Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


Radiomontagens mester er død
Mandag 3. maj 2010
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Journalist, teateranmelder, radiomand og Cavlingpris-modtager Viggo Clausen, der i 1950'erne var en af de helt store personligheder i dansk radio - først og fremmest indenfor radiomontagen, er død. Han blev 87 år.
Viggo Clausen blev - samtidigt med, at han studerede jura - ansat i Statsradiofonien i slutningen af 1940'erne, og der gik ikke lang tid, før hans navn var kendt over hele landet.

Hans første radiomontage 'Jeg tilspørger dig' medførte lytterstorm og skabte stor forargelse i kirkelig kredse. Montagen belyste brudepars egentlige bevæggrunde til at indgå ægteskab.

'Klassekammerater' og andre af Viggo Clausens montager vakte voldsom opsigt i 1950'ernes Danmark. Datidens borgerlige og kristelige Radioråd var forarget, og omtale af udsendelserne kom på forsiden af aviserne, mens Viggo Clausen fik tilnavnet: 'Viggo – én gang – Clausen'. Grunden var, at hans udsendelser kun blev sendt én gang - og aldrig genudsendt.

Førstelærer Ludvig Rasmussen, medlem af Statsradiofoniens programudvalg og formand for Kristelig Lytterforening udtalte: "Viggo Clausen bør ikke foreløbig have adgang til mikrofonen." De fleste medarbejdere i Statsradiofonien holdt med Viggo Clausen, men der var ikke nogen opbakning til Viggo Clausen fra Statsradiofoniens direktør F.E. Jensen.

Det betød, at Viggo Clausen forlod Statsradiofonien, og i perioden 1959-64 arbejdede som teateranmelder på dagbladet Information.

I 1964 vendte han tilbage til Danmarks Radio, og mange af hans montager fra 1950'erne er siden i 1960'erne og 1970'erne blevet sendt – igen og igen.

Viggo Clausen var elev af Willy Reunert, og rendyrkede radiomontagen i en sådan grad, at han blev betragtet som en sand mester i radiomontager. Mange af hans udsendelser regnes i dag som klassikere.

Viggo Clausen ville lave 'farlig radio', og samtidigt erklærede han sig som stærk modstander af den såkaldt harmløse underholdning. Kvalitet tager tid, og han gik ikke på kompromis.

Viggo Clausen blev i 1953 belønnet med Politikens Kunstnerpris og Cavlingprisen for radiomontagen 'Klassekammerater'. 20 år senere fik han PH-prisen, og i 1991 blev han tildelt den livsvarige ydelse fra Statens Kunstfond.

Som skaber, læremester og chef for DR's montageafdeling indfangede Viggo Clausen tanker og kultur, og dannede skole for en lang række efterfølgende radiomontører.


Læs mere her:
http://www.dr.dk/P1/Dokumentarzonen/Artikler/20061002165909.htm
http://journalisten.dk/modet-med-montagen



Kilder: Ritzau, DR og 'En verden i lyd og billeder' (Leif Ahm).


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -