Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Det er ikke ret godt med Radio 24syv - men giv dem nu lige en chance
Torsdag 1. december 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Radio 24syv kan godt finde ud af at lave nyheder, omend det ikke er særligt nyskabende. Til gengæld har stationen haft rigtig svært med alt det andet. En af Danmarks mest erfarne medieforskere, Per Jauert siger til radionyt.com i en vurdering af Radio 24syvs første måned, at Radio 24syv har haft svært ved at løse opgaven. Men omvendt: Endelig kommer der nogle radiofoniske eksperimenter i dansk radio - så må man også lytte videre med et åbent sind.

Radionyt.com har spurgt Per Jauert fra Institut for Informations- og Medievidenskab på Aarhus Universitet om, hvordan det er gået med Radio 24syv efter én måned i luften.

Hvad er din generelle, overordnede vurdering af Radio 24syv efter den første måned? Lever de op til forventningerne eller lever de op til fordommene?

Per Jauert: "Min umiddelbare vurdering er, at den bundne opgave har været svær at løse for 24syv. Nyhedsdelen er lykkedes bedst og matcher på mange måder DR, mens taleafdelingen fremtræder som meget ufærdig. Den spænder fra gode fokuserede interviews og samtaler, fx i AK24/7 – til det rene nonsens, hvor studieværterne virker mest optaget af sig selv."

Har Radio 24syv leveret den fornyelse man bebudede? Har Radio 24syv redefineret oplevelsen af taleradio i Danmark? Har den form for samtaleprogrammer, der har domineret Radio 24syv repræsenteret et opgør med den måde, der hidtil er blevet lavet radio på i Danmark? Eller har radioen bare lydt ’almindelig’?

Per Jauert: "Taleradioen i Danmark har været synonym med P1. 24syv har været fornyende på nogle områder, men som helhed ikke særligt vellykket. For megen studieværts-egoisme, for meget ’ nu laver vi radio og lytterne synes sikkert det er spændende, at vi foretager research for åben mikrofon’ – men det tror jeg ikke alle lyttere synes."

Er det lykkedes Radio 24syv, at lave en folkelig, mangfoldig og vedkommende radio – eller er radioen snarere en ”lukket fest” for helt særlige (især københavnske) segmenter af befolkningen?

Per Jauert: "Nu er formatet ikke folkeligt i P3-P4 forstand, men er rettet mest mod P1-segmentets yngre del. På lange strækninger lyder den nærmest som københavnsk lokalradio, hvor værten sidder og snakker med vennerne – hvad der ofte ikke lægges skjul på."

Hvordan vurderer du nyhedsformidlingen, som den sker i timenyhederne og i magasinerne? Er det i orden, at Radio 24syv ofte anvender Berlingskes egne medier (reporter, eksperter osv.)? Er nyhederne prioriteret rigtigt, velresearchede og af rigtig længde?

Per Jauert: "Nyhederne adskiller sig ikke væsentligt fra det, man kan høre på DR – eller TV 2 News– og det kan vel ikke overraske, at 24syv benytter sig af Berlingskes egne medier og journalister? Det er der rammer og regler for i sendetilladelsen"

Hvordan vurderer du programlægningen - herunder bl.a. placering af programmerne og længden af disse - samt kontinuiteten i løbet af dagen?

Per Jauert: "Programlægningen virker ufleksibel med faste, lange blokke, hvor der (endnu) ikke anvendes musik til breaks, og hvor der heller ikke forekommer særligt mange forproducerede programelementer, som studieværterne kan bruge som afsæt for samtale/interviews/kommentarer."

Hvordan med de lidt mere tekniske/formmæssige forhold? Synes du, skramlende mikrofoner har været et problem? Har den tekniske afvikling været i orden? Monteringen af udsendelserne? Hvordan vurderer du stationens lydbillede/imaging (jingler, fravær af promotion-spots, skillere, underlægningsmusik)? Formsprog? Lyder Radio 24syv som en moderne, dynamisk radiostation? Teaser de for lidt/for meget? De manglende podcasts? Manglende/ufuldstændige programoversigter?

Per Jauert: "Alt i alt noget ufærdigt – og lyden er bestemt ikke god. Det er en stor mangel, at man ikke kan podcaste programmer endnu."

I går kom så de første officielle lyttertal. Hvordan bedømmer du disse tal?

Per Jauert: "Nogenlunde som forventet. Både på dækning og share ligger 24syv et godt stykke under P1, men det kan nå at ændre sig. Men vurderet over tid forventer jeg stadig ikke, at P1 og 24syv tilsammen når over en share på omkring 10%."

Hvordan vurderer du fremtidsudsigterne for Radio 24syv? Har de fundet deres form – og hvis ikke, hvornår vil det ske? Hvad tror du, vil blive lavet om/justeret?

Per Jauert: "Jeg regner ikke med, at 24syv har fundet sin endelige form. Jeg forventer, at der justeres en del på ’talesiden’, ikke mindst på den meget selvcentrerede, indforståede klikesnak – og at programfladerne kommer til at fremtræde forberedte, fokuserede og med værter, som ved hvor de skal hen med sig selv og de eventuelle medvirkende – og ikke som nu, hvor man som lytter ofte sidder tilbage med det indtryk, at udsendelsen bliver opfundet undervejs. Spontanitet og improvisation er udmærkede kvaliteter i et radioprogram - men det skal i høj grad ske på baggrund af planlægning og research.

Men – giv tid. Flere har gennem årene efterlyst radiofoniske eksperimenter i dansk radio . Nu kommer der endelig nogen. Så jeg vil lytte med åbent sind. Men - efter min mening må 24syvs ledelse gøre en ihærdig indsats for at få præciseret over for medarbejderne, hvem man skal lave radio for, om hvad – og hvordan taleprogrammet som genre kan udvikles, sådan at man undgår den metasnak (nu sidder vi her og laver radio – sammen med vennerne), som ikke appellerer til målgruppen."



Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -