Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Radiohuset fylder 60 på søndag
Onsdag 7. september 2005
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Umiddelbart inden al 'radioaktivitet' er ude af arkitekten Vilhelm Lauritzens højt besungne lokaler på Rosenørns Allé på Frederiksberg, når DR lige nøjagtig at kunne markere Radiohusets 60 års fødselsdag. På søndag den 11. september er det seks årtier siden, at det helt færdige radiohus blev indviet med den første af tre festkoncerter. Efter åbningskoncerten holdt Radiorådets formand, Julius Bomholt en tale, der siden vakte stor opstandelse, fordi DRs første chef, kammersanger Emil Holm (1867-1950), ikke blev nævnt med et ord.
Radiohuset ligger på en grund, hvor kong Christian den VI i 1620'erne havde anlagt en ny avlsgård. Senere har der været alt fra pestlazaret med tilhørende kirkegård over dét, man dengang kaldte 'sindssygehospital', arbejdsanstalt for fattige og husvilde, jernbane og sports- og legeplads på området.

Allerede i august 1933 gik Radiorådet til daværende trafikminister Johannes Friis-Skotte med meldingen om, at det var 'tvingende nødvendigt', at der blev skabt en tidssvarende bygning til radiofoni-virksomheden. Hidtil var udsendelserne blandt andet blevet sendt fra Købmagergade i København, fra Axelborg og fra 'Stærekassen' ved Det Kongelige Teater.

Byggeriet af Radiohuset blev indledt i 1938, og de første medarbejdere i Statsradiofonien flyttede ind i huset i 1941. Holdningen var helt klart, at Radiohuset skulle indvies i et frit Danmark, og én af historierne lyder da også, at arbejderne tog sig længere og længere tid til byggeriet, da de kunne se, at den tyske besættelse af Danmark var ved at nå sin afslutning.

I vinteren 1944-1945 skulle man ligefrem om natten have fjernet de paneler, arbejderne havde sat op om dagen. Sådan lyder én af de mange fortællinger om Radiohuset i hvert fald i Finn Slumstrups bog 'Radiohuset på Frederiksberg', der udkom i november sidste år forud for 60-års fødselsdagen, og som stadig kan købes i boghandlerne og DRs netbutik.

Radiohuset er flere gange blevet hædret for sin arkitektur, og da Fagbladet Arkitekten tidligere på året holdt en afstemning blandt landets arkitekter om, hvilke 12 byggerier, der burde indgå i en dansk arkitektur-kanon, kom Radiohuset med på listen.

Selv om Radiohuset i høj grad har været fyldt med musik i de første 60 år af sin levetid, bliver den det nærmest endnu mere i fremtiden. Når DRs medarbejdere rykker til DR Byen i Ørestad, flytter Det Kongelige Danske Musikkonservatorium ind i bygningen med den legendariske svingdør.

DRs radiodirektør Leif Lønsmann har haft sin gang i Radiohuset i 25 år. Han vil savne radiohuset, men glæder sig også til at DR flytter til DR-byen i Ørestaden.

"Radiohuset har en særlig aura af kultur og kreativitet, og mange af historiens store stemmer hænger ligesom i luften. Men når det er sagt er Radiohuset også et gammelt hus, der har kendt bedre dage. Da det blev bygget bestod DRs programmer mestendels af symfonimusik og foredrag. I dag rækker aktiviteterne langt videre, og det samme gør behovet for tidssvarende arbejdsforhold. Samtidig kan radio og tv spille langt bedre sammen når medarbejderne ikke som i dag adskilles af de otte kilometers motorvej mellem radiohuset og TV-byen."

DR gør ikke noget særligt ud af Radiohusets 60 år på selve fødselsdagen. Men i forbindelse med Kulturnatten i København fredag den 14. oktober, vil der være en stribe arrangementer i det 60 år gamle radiohus, der jo som så mange andre i den alder snart 'går på efterløn' - i hvert i DR-regi.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -