Radionyt.comRadionyt.com
Radionyt.com

RSS


banner
banner banner
banner banner
banner banner
banner

banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner
banner

 


DR vil starte nye DAB-kanaler
Tirsdag 2. oktober 2007
Af Stig Hartvig Nielsen
 
DR udfordrer nu det kommercielle radiomarked og politikerne på DAB-området. Radiodirektør Leif Lønsmann bebuder i dag i Berlingske Tidende, at DR agter at starte 3-4 nye DAB-kanaler i løbet af 2008. Og det selv om det politisk er besluttet, at DR markant skal reducere sit udbud på DAB-nettet for at give plads til kommercielle aktører.
I øjeblikket sender DR 14 faste kanaler på DAB, hvoraf P1 og P3 samtidigt udsendes på FM-båndet. De faste, unikke DAB-kanaler er: DR Nyheder, DR Rock, DR P4 Danmark, DR X, DR P2 Klassisk, DR Jazz, DR Boogieradio, DR P4 Hit, DR Barracuda og DR Oline. Derudover sendes kanalen DR Politik undertiden direkte transmissioner af debatter i folketingssalen.

Mens DR således i alt har 15 kanaler har de 3 kommercielle pt. kun 3 kanaler i luften. Ingen af dem er unikke; de sendes alle tillige på FM-båndet: Radio 100FM (der også kan høres på FM på Sjælland og Fyn samt i en stor del af Øst- og Midtjylland), Radio 100 Soft (der samtidigt kan høres på FM i Københavnsområdet) og desuden TV 2 Radio (der også sender i det meste af landet på FM).

Den danske stat bad DR om at være lokomotiv for DAB-udviklingen i Danmark tilbage i 2001, men de kommercielle radioer skulle også have adgang til sendenettet. I første omgang kom de to landsdækkende stationer på FM4- og FM5-nettet på DAB, mens andre kommercielle aktører var forment adgang til at sende DAB. Det er de stadig.

Politikerne vedtog ellers en mediepolitisk aftale i juni 2006, der fastslog at arbejdet med iværksættelse af udbud af lokale radiostationers adgang til at sende DAB skulle indledes i efteråret 2006, så de lokale stationer skulle kunne gå i luften på DAB den 1. april 2007. Desuden vedtog man, at DR pr. 1. januar 2007 skulle indskrænke sig til kun én multiplex (ensemble) for at give plads til en række landsdækkende kommercielle stationer på DAB på den anden landsdækkende multiplex.

Intet af dette er sket. Den officielle forklaring er at udbud af DAB-sendekapacitet bør ske samtidigt med eventuel udbud af nye landsdækkende sendetilladelser på FM-båndet efter en replanlægning af FM-båndet. Det er dog også nu blevet erkendt, at der næppe er noget forretningsmæssigt grundlag for at drive en unik kommerciel radiokanal på DAB.

DR får dermed i praksis lov til helt at dominere tilbuddet af DAB-kanaler en rum tid fremover.

I dag siger Lønsmann så til Berlingske Tidende: "Vi regner med, at vi i løbet af 2008 vil komme til at lancere tre-fire nye DAB-kanaler, ligesom vi vil folde P3 og P4 mere ud i de digitale formater".

Han konkretiserer dog ikke hvilke nye formater der er tale om. Han forholder sig heller ikke til, at den nuværende DAB-kapacitet er brugt op, således at DR enten skal lukke et tilsvarende antal DAB-kanaler, skal gøre lydkvaliteten endnu dårligere end det er tilfældet nu - eller skal vælge at sende i den nye digitale kvalitet DAB+, der er baseret på en anderledes kodningsteknologi end DAB. Vælger DR at anvende DAB+ til de nye kanaler, vil kun de nye DAB+ radioer kunne modtage disse programmer.

Oprindeligt blev det forudset at, Danmark skulle være det land i verden - eller i hvert fald land nummer 2 - der havde 100 pct. dækning af DAB-signaler. Det skulle være på plads i 2002. DAB Danmark skriver i dag på dets hjemmeside, at der vil være fuld DAB-dækning i 2010. I løbet af sommeren er der sat 10 nye DAB-sendere i drift, men der er stadig mange huller - selv i den udendørs dækning.

Der er dog ingen tvivl om, at Danmark - sammen med Storbritannien og Nordirland - er i absolut førerposition mht. udbredelsen af DAB. De fleste DAB-modtagere er dog små, prisbillige køkkenradioer, clockradioer o.lign. - mens der f.eks. kun er yderst få bilradioer med DAB blandt forbrugerne.

"Vi er kede [af] og frustrerede over, at der ikke er flere bilradioer, som kan tage DAB. Det er virkelig en svaghed. Der er kun monteret DAB-radioer i nichebilerne – altså dem der virkelig er dyre. Vi er nødt til at have det ind i hverdagsbilerne," mener Leif Lønsmann ifølge Berlingske Tidende.

Danmark er ellers så meget fremme i skoene, at Danmark nu - sammen med Norge - skal forsøge at få sat gang i digitalradioudviklingen i Sverige.

Sverige har et fuldt udbygget sendenet til digital radio, men bruger det ikke. Sveriges Radio arbejder netop nu med at færdiggøre en rapport til den svenske regering. Rapporten forventes færdig indenfor et par år og skal udpege, hvilken retning den digitale radioudvikling skal gå i Sverige. DAB Danmark og NRK bistår svenskerne i udarbejdelsen af rapporten. Det bekræfter Christian Kjeldsen fra DAB Danmark.

Der er iflg. Lønsmann ca. 20 pct. af de danske husstande, der har en DAB-radio.


Funktioner
Din kommentar
Printervenlig version




  · Ingen ledige job netop nu



  · 2011
  · 2010
  · 2009
  · 2008
  · 2007
  · 2006
  · 2005
  · 2004
  · 2003
  · 2002
  · 2001



  · Nye tilbud for døve
  · TV 2 får ny formand
  · TV 2 med stort overskud
  · 'Badehotellet' får endnu en sæson
  · DR fejrer kronprins Frederiks 50 års dag
  · Nyt boligprogram på TV 2 Fri
  · Regeringen og DF vil skære DR med 20 procent og afskaffe licensen
  · Palle Kjærulff-Schmidt er død
  · Ny sæson af 'Hjem til gården' på TV 2
  · Felix Smith vært på nyt TV 2-haveprogram



  · -