtidelige stil lagt.

'Frøken Toves jul' udspiller sig i en ikke nærmere angivet dansk lilleby et sted i 1950'erne og har Peter Frödin som den altdominerende fortæller, Camilla Bendix i rollen som frøken Tove, Michel Castenholt som den stoute doktor Ledin, og endelig Ellen Hillingsø som den veldrejede spinlon-forstærkede lægesekretær Iben.

Julekalenderen er skrevet af Flemming Klem og Ida Maria Rydén, der om seriens pastiche på ældre dansk populærkultur siger:

"Når vi tager udgangspunkt i 1950´erne er det bl.a. fordi vi aldrig har oplevet dem; vi er født i henholdsvis 1964 og 1970. Vi har tilladt os udelukkende at dykke ned i den periodens uskyldsrenhed, fordi vi synes, det er sjovt og dejligt nostalgisk til en julekalender, og fordi uskyldsrenheden perfekt afspejler vores hovedperson Toves indre."

"Tove er jo en kristen korthårspige, der altid tager skeen i egen hånd og klarer hvilke som helst problemer med oprejst pande. Ved sin naive og lidt kejtede måde at være og reagere på er hun i vores øjne en sand heltinde - som vi godt nok ofte kommer til at grine af, men som også afspejler vores egen usikre famlen i livet".

'Frøken Toves jul' er instrueret af svenske Jessica Nilsson, der tidligere har skrevet og instrueret radiospillene 'Hullet' og 'Til døden os skiller'. Humoren er således ikke fremmed grund for Jessica, snarere en slags hjemmebane. At 'Frøken Toves jul' faktisk er P3s første forsøg med nyskrevet dramatik nogensinde har Jessica Nilsson ikke haft betænkeligheder ved.

"Jeg har nydt samarbejdet med P3s folk meget, og vi har sammen virkelig bestræbt os på at gøre 'Frøken Toves jul' til noget, der konstant fanger, udfordrer og overrasker lytterne - samt, selvfølgelig, får dem til at grine højt. Når man laver rendyrket underholdning som 'Frøken Toves jul' er det et helt særligt tempo og en speciel dynamik, og det har været en skæg udfordring."

Hos P3 er det især lyddesigneren Peter Lous, der har været den skabende kraft bag 'Frøken Toves jul' - dels som manden bag seriens lydunivers, dels som klipper af samtlige afsnit, og ikke mindst som medinstruktør.

'Frøken Toves jul' kan høres på P3 fra 1. december til og med 24. december, hver dag kl. 9.20 med genudsendelse 16.45 - plus et ekstra 'grande finale'-afsnit, som sendes nytårsaftensdag.



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -