Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


'Det Elektroniske Barometer' fylder 20
Onsdag 15. november 2006
Af Stig Hartvig Nielsen
 
I denne måned er det tyve år siden den alternative, lytterbestemte hitliste 'Det Elektriske Barometer' for første gang satte strøm på undergrunden. Barometerets lytterfællesskab og bidrag til den danske rockscene fejres igennem en hel måned på netradio, på P3 og ude i den virkelige verden.
Det var ellers ikke meningen at 'Det Elektroniske Barometer' skulle have fyldt 20. I efteråret 2003 bestemte DR at programmet skulle lukkes ved årets udgang. Men en modig studievært på programmet - Rasmus Poulsen - afslørede i en direkte Barometer-udsendelse, at det alternative hitlisteprogram skulle lukkes. Og så begyndte balladen. Rasmus Poulsen selv blev omgående fyret fra DR, men det standse ikke kritikken.

I slutningen af november 2003 afholdt trofaste Barometer-lyttere demonstration mod lukningen af programmet foran Radiohuset på Frederiksberg.

Radiodirektør Leif Lønsmann fastholdt dog beslutningen. Han sagde dengang: "Vi er ikke ude på at afrbyde kontakten med Barometer-lytterne. Vi mener bare, at et enkelt, ugentligt radioprogram ikke er det bedste medie til den intime dialog og interaktion, der er barometerets varemærke".

Det er sjældent, at Lønsmann har taget mere fejl end i netop den vurdering.

Lytterprotesterne fortsatte og til sidst blev lukningen afblæst. Programmet er nu - siden 31. oktober 2004 - en del af 'Public Søndag' sendefladen på P3 hver søndag aften - og kan også aflyttes på netradio-kanalen DR Barometer.

Programmet er en institution i dansk musikliv og lytterskaren er stor og trofast.

'Det Elektriske Barometer' har sendt lyden af den alternative musik ud i æteren siden november 1986. Kenan Seeberg var manden med idéen, da den legendariske ungdomsflade ’P4 i P1’ stillede sendetid til rådighed for programmet, der skulle være et talerør for kunstnere i den musikalske undergrund, og som blander hitlisten med ugens bunke lytterbreve og tanker.

Værterne i dag er skiftevis Mikael Pass, Maria Ellen Bernhard (der dog pt. er på barsel) og så den nye vært Sofie Tønsberg, der første gang var i æteren søndag den 12. november.

Barometerets 20 års fødselsdag fejres frem til og med søndag den 3. december, hvor lytterne på P3 og netradiokanalen blandt andet kan opleve genhør med højdepunkter i Barometerets historie, genudsendelser af gamle hitlister og interviews med tidligere værter, musikere og andre, der har haft nærkontakt af 3. grad med Barometeret. I tidens løb har værtsrollen været varetaget af blandt andre Kenan Seeberg, Mikael Bertelsen, Helle Helle, Gitte Løkkegaard og Dorte Palle, og musikken har til alle tider har været ny og på kanten.

Fødselsdagsfejringen startede den fredag 3. november med en stor koncert med tre Barometer-bands på det københavnske spillested, Stengade 30.

Lørdag den 25. november rykker fødselsdagsfesten til Aalborg på spillestedet 1000Fryd og fredag 1. december er det århusianernes tur til at fejre tyveårsdagen med holdet bag ’Det Elektriske Barometer’. Det sker på Musikcaféen.

Mikael Pass er vært ved alle Barometerfesterne og han ser frem til en hel måned med fødselsdagsfejring - både i radioen og ude i den virkelige verden:

”Det er fantastisk at være med til at fejre et univers der har været samlingspunkt for flere generationer af musikalske soulmates med noget på hjertet. Det Elektriske Barometer er i den grad drevet af vores dedikerede lyttere, der uge efter uge stemmer på listen og sender deres dybeste tanker ind til os. Derfor er jeg rigtig glad for at vi kommer ud omkring i landet og får mulighed for at fejre programmet sammen med dem!”

Søndag den 3. december kl. 19 kulminerer festlighederne med et storstilet og søndagsintimt fødselsdagsshow. P3 og DR Barometer sender showet direkte fra Radiohusets studie 2.

- - -

Foto: Mikael Pass og Maria Ellen Bernhard er blandt værterne, der hver søndag aften præsenterer lytternes alternative hitliste sammen med ugens bunke lytterbreve og tanker.
(Foto: DR Ung)





Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -