Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


UK: 150 mio. lytter til BBC World Service
Tirsdag 16. april 2002
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Nye estimerede lyttertal offentliggjort i dag viser at BBC’s internationale tjeneste BBC World Service har 150 mio. lyttere fordelt over hele kloden. Som hidtil lytter langt de fleste til BBC World Service på kortbølge – nemlig 115 mio. – men tallet er faldet lidt i forhold til sidste år – især pga. en stor lyttertilbagegang i Indien. BBC fortsætter dog med at investere store summer i kortbølgeradiofoni – bl.a. er man i gang med at opføre et nyt stort kortbølgeanlæg i Oman, der ventes sat i drift til efteråret.
Det samlede ugentlige lyttertal for BBC World Service i 2002 vurderes til at være på 150 mio. mennesker, og det er en 3 % tilbagegang i forhold til 2001. Tilbagegangen tilskrives især et dramatisk fald i lytningen i Indien, hvor der har været et generel meget voldsomt fald i den samlede radiolytning. Omvendt kan BBC World Service notere stigning i lyttertallene i Australien – en fordobling til 1.9 mio. – og i USA, hvor lyttertallet er steget fra 2.3 til 2.9 mio.

Lyttertallet til det engelsksprogede BBC World Service ligger stabilt på 42 mio. på verdensplan.

Siden begivenhederne den 11. september har BBC antageligt fået betydeligt flere lyttere i lande som Afghanistan, Irak og Somalia som følge af udvidet sendetid på pashto, farsi, arabisk, urdu og somali. Men i disse lande er det ikke muligt for BBC at gennemføre lytterundersøgelser.

Fremgangen i lyttertallene i Australien og USA kommer paradoksalt samtidigt med at BBC World Service har indstillet kortbølgeudsendelserne rettet til disse områder, og lytterne blev i stedet henvist til at lytte via internettet eller lokale rebroadcastere. Kortbølgeudsendelserne høres dog næsten lige så godt som før – f.eks. kan BBCs kortbølgeudsendelser til Caraibien og Centralamerika høres fint i det meste af USA. En del af lytningen til BBC i f.eks. USA finder dog også sted over internettet og via lokale stationer, der retransmitterer BBC World Service i måske en halv eller hel time dagligt.

De nye lyttertal fra BBC kan ikke tages til indtægt for, at radio via internettet kan erstattet kortbølge. En førende ekspert indenfor international radiofoni og tidligere redaktør af World Radio TV Handbook, Andy Sennit fra Radio Netherlands, siger om tallene at de ikke viser den fulde historie. Han peger i en kommentar på, at der ikke skelnes mellem den lytter der – i løbet af en uge - har lyttet til BBC nyhedsudsendelse én gang i 9 minutter via en lokal rebroadcaster og så den lytter der er virkeligt interesseret i at følge BBCs brede vifte af programtilbud i måske flere timer dagligt.

Den anden faktor, der iflg. Sennit ikke afspejles af BBCs undersøgelse er dén kvalitet lytteoplevelsen er. Analog kortbølge er ikke et perfekt medie, men det er ifølge sin natur langt mere stabil end lunefulde web-servere, der bryder ned hver gang der er en stor international begivenhed.

Radiostationer kan prale af, hvor mange lyttere der lyttede via nettet på et givent tidspunkt – men, hvad tallene ikke viser er, hvor mange frustrerede og skuffede lyttere der – på det samme tidspunkt - forgæves har forsøgt at lytte radio via nettet, slår Andy Sennit fast.

Radio Netherlands overtog i juli 2001 - med stor succes - en række af de kortbølgefrekvenser BBC World Service tidligere anvendte mod Nordamerika.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -