Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Danmarks Radio i USA's tjeneste
Tirsdag 10. maj 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
I 1950’erne lykkedes det USA's informationstjeneste (USIS) i København at få Danmarks Radio til at sende stribevis af indslag, der tegnede et positivt billede af USA og NATO. Det skete, uden at nogen fik at vide, at indslagene var leveret af den amerikanske stat, og med hjælp fra en stribe chefer og journalister i DR, der arbejdede for amerikanernes sag. Bl.a. stod Niels Grunnet - øverste chef for Radioavisen igennem 32 år - i tæt forbindelse med USA's propaganda-apparat.
Den danske historiker Josef Batikha har undersøgt over 3.000 hidtil fortroligtstemplede papirer fra USIS med indberetninger fra kontoret på USA's ambassade i København til hovedkvarteret i Washington D.C. Papirerne er blevet sammenholdt med mødereferater fra Programudvalget i Statsradiofonien, som DR hed dengang.

Arbejdet er bl.a. blevet til en programserie på P1, som blev sendt første gang søndag under titlen 'De blå lejesvende'.

Josef Batikha fortæller til dagbladet Politiken, at mange danskere (omkring 1/3) var skeptiske over for NATO i de år, og deres holdninger fik stort set ikke lov at komme til orde i Danmarks Radio.

"Det kan man godt se som et demokratisk problem – især når man ved, at de ansvarlige journalister havde meget tætte forbindelser til den amerikanske informationstjeneste", siger Josef Batikha.

"Militærfolk og politikere taler igen og igen om NATO's ikke-aggressive effekt, mens man nok må sige, at kritikernes lejr i det store hele er fortiet", uddyber Batikha.

Informationstjenesten USIS får for alvor succes med arbejdet i 1951, og ifølge USIS' rapporter skyldes det ikke mindst, at nogle af de mest fremtrædende journalister i Statsradiofonien ikke længere arbejder upartisk, men klart har valgt side til fordel for USA.

En af dem er Radioavisens øverste chef gennem 32 år, Niels Grunnet.

Fra først i 1950’erne opfatter USIS helt åbenlyst Niels Grunnet som deres mand, og han får bl.a. foræret rejser til USA i den amerikanske regerings regi.

Også reporteren Sven Ludvigsen og Radioavisens udenrigspolitiske kommentator, historieprofessoren Sven Henningsen, står USA's informationskontor nær, skriver Politiken videre.

Fra 1952 begynder Statsradiofornien at udsende færdigpakkede reportagemateriale fra USIS i den dengang populæreste nyhedsudsendelse 'Aktuelt kvarter'. Og det blev aldrig nævnt, at indslagene kom direkte fra USA.

Kommunisterne med forfatter Hans Scherfig i spidsen var de skarpeste kritikere at DR's NATO-venlige linie. Scherfig kaldte 'Aktuelt kvarter' for "et rent amerikansk nyheds- og propagandaorgan".

Men også teologen og demokratitænkeren Hal Koch kritiserede, at visse synspunkter blev holdt ude.

Amerikaniseringen voksede voldsomt i 1950'erne. Det skete ikke kun på det politiske område, men også gennem film og musik. USIS rapporterer bl.a. med tilfredshed, at radioværten Otto Leisner bruger løs af amerikansk musik, som bliver leveret fra informationskontoret arkiv.

Josef Batikha har kun undersøgt de gamle rapporteringer frem til 1955.

USA har dog efterfølgende på ingen måde nedtrappet, hvad der normalt kaldes 'psykologisk krigsførelse' (PSYOP) i radio, tv og andre medier rundt omkring i Verden. Det sker under ledelse af United States Information Agency. Bl.a. anvender USA i dag samme metode - som i Danmark i 1950'erne - med at levere indslag til radio- og tv-stationer i lande som Irak og Afghanistan - uden at det oplyses, at indslagene er produceret af USA.


P1s udsendelser om 'De blå lejesvende' kan høres her:
http://www.dr.dk/P1/Alletidershistorie/


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -