Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


NL: Brande på to sendestationer
Mandag 1. august 2011
Af Stig Hartvig Nielsen
 
To brande fredag den 15. juli i hhv. radiotårnene i Lopik og Smilde betød at store dele af Nederlandene var uden FM-dækning i en periode. Branden på den 292 meter høje mast i Smilde var så voldsom, at det øverste af masten kollapsede.
Der pågik vedligeholdelsesarbejder i både Lopik- og Smilde-masterne, men Novac - der ejer begge master - siger, at der aldrig tidligere har været brand i nogen af de nederlandske radio-tv-sendetårne. At det så sker næsten samtidigt i to master, rejser mange spørgsmål, siger en talsmand for Novac.

På europæisk plan er det dog langt fra første gang, at nogen lignende sker. For nyligt har der også været brand på bl.a. på Næstved-senderen og Cottbus i Tyskland. For nogle år siden var der brande på sendestationer i Peterborough i Storbritannien og ikke mindst den store brand på The Ostankino tårnet i Moskva.

I flere af tilfældene har en overophedning af sendekablerne været årsagen til brandene. Det menes nu også at være tilfældet i Nederlandene.

Problemet er angiveligt, at selv om sendestyrken øges og/eller der kommer flere og flere sendere, så skiftes de game coax-kabler mellem sendere og antenner ikke. Kablerne belastes dermed voldsomt og kan altså overophedes så meget, at de går i brand.

De to brande i Nederlandene betød, at det i store del af landet - nogle kilder siger 80 pct. af befolkningen i Nederlandene blev berørt - blev svært eller umuligt at modtage FM signaler fra såvel de landsdækkende public service kanaler som de kommercielle stationer.

Der blev dog hurtigt opstillet nød-sendere på andre positioner, og public service kanalen Radio 1 blev udsendt og bliver fortsat udsendt på mellembølge 747 kHz, der normalt anvendes af Radio 5. Novac opstillede desuden i løbet af få dage en midlertidig 100 meter mast i et militært område i nærheden af Smilde.

Udsendelserne fra Lopik blev genoptaget efter nogle få dage - dog med reduceret sendestyrke. Af sikkerhedsmæssige grunde er sendestyrken fra andre sendestationer også nedsat.



Billeder og video fra Smilde kan ses her:
http://www.youtube.com/watch?v=rjlzlgfRpHE&feature=player_embedded#at=19
http://www.112groningen.nl/Groningen/nieuws/14584/tv-toren-hoogersmilde-bovenste-30-meter-ingezakt.html
http://www.jokeroo.com/videos/extreme/dutch-tower-collapse.html


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -