Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Sverige: Sveriges Radio styrker programmer på fremmedsprog
Tirsdag 27. september 2005
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Mens DR fra 31. december helt nedlægger nyhedsudsendelser på indvandrer- sprog, så går Sveriges Radio helt andre veje. Fra 2006 styrkes SR International, der betjener indvandrere og minoriteter, når 8 ud af 9 sprog får mere sendetid - bl.a. kurdisk og romani. Dertil kommer et helt nyt indvandrersprog: engelsk. Endvidere ansættes nye medarbejdere udenfor Stockholm.
Sveriges Radio (SR) gennemgår regelmæssigt, hvilke sprog SR International skal sende på og fra 2006 bliver der mere sendetid til 8 ud af 9 sprog, mens spansk og tyrkisk til gengæld helt forsvinder fra SR's tilbud. Det sker ikke af spare-hensyn, men ud fra en betragtning om, at de fleste spanske og tyrkiske flygtninge/indvandrere i Sverige har boet så mange år i Sverige, at de må forventes at have lært det svenske sprog. Som eksempel nævnes, at de fleste i Sverige, der har spansk som modersmål, oprindeligt kom til Sverige som politiske flygtninge efter det fascistiske kup i Chile i 1973.

SR har også i udvælgelsen af sprog lagt vægt på, hvor mange mennesker i Sverige, der taler de forskellige sprog som modersmål og som "cross-over" sprog. Man har vurderet graden af integration, den kulturelle og sproglige afstand til Sverige - samt behovet for at bevare og udvikle sin kultur og sit sprog; især for mennesker uden eget land, undertrykte minoriteter som f.eks. kurdere, assyrer og romani.

Nyt er det også, at SR International vil rekruttere nye medarbejdere udenfor Stockholm - bl.a. i Göteborg og Malmö

Udsendelserne fra SR International henvender sig først og fremmest til nytilflyttede indvandrere, der har et stort behov for nyheder, samfundsinformation og svensk kulturforståelse på deres eget sprog.

Med de nye ressourcer der tilføjes de 8 sprog, vil der blive forbedrede muligheder for at dække de forskellige indvandrergruppers liv og forudsætninger i Sverige.

De 9 sprog SR International i 2006 vil sende på er: arabisk, assyrisk, albansk, farsi, kurdisk, somali, serbokroatisk, engelsk og romani. Der sendes 13 timer om ugen over hele Sverige på SR P2 og i Stockholm på P6 International 89.6.

I Sverige mener man, at SR og den flerkulturelle redaktion, SR International, har en vigtig demokrati-opgave i at skabe et nyheds-, aktualitets- og debatforum for den del af den svenske befolkning, som ikke behersker svensk så godt og som har et begrænset kendskab til det svenske samfund.

I Danmark forholder DR sig helt anderledes til integration af flygtninge og indvandrere. Her har et flertal i DRs bestyrelse netop besluttet fra 31. december helt at nedlægge betjeningen af flygtninge og indvandrere, der hidtil blot har bestået af fem minutters nyheder på fem forskellige sprog tre gange dagligt. Beslutningen er blevet mødt med modstand fra Dansk Journalistforbund, politikere, medieforskere og ikke mindst fra formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Sükrü Ertosuns, der betegner DR's fremfærd som en "kynisk afstraffelse" af de svageste indvandrergrupper.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -