Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Dansktop er en smal genre
Tirsdag 21. april 2009
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Ekstra Bladet har i en række artikler angrebet DR for ikke at spille nok dansktop-musik på FM-kanalerne, og for at gemme genren væk på DAB. Sagen er blevet fulgt op politisk af Dansk Folkeparti i Folketinget og gennem partiets medlem af DRs bestyrelse Ole Hyltoft. Men dansktop er en musikgenre, der høres af en relativt begrænset gruppe lyttere. Selv blandt de ældste lyttere er bl.a. evergreens og viser mere populært end dansktop. Det skriver chefredaktør for musik på DR, Ole Mølgaard, i dag i Information. Han understreger samtidigt, at det ikke er sandt, at DR ugleser Dansktoppen.

Det hele begyndte i påske, hvor flere dansktop-kunstnere med Keld Heick i spidsen gjorde opmærksom på, at DR stadig behandler dem og danktop-genren som underlødig. På trods af at der sælges millioner af cd’er med dansktop-musik, og samtidigt med at massevis af kroer og haller har fulde huse, "når den glade musik spiller op til fest i hver en krog af Danmark," som avisen formulerede det.

"Vi er blevet behandlet nedladende i årevis af dem, der tror, de har patent på at vide, hvad danskerne skal lytte til," forklarede Keld Heick.

Ekstra Bladet bakkede helhjertet op bag dansktop-kunstnernes kritik og kaldte DRs musikpolitik i en leder: "rimelig flabet over for de hundredtusinder af licensbetalere, der er henvist til at købe deres yndlingsmusik, fordi den er blacklistet på DR."

Politisk tog Dansk Folkepartis kulturordfører Karin Nødgaard sagen op. Hun fandt det helt uacceptabelt, at DR stadig angiveligt fravælger og ignorerer dansktop-genren. Hun har taget sagen op med kulturminister Carina Christensen (kons.) og vil bede Ole Hyltoft rejsae sagen i DRs bestyrelse.

Karin Nødgaard understregede, at det er DRs forpligtelse at servicere alle danskere, og hun kritiserede at DR har henvist dansktoppen til en DAB-kanal, som langt fra er lige så tilgængelig for store dele af befolkningen som almindelige FM-kanaler. "Det er dårlig forvaltning af public service-forpligtelsen og smagsdommeri af værste skuffe, og det har Dansk Folkeparti tidligere påtalt over for DR," sagde Karin Nødgaard.

I dag svarer DRs Ole Mølgaard på kritikken i et indlæg i dagbladet Information. Han afviser, at DR har 'skruet ned' for dansktop-musikken - stik imod lytternes ønsker. Tværtimod har DR - takket være nye platforme som DAB og nettet - været så heldige at kunne sikre adgang til et større udbud af musikken for de lyttere, der gerne vil høre den

Men der er altså ikke så mange der er vilde med dansktop.

Ole Mølgaard konstaterer, at netop dansktop er en musikgenre, "der høres af en relativt begrænset gruppe lyttere - som til gengæld holder meget af den," og "dansktop er en genre, der deler lytterne. Nogle elsker dansktop, andre kan ikke døje den."

DR undersøger løbende befolkningens musikpræferencer gennem detaljerede brugerundersøgelser. Her er det veldokumenteret, at dansktop ér en smal genre, der efterspørges af en relativt lille gruppe.

"Dansktoppen er ikke nær så populær, som det ofte påstås. Selv blandt de ældste er både evergreens, viser og musical-genren mere populær og spørger man de 40-59-årige kommer dansktoppen langt nede på listen over musikpræferencer," skriver Ole Mølgaard.,

Blandt de 40-59 årige kommer dansktop faktisk først på en 17. plads over musikpræferencer, er det tidligere oplyst fra DR.

"Men DR føler ikke desto mindre et stort ansvar over for de lyttere, der holder af genren. DR var med til at opfinde dansktoppen som genre og vil gerne holde den vital og sikre, at man kan fordybe sig i genren. Derfor har vi i dag en hel kanal, der kun spiller den klassiske dansktop," fortsætter Mølgaard og henviser dermed til DR Dansktop, der sendes på DAB og på nettet. Udover DR Dansktop er der også dansktop på P4 Danmark, og dansktop høres jævnligt på FM-båndet på P4.

Mølgaard afviser videre kritikken af, at dansktop stort set kun sendes på DAB. Det betyder ikke, at dansktop er blevet svært tilgængelig. DAB dækker i dag hele landet og 1.3 mio. danskere har en DAB-radio. Derudover har 91 pct. af alle danske netadgang og dermed mulighed for at lytte til DR Dansktop og P4 Danmark. "Efter min overbevisning undervurderer man lytterne, hvis man betragter etableringen af en DAB-kanal dedikeret til en bestemt musikgenre som en stedmoderlig behandling af musikken," fastslår Ole Mølgaard.

Overordnet handler det om for DR at levere en kombination af FM-kanalernes varierede udbud af kvalitets-mainstream musik med musikprofiler, der betyder at lytterne kan regne med et musikudbud uden for mange afstikkere - og derudover tilbyde en mangfoldighed af specialiserede genrekanaler på DAB og nettet, der samlet set giver plads til at lytterne har en udstrakt valgfrihed.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -